Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekolog_ek.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
7.1 Mб
Скачать

Р ис. 1.3. Залежність викидів в атмосферу забруднюючих речовин від кількості виробленої енергії тепловими електростанціями

Для більшої наочності шкідливого впливу викидів у роз­сіювання золи, що викидається ТЕС у навколишній простір, нами приводиться динаміка (табл. 3) нагромадження золи у Донецькій і Запорізькій областях, які охоплюють частини Північного Приазов’я [219].

Таблиця 1.3

Динаміка нагромадження золи у Донецькій і Запорізькій областях, що утворилася у процесі діяльності на тес і котельних, які працюють на твердому паливі, млн тонн

Територія

Роки

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

Доненька обл.

111,5

119,2

121,8

125,2

128,4

131,9

134,7

Запорізька обл.

21,7

22,5

22,9

23,2

23,6

24,0

24,4

Із сказаного у цьому матеріалі можна зробити висновок про те, що виробництво електроенергії на ТЕС супроводжується виділенням великої кількості тепла, тому такі електростанції розташовані поблизу міст і промислових центрів для їх тепло­постачання. Технікою й наукою використано ще не всі резерви ТЕС, що дозволяють економити вугілля, нафту (мазут) і інші види пального, а відповідно із цього буде значно менше шкід­ливих викидів в атмосферу і попадання їх у землю і водойми.

Переведення ТЕС у режим теплоелектроцентралей (ТЕЦ) дозволяє економити 35–40 % палива. Значне зниження витрат палива досягається за рахунок збільшення одиничної потуж­ності енергоблоків. Ніші ТЕС обладнані енергоблоками з оди­ничною потужністю переважно до 1 200 МВт. Однак сучасна технологія виготовлення енергоблоків дозволяє довести їх одиничну потужність до 3 000 МВт, що дає економію палива до кількох відсотків. Подальше зростання потужності блоків до 5000 МВт можливе у разі застосування кріогенних генераторів, які обслуговуються зрідженим гелієм [15, с. 218].

Зазначимо, кількість викидів окислів сірки та азоту в атмос­феру останнім часом зростає. Це зумовлено недостатнім очи­щенням топочних газів, спалюванням у топках ТЕС неякісного вугілля, що містить більше піриту (на експорт вугілля відправ­ляється набагато якісніше), а підвищення температури згорання в топках заради збільшення ККД турбін спричиняє зростання кількості азоту.

У середині 80-х років минулого 20-го століття впровадження на ТЕС надвисоких димових труб (висотою 200–300 м) сприяло зниженню наявності концентрацій шкідниках речовин в атмос­фері. У околицях такої ТЕС повітря, дійсно, стало чистіше, але ж викидні гази відносяться вітрами за тисячі миль, де випадають на землю кислотними дощами.

Як бачимо із приведених у цьому матеріалі таблиць, викиди ТЕС у навколишній простір, в даному прикладі Приазов’я, зай­мають значне місце у загальній кількості випадків в Україні [219].

Кардинальним вирішенням проблем по зменшенню викидів забруднюючих речовин у навколишній простір є перехід ТЕС на газове опалення, але у зв’язку із недостатньою кількістю при­родного газу має бути обов’язкове очищення кам’яного вугілля від піриту та інших сульфідів шляхом їх вилужування. Значного результату по зменшенню викидів шкідливих речовин на ТЕС можна досягнути завдяки впровадженню високоефективного устаткування, для очистки від шкідливих речовин, відхідних газів. Таким устаткуванням можуть бути батарейні циклони, мультициклони, фільтри та ін. Уловлену золу пропонуємо пресувати у брикети і використовувати як будівельний матеріал.

Звичайно, впровадження нових технологій для очистки забруднених відхідних газів, що утворюються при спалюванні вугілля чи мазуту вимагають додаткових витрат, проте на це потрібно йти заради чистоти повітря, яким ми дихаємо; води і продуктів харчування, які споживаємо. Це окуповується покра­щенням здоров’я населення України, але крім цього усього мають діяти закони з охорони навколишнього середовища та контроль за їх виконанням.

[Вгору] [Вниз]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]