Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_дипломна_робота_ГІС_склейка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

2.2. Етапи дипломного проектування

Дипломне проектування включає наступні етапи:

  • переддипломна практика;

  • власне дипломне проектування;

  • попередній захист;

  • захист дипломного проекту (роботи) в ДЕК.

Переддипломна практика

Між інститутом і установою (фірмою, підприємством тощо), обраною як місце проходження переддипломної практики студентом, укладається договір про забезпечення студента можливістю проходження переддипломної практики.

Метою практики є подальше поглиблення і закріплення знань, одержаних в інституті, придбання необхідних практичних навиків і збір матеріалу для дипломного проекту (роботи).

Протягом першого тижня переддипломної практики необхідно оформити завдання на дипломний проект (роботу), яке підписується керівником дипломного проекту (роботи) і затверджується завідувачем кафедри.

Протягом перших двох тижнів дипломного проектування необхідно одержати завдання щодо охорони праці і економічного обґрунтовування дипломного проектування. В ході переддипломної практики керівник і консультанти надають консультації щодо технологічної частини дипломного проекту і здійснюють поточний контроль. За час проходження практики студент зобов’язаний зібрати весь необхідний матеріал для написання дипломного проекту (роботи).

Виконання окремих етапів дипломного проектування візується підписом керівника і консультантів по відповідним розділам завдання дипломного проекту.

Дипломне проектування

Дипломне проектування є основним змістовним етапом виконання кваліфікаційної роботи. При виконання проектування слід орієнтуватися на проведення наступних етапів:

  1. Вивчення об’єкту проектування, оцінювання його стану, виявлення недосконалості.

  2. Визначення і характеристика елементів об’єкту проектування і представлення їх як сукупність пов’язаних елементів складного об’єкту проектування.

  3. Поглиблене вивчення об’єкту проектування та його складових елементів.

  4. Проектування нового стану об’єкта: розрахунки параметрів, креслення, моделювання, техніко-економічне обґрунтування нових рішень кожного елемента і системи загалом.

  5. Розробка нової технології управління об’єктом з урахуванням навколишнього середовища і рекомендацій для впровадження проекту у виробництво.

Попередній захист

Попередній захист проводиться за 3-7 днів до остаточного захисту в ДЕК. На попередньому захисті необхідно:

  • представити комісії, що складається з числа членів кафедри дипломний проект (роботу) в повному обсязі, за винятком підписів рецензента і завідувача кафедри;

  • зробити доповідь і відповісти на питання членів комісії.

Комісія може зробити зауваження, які необхідно усунути до остаточного захисту. За результатом попереднього захисту кафедра ухвалює рішення щодо допуску студента до остаточного захисту.

Після попереднього захисту дипломний проект (робота) повинен бути підписаний рецензентом, завідувачем кафедри і деканом факультету. Завідувач кафедри перевіряє наявність всіх підписів, а також правильність оформлення дипломного проекту з врахуванням зауважень, винесених на попередньому захисті.

Захист кваліфікаційної роботи

Захист дипломного проекту (роботи) проводиться в ДЕК відповідно до графіка захисту. У процесі захисту дипломник робить доповідь тривалістю не більше десяти хвилин, відповідає на зауваження рецензента і питання членів ДЕК.

У ході захисту кваліфікаційної роботи необхідно стояти лицем до комісії так, щоб креслення і плакати знаходилися праворуч від доповідача. Не рекомендується читати текст доповіді.

Структура доповіді:

  • обґрунтування необхідності досліджень по темі дипломного проекту (3-4 хв.);

  • постановка задачі (1-2 хв.);

  • опис проектних рішень (3-4 хв.);

  • висновки по роботі (1 хв.).

Для успішного виконання кваліфікаційної роботи і самоконтролю студенту бажано скласти часовий план виконання роботи, в який доцільно включити наступні пункти:

  1. Вибір напряму та теми дослідження, подання відповідної заяви і затвердження теми.

  2. Визначення об’єкта, предмета, мети і часткових задач проектування, затвердження індивідуального завдання на дипломне проектування.

  3. Опрацювання джерел інформації, формування концепції проектування, методичних підходів, інструментарію, складання робочого плану кваліфікаційної роботи.

  4. Формування теоретичних основ досліджуваної проблеми, узагальнення існуючих концепцій, вивчення підходів до розв’язання проблеми.

  5. Збирання фактичного матеріалу, поглиблений аналіз об’єкта дослідження, оцінювання показників, що характеризують об’єкт.

  6. Обґрунтування напрямів розв’язання проблеми, пошук засобів подолання перешкод їх реалізації, економічне обґрунтування доцільності впровадження.

  7. Викладення результатів дослідження в текстовій формі, підготовка вступу, додатків, упорядкування списку використаних джерел.

  8. Оформлення кваліфікаційної роботи.

  9. Зовнішнє рецензування кваліфікаційної роботи.

  10. Підготовка доповіді та наочних матеріалів за результатами кваліфікаційної роботи.

  11. Захист кваліфікаційної роботи.