Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держава.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Основні функції держави

ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ – основні напрямки діяльності держави, що розкривають її соціальну сутність і призначення у суспільстві.

У процесі функціонування держава впливає на різні сфери життя, суспільні процеси і зв'язки. Виконуючи певні функції, держава за допомогою проведення реформ, правового регулювання суспільних відносин впливає на стан суспільних процесів, їх динаміку і спрямованість.

Формування функцій держави відбувається в процесі її становлення, зміцнення і розвитку. Послідовність виникнення функцій залежить від черговості завдань, що постають перед державою і суспільством в її історичному розвитку.

Всі основні напрямки діяльності держави, в залежності від того, у якій сфері громадського життя вони протікають, поділяються на внутрішні і зовнішні.

Внутрішні функції держави - це основні напрямки діяльності держави по керуванню внутрішнім життям суспільства. Класифікація внутрішніх функцій проводиться по сферах діяльності держави. Кожна держава, незалежно від форми правління державного устрою вирішує ряд основних економічних, соціальних, правоохоронних і екологічних задач.

ВНУТРІШНІ ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ:

1. Політична

У сфері політичних відносин діє ціла система політичних інститутів, державних чи інших органів, через які здійснюється безпосередній вплив державної влади, у тому числі забезпечення народовладдя.

У демократичній правовій державі, виконуючи політичну функцію, держава покликана виходячи з розмаїтості інтересів у суспільстві, виступати в ролі арбітра при конфлікті цих інтересів, не допускати порушень прав людини, інтересів меншості задля загального блага.

2. Економічна

Виражається у здійсненні державою управлінського впливу на економічну сферу життя суспільства. Ефективний розвиток економіки - основа для успішного рішення будь-яких звдань, що постають перед суспільством і державою, тому економічна функція традиційно вважається одним з найважливіших напрямків державної діяльності. Об'єктом цієї управлінської діяльності є суспільні відносини як у державному, так і недержавному секторі економіки.

3. Фінансова

Зміст даної функції складає здійснення управлінської діяльності держави в області обліку, контролю, збору і розподілу коштів. Ефективний фінансовий контроль дозволяє державі накопичувати певні кошти з метою їхнього подальшого використання на благо суспільства. Збір коштів здійснюється, насамперед, через податки, а також інші фінансові платежі. Розподіл коштів здійснюється через складання бюджету, надання кредитів і т.д.

4. Соціально-культурна

Ця функція має за мету забезпечення соціальної захищеності особи, створення нормальних умов життя для всіх членів суспільства поза залежністю від їхньої особистої участі у виробництві благ. Держава дбає про забезпечення гідного рівня життя тим, хто в силу різних обставин не може повноцінно трудитися (дітям, людям похилого віку, інвалідам). Виділяються необхідні кошти на охорону здоров'я, освіту, культурний відпочинок, зв'язок, транспорт.

Це також напрямок державної діяльності по духовному, інтелектуальному розвитку суспільства. Державна підтримка розвитку культури - літератури, мистецтва, театру, кіно, живопису, архітектури і т.д.; фізичної культури і спорту, радіо, телебачення, інших засобів масової інформації, архівів, музеїв, бібліотек. Сприяння розвитку науки, створення сприятливих умов для творчої діяльності наукових співробітників, впровадження досягнень науки в життя.