Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

7.Види торгових будівель магазинів

Діюча практика розміщення магазинів в містах передбачає використовування наступних видів будівель:

- вбудовані магазини в перші і підвальні поверхи житлових або суспільних будівель;

- вбудовано-прибудовані магазини, у яких торгові приміщення були винесені за габарити житлової будівлі, а решта груп приміщень була розміщена в межах контуру цієї будівлі;

- окремо магазини, розташовані у відособлених, спеціально побудованих будівлях, що стоять.

Окремо будівлі, що стоять, можуть бути зайняті тільки одним магазином або кооперовані з магазинами іншого асортиментного профілю, підприємствами громадського харчування і побутового обслуговування.

В кооперованих будівлях, що окремо стоять, звичайно розміщується продовольчий магазин типу «гастроном-універсам, непродовольчі магазини з асортиментом товарів частого попиту, кафе, кулінарія, аптека, відділення зв'язку, майстерня по ремонту одягу, взуття і ін.

Перераховані види торгових будівель і приміщень мають свої переваги і недоліки.

Вбудовані магазини максимально наближені до населення, що створює певні зручності, оскільки значно скорочуються витрати часу покупців на придбання товарів. Це особливо актуально для товарів повсякденного попиту.

Архітектори-містобудівники вважають вбудовані магазини необхідним елементом головних вулиць і магістралей, оскільки вони формують своєрідний вигляд міської території, вводячи в архітектурну монотонність різноманітність форм і кольору фасадів, вітрин і реклам торгових підприємств. Крім того, вбудовані магазини забезпечують економне використовування території міста. Більш низькі витрати з підведенням транспортних, сантехнічних і енергетичних комунікацій, менші терміни введення в експлуатацію порівняно з будівлями, що окремо стоять.

Проте вбудовані магазини мають цілий ряд істотних недоліків, які обмежують раціональну побудову торгово-технологічного процесу в магазині. В першу чергу, до них відносяться: обмежені торгові площі; вузькі, витягнуті уздовж фасаду будинки торгові зали; розміщення приміщень для зберігання в підвальних поверхах будівлі; необхідність додаткового дорогого підйомно-транспортного устаткування; в більшості випадків боксова система побудови торгового залу.

Окрім недоліків технологічної спрямованості, вбудовані магазини створюють комплекс незручностей для мешкання жителям удома, особливо, якщо магазин крупний. Заїзд, вантаження і розвантаження автотранспорту, захаращення проїздів, обмеження пішохідних проходів, шум вентиляційних і компресорних холодильних установок, використовування двору житлового будинку під склад тари, сміттєзбірники і ін.

Переваги торгових будівель, що стоять окремо, полягають в тому, що вони дають проектувальникам свободу вибору об'ємно-планувального рішення магазину, що забезпечує побудову раціонального торгово-технологічного процесу. Якщо у вбудованих магазинах розміри в плані були обмежені параметрами житлового будинку, а технологічне планування сходинами та клітками на них, опорними колонами і комунікаціями, то в будівлях, що окремо стоять, можна мати; достатньо глибокий торговий зал (18 -24 м); укрупнену сітку опорних колон (6*9,9*12,12*12); оптимальне співвідношення сторін торгового залу і магазину в цілому (1:1;1:1,5;1:2), оптимальний план організації робочих місць в торговому залі і більш раціональну організацію купівельних і товарних потоків, а також персоналу магазину.

Компромісним напрямом в об'ємно-планувальних рішеннях магазинів, що забезпечують оптимальне поєднання переваг перерахованих видів будівель є будівництво вбудовано-прибудованих магазинів. Починаючи з кінця шістдесятих років, розроблені і були введені в дію типові проекти таких будівель магазинів. Корисні площі цих магазинів розподіляються таким чином, що від 20% до 40% їх розміщується в габаритах житлового будинку, а 60%-80% - виноситься за його межі, для розташування в цій частині магазина приміщень, найбільш значущих в організації торгово-технологічного процесу. Типові блоки можуть проектуватися або до торця, або до фасадної сторони житлових будинків. Розроблені проекти типових блоків були розраховані на одноповерхові і двоповерхові магазини різних типів потужністю від 200 до 600м2.