Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст к стандартам.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

4.6. Нумерація сторінок записки

  1. Сторінки тексту слід нумерувати арабськими цифрами. Номер сторінки проставляється в верхньому правому куті без крапки в кінці.

  2. Титульний аркуш і бланк завдання включають в загальну нумерацію сторінок записки без проставляння номера сторінки.

4.6.3. Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих аркушах включають в загальну нумерацію сторінок пояснювальної записки. Ілюстрації, таблиці на аркуші формату АЗ рахують, як одну сторінку. При більшому форматі роздрукування з ЕОМ вкладають в кінці записки в конверт.

4.7. Формули і рівняння

  1. Формули і рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині рядка. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено не менше одного вільного рядка.

  2. Формули і рівняння в записці нумерують арабськими цифрами в межах розділу.

  1. Номер формули або рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули або рівняння, відокремлених крапкою, наприклад, формула (2.1) - перша формула другого розділу.

  2. Номер формули або рівняння указують на рівні формули або рівняння розташовують в круглих дужках у крайньому правому положенні на рядку.

  3. Пояснення символів і числових коефіцієнтів, що входять до формул та рівнянь, якщо вони не пояснені раніше в тексті, повинні бути наведені безпосередньо під формулою. Пояснення кожного символу слід давати з нового рядка в тій послідовності, у якій символи приведені у формулі або рівнянні.

  4. Перший рядок пояснення повинен починатися словом «де» без двокрапки.

Приклад:

Площу поперечного перерізу (Ю, м) ґрунтової дамби обчислюють за формулою:

(4.1)

де в – ширина гребеня дамби, м;

h – висота дамби, м;

m – коефіцієнт закладання укосу.

4.7.7. Переносити формули на наступний рядок допускається тільки на знаках операцій, що виконуються, при чому знак на початку наступного рядка повторюють.

4.7.8. При перенесенні формули на знаку множення застосовують знак (х), рівняння (=), плюс (+ ), мінус (-).

4.8. Ілюстрації

4.8.1. Кількість ілюстрацій повинна бути достатньою для пояснення тексту, що викладається.

  1. Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці.

  2. На всі ілюстрації мають бути посилання в тексті.

4.8.4. Ілюстрації повинні мати назву і при необхідності пояснювальні дані (підрисунковий текст). Ілюстрація починається словом «Рисунок ...».

4.8.5. Ілюстрація нумерується арабськими цифрами, порядковою нумерацією в межах розділу. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою.

Приклад:

«Рисунок 3.2» - другий рисунок третього розділу.

4.8.6. Слово «Рисунок ...», найменування і пояснювальні дані розміщують під ілюстрацією або збоку (при наявності вільного місця).

4.9. Таблиці

4.9.1. Цифровий матеріал, як правило, оформляють у вигляді таблиць. Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. Допускається розміщувати таблицю вздовж довгої сторони аркуша записки.

4.9.2. На всі таблиці мають бути посилання в тексті записки.

  1. Таблиці нумеруються арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою. Наприклад, таблиця 2.1 - перша таблиця другого розділу.

  2. Таблиця може мати назву, яку друкують (пишуть) малими літерами, крім першої великої, і розміщують над таблицею посередині.

  3. Слово «Таблиця ...» вказують один раз зліва над першою частиною таблиці. Над наступними частинами пишуть: «Продовження таблиці ...» із зазначенням номера таблиці.

  4. Таблиця має заголовок, рядки, боковик і графи. Графи мають заголовки (підзаголовки). Висота рядків таблиці – не менше 8 мм. Розмір шрифта - 12, але допускається зменшення або збільшення шрифту на один порядок.

Таблиця ____

___________________________________

найменування таблиці

Голова

Заголовки

Підзаголовки

Рядки

Боковик

Графи

  1. Заголовки граф і рядків таблиці слід писати з великої літери, а підзаголовки граф – з малої літери, якщо вони складають одне речення із заголовком, або з великої літери, якщо вони мають самостійне значення. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять.

  2. Таблиці зліва, справа і знизу, як правило обмежують лініями. Розділяти заголовки і підзаголовки боковика і граф діагональними лініями не допускається.

  3. Заголовки граф, як правило, записують паралельно рядкам таблиці, при необхідності допускається перпендикуляр розташування заголовків граф.

  1. Графу «Номер за порядком» в таблицю включають.

  2. Текст, який повторюється в рядках однієї і тієї ж графи і складається з поодиноких слів, що чергуються з цифрами, замінюють лапками. Текст, який складається з двох і більше слів, при першому повторі замінюють словами «теж», а далі лапками.

  3. За відсутністю в таблиці окремих даних на їх місці слід ставити тире ( – ).

  4. Цифри в графах таблиць повинні проставлятися так, щоб розряди чисел у всіх графах були розташовані один під одним, якщо вони відносяться до одного показника. Числові значення величин в одній графі повинні мати, як правило, однакову кількість знаків після коми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]