Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gazeta.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
417.79 Кб
Скачать

Activity 8. Read the article, render it and discuss the most burning issues involved. Від безробіття може врятувати лише робота.

Влаштуватися на роботу зовсім не просто, зате звільнення псують життя багатьом. Хоча чисельність зареєстрованих осіб, яких звільнено з останнього місця роботи з економічних причин у січні 2003 року, порівняно з січнем попереднього року, зменшилася на 60%, але паралельно з цим зросла кількість незайнятих громадян з інших причин, відповідно з 25% до 33,4%. Осіб, які звільнилися з роботи за власним бажанням, близько 26%. Дисбаланс між пропозицією робочої сили та попитом на неї дуже відчутний майже в усіх групах професій, хоча роботодавцями у січні заявлено 909 вакансій. А от скористатися запропонованим можна далеко не завжди, зважаючи на неприйнятність умов, що їх висувають роботодавці. У багатьох випадках на роботу запрошуються молоді люди, інший роботодавець підбирає фізично витривалих людей, ще хтось шукає собі знавця менеджменту з досвідом роботи за фахом... Загалом же виходить, що на одну вакансію, яка з'являється, претендувало у січні одразу шість осіб, зокрема серед робітників — 4,7, службовців — 6,2, працівників найпростіших професій, які не потребують спеціальної підготовки, — 41,0. Існують випадки, коли вакансії, заявлені роботодавцями, не завжди заповнюються. Такий феномен спостерігається як у місті, так і в селі. Можливо, це пов'язано з тим, що за абсолютною більшістю вакансій пропонувалась заробітна плата, нижча за середньообласний рівень грудня (301,74 грн) та січня (332,89 грн), причому зарплата до мінімально встановленого рівня (185 грн) пропонувалась за майже третиною вакансій, насамперед — жінкам.

Аналізуючи причини, з яких ці вакансії залишаються незапитаними, можна назвати деякі з них. Це, зокрема, наявність на підприємствах заборгованості із заробітної плати або виплата її натурою; відмова безробітних укладати трудові угоди через низький рівень оплати праці, низький рівень кваліфікації незайнятих громадян. Працівникам центру зайнятості вдалося реалізувати ряд намічених заходів, що допомогло трохи пом'якшити ситуацію на ринку праці: внаслідок покращання співпраці з роботодавцями останні стали повніше інформувати центр зайнятості про наявність вільних робочих місць. Це вплинуло на підвищення рівня працевлаштування. За січень 2003 року зусиллями МРЦЗ було працевлаштовано 517 осіб, що на 17,8% більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Всього ж у 2002-му служба зайнятості працевлаштувала майже 6,6 тисячі громадян. Двадцять чотири безробітних, які надали бізнес-плани у січні 2003 року, одержали одноразову допомогу з безробіття для організації підприємницької діяльності (257 осіб — у 2002 році).

В оплачуваних громадських роботах у січні цього року взяло участь 63 незайнятих громадянина, 65 безробітних посилили свою конкурентоспроможність на ринку праці, підвищивши кваліфікацію або змінивши професію. У системі державної служби зайнятості запроваджується єдина інформаційно-аналітична система, яка дасть можливість надавати послуги безробітним на якісно вищому рівні. Ряд заходів, передбачених на нинішній рік, трохи поліпшать ситуацію, але, на жаль, як вважають фахівці, докорінно її не змінять. Та які б заходи не вживалися службою зайнятості, від безробіття може врятувати тільки ... робота. Тому й намагаємося зосереджувати увагу насамперед на створенні робочих місць усіма доступними засобами, включаючи створення додаткових робочих місць та розвиток підприємництва за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Юрій Омельяненко, vechirka.com.ua

Activity 9. Read the article, render it and discuss the most burning issues involved.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]