Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білецький 21212121.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Зміст.

    1. Сканування інформації…………………………………………………………………

  1. Загальні відомості……………………………………………………………………………….

    1. Принципи сканування………………………………………………………………….

    2. Технології……………………………………………………………………………………….

  2. Огляд сканерів……………………………………………………………………………………….

  3. Загальні характеристики сканера…………………………………………………………

  4. Несправності та їх усунення……………………………………………………………….

  5. Техніка безпеки………………………………………………………………………………….

  6. Висновок……………………………………………………………………………………………

  7. Список літератури…………………………………………………………………………….

Вступ

Сканером називається пристрій, що дозволяє вводити в комп'ютер образи зображень, представлених у вигляді тексту, малюнків, слайдів, фотографій або іншої графічної інформації. До речі, незважаючи на достаток різних моделей сканерів, у першім наближенні їх класифікацію можна провести всього по декільком ознакам (або критеріям). По-перше, по ступеню прозорості оригіналу, що вводиться, зображення, по-друге, по кінематичному механізму сканера (конструкції; механізму руху), по-третє, по типу зображення, що вводиться, по-четверте, по особливостях програмного й апаратного забезпечення сканера.Історія появи сканерів

Історія пристрою за назвою «сканер » почалася в далекому 19 столітті, коли флорентійський чернець Джованни Казелли винайшов «пантелеграф». Апарат дозволяв передавати зображення на відстані. Принцип його дії простий — картинка наносилася на барабан струмопровідним чорнилом, а зчитувалася металевою голкою. Фактично пантелеграф є прабатьком усіх сучасних сканерів. Правда, якщо невеликі розбіжності в датах, одні дослідники затверджують, що знаменна подія відбулася в 1857 році, інші — в 1861. Але до 1865 технологія досягла своєї межі й подальшого розвитку не одержала.

Через 50 років, в 1906 році німецький фізик Артур Корн продемонстрував принципово нову технологію фотоелектричного сканування, у наслідок названу «телефаксом». Промінь світла замінив металеву голку, а саме зображення кріпилося на прозорому обертовому барабані. Після появи напівпровідників був дороблений фотоприймач і з'явилися планшетні сканери . Головний спосіб оцифровки зображення залишився незмінним із часу його відкриття!

Винахідником сканера як такого вважається Рудольф Хелл . Наприкінці 20-х років він створив сканер-факс, який « навчив» прототип сучасного сканер-факсу перекладати текст і зображення в крапки й лінії й назад. Пізніше, в 1969 рік Рудольф удосконалив технологію й відсканував кольорове зображення.

Але прогрес не стояв на місці. В 1985 році компанія Microtek представила миру чорно-білий потоковий сканер з розширенням в 300 dpi. Пізніше, в 1990 році такі великі компанії, як HP, Eastman Kodak, Logitech у складі групи Macintosh Scanner Roundtable створили універсальний протокол для взаємодії сканера із програмним забезпеченням для обробки зображення. Так з'явився відомий усім драйвер TWAIN .

Паралельно з TWAIN з'явився драйвер ISIS (Image and Scanner Interface Specification), який застосовували для барабанних сканерів, сканерів hi-end класу, сканування архівних документів.

    1. Сканування інформації.

Перетворення в електронний вид (сканування) вирішує проблеми зберігання й використання документів. Документ в електронному виді легко зберігати, легко копіювати й легко передавати. Інформація в електронному виді зберігається в тому виді, у якім вона перебувала в момент сканування.

На сьогоднішній день сканера мають такі можливості як:

  • сканування офісних документів

  • сканування книг

  • широкоформатне сканування (сканування креслень, плакатів, схем, карт, газет і т.д.)

  • сканування картин

  • сканування фотоплівки й кіноплівки

  • сканування слайдів і негативів

  • сканування фотографій

Сканування документів можливо як у чорно/білому варіанті, так і в кольоровому. Документи можуть бути зшитими або розшитими.

Документи скануються розміром від візитної картки, до широкоформатних документів форматів А2, А1, А0 і креслень довжиною більш 30метрів.

Сканування книг проводиться на спеціальних книжкових сканера, що дозволяє одержати найкращі результати при мінімальному впливі на саму книгу.

Сканування більших форматів здійснюється на широкоформатних сканерах, що простягають, шириною сканування більш метра.

Сканування фотографій, негативів і слайдів проводиться на спеціальних сканерах, що дозволяють сканувати з розширенням до 4000 dpi.

Використовується спеціальні технології при скануванні старих і особоцінних оригіналів, що дозволяють знизити до нуля ризик ушкодження оригіналу.

Введення даних

Після етапу сканування й одержання електронних образів, як правило проводиться введення даних про документи в різні інформаційні системи. Це можуть бути системи електронних архівів, електронних бібліотек, системи електронного документообігу і т.д. Введення даних полягає у формуванні опису атрибутів документів з наступним завантаженням його в інформаційну систему. Створення електронного опису(індексація) дозволяє значно спростити пошук необхідної інформації в масиві відсканованих образів. Кожний документ описується набором атрибутів (наприклад номер документа, дата створення, найменування й т.п.) і набором класифікаційних ознак.

Сканера роблять введення даних практично з будь-яких оригіналів, включаючи анкети й опитні аркуші.

Розпізнавання тексту

Розпізнавання тексту дозволяє підвищити зручність роботи з інформацією. Розпізнавання тексту дозволяє перетворити текст, що перебуває на відсканованому зображенні у звичні нам формати текстових редакторів і переглядачів (doc, pdf і.т.п.). У такий спосіб з'являється можливість змінювати отриманий текст, використовувати його у своїх документах, друкувати. Також з'являється можливість робити пошук інформації не тільки по атрибутах, але й по всьому тексту документа, тобто робити контекстний пошук. Завантаження в інформаційну систему як образ документа, так і його текстового вмісту дозволяє суттєво підвищити можливості системи.

Створення електронних архівів

Створення електронного архіву документів вирішує проблему пошуку потрібної інформації. Електронний архів як інформаційна система дозволяє централізовано зберігати, організовувати й реєструвати електронні документи. Основне завдання електронного архіву - оперативний пошук необхідної інформації й надання захищеного доступу до неї.

  1. Загальнівідомості.

2.1. Принципи сканування.

Для тих, хто займається перекладом паперових архівів в електронну форму, сканер є найважливішим зовнішнім пристроєм персонального комп'ютера вже кілька десятиліть. За допомогою сканера в комп'ютер уводиться будь-яка графічна інформація. Далі, використовуючи програми оптичного розпізнавання тексту, можна без участі друкарки перетворювати паперові документи в текстові файли, при необхідності швидко переводячи їх на будь-які мови за допомогою програм-перекладачів. Фактично, без сканера створення електронних бібліотек було б практично неможливим. Лише деяку конкуренцію сканеру нині стали створювати найбільш просунуті цифрові камери, але поки вони не можуть повністю замінити планшетний сканер, в основному, за рахунок оптичних викривлень об'єктива.

Якщо порівнювати зі звичайним фотоапаратом, то сканер - це "механічний" фотоапарат, який не знімає відразу всю картинку, а построчно її проходить, заносячи інформацію про кожну крапку на згадку. Тобто спочатку зчитувальна головка сканує перший рядок, шириною в один пиксел (крапку), потім пересувається на один крок (пиксел) і сканує наступну, і так доти, поки весь документ не перетвориться в електронну форму. Зокрема, на цьому принципі працюють інфрачервоні камери й фотокамери на космічних зондах.

У цей час у конструкції сканерів використовуються дві конкуруючі технології, які й визначають призначення й вартість сканера.

Найбільш стара, але, у той же час, краща для сканування художніх фотографій -- Ccd-Технологія (Charge-Couple Device, Прилад із зарядовим зв'язком, ПЗЗ). Аркуш паперу, покладений на скло сканера, висвітлюється потужною лампою, а відбитий світловий потік за допомогою декількох дзеркал направляється в об'єктив, який фокусуе картинку на фотодатчику - лінійці світлочутливих елементів, для яких і використовується Пзз-Матриця ( Ccd-Матриця). Після зчитування рядка оптична головка сканера пересувається на один крок, і проводиться зчитування наступного рядка. У якості джерела світла використовується флуоресцентна лампа або лампа з холодним катодом. Принцип роботи сканера з Ccd-Технологією показаний на мал. 1.

Типовий представник планшетних сканерів з Ccd-Технологією представлений на мал. 3, а. Цей клас сканерів має "товстий" корпус, у якім розміщається складна оптична система, професійні моделі мають ще більшу товщину корпуса (мал. 3, б).

Тому що сканер зчитує документ построково, та кількість гнізд відповідає оптичному розширенню сканера. У документації вказується розширення у крапках на один дюйм. У кольорових сканерах використовують Пзз-Матрицю із трьома лінійками світлочутливих елементів або три окремі Пзз-Матриці, які перебувають за світлофільтрами, тобто кожна крапка документа зчитується трьома окремими світлочутливими гніздами.

Примітка

Коли вказується розширення, наприклад, 1200 х 2400 dpi, то це означає, що механіка сканера пересуває зчитувальну головку на половину крапки (пік-селя). Реального подвоєння вертикального дозволу ні, але результуюча якість електронної копії вище.

Мал. 1. Традиційний принцип сканування в планшетних сканерах

Cis-Технологія (Contact Image Sensor) по основних принципах майже аналогічна традиційної Ccd-Технології і є її спрощеним варіантом. В Cis-Сканерах відсутня система дзеркал і об'єктив. Світлочутлива лінійка рівна по ширині аркушу документа (ширині області сканування), а кожна крапка рядка фокусируется на фотодіоді циліндричною мікролінзою. Документ висвітлюється лінійкою світлодіодів, а в кольоровому сканері - світлодіодами трьох основних кольорів. Тому що в Cis-Сканері відсутні дзеркала, об'єктив і лампа, та конструкція такого сканера виходить дуже компактної, типова модель такого сканера представлена на мал. 4.

Усі технології сканування постійно модернізуються, наприклад, корпорація Canon на основі Cis-Технології випускає Lide-Сканери (LED Indirect Exposure, непряме світлодіодне експонування), його принцип роботи показаний на мал. 2.

Мал. 2. Принцип сканування в планшетних Lide-Сканерах

По конструкції більшість сканерів випускаються планшетного типу (мал. 3). Розмір стола для оригіналу звичайно має формат А4. Крім планшетних у невеликій кількості випускаються спеціалізовані моделі - сканери з вертикальним розташуванням стола (мал. 5), сканери для роботи з оригіналами формату A3, рулонні сканери, слайд-сканери (див. мал. 8). Раніше були популярні ручні сканери, які нині збереглися хіба що в магазинах для зчитування кодових смужок на товарах.

Для всіх конструкцій сканерів можна скласти наступну загальну процедуру сканування.

1. Розігрів лампи, якщо не використовуються світлодіоди.

2. Калібрування, у процесі якого виконується автопідстроювання перетворення каскадів.

3. Переміщення й позиціонування каретки.

4. Опитування елементів світлочутливої матриці й аналого-цифровий пре

утвір.

5. Нагромадження отриманих даних у буфері сканера.

6. Передача даних у комп'ютер.

Мал. 3. Планшетні сканери: а - Bearpaw 2448TA Pro компанії Mustek; б - Perfection 3200 компанії EPSON

Мал. 4. Планшетний сканер Astraslim1200SE компанії UMAX

Мал. 5. "Прозорий" вертикальний сканер hp Scanjet 4670