Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 4.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
42.53 Кб
Скачать

4. Податкові соціальні пільги

Податкова соціальна пільга - це економічна категорія яка дозволяє зменшити щомісячний оподатковуваного дохід на встановлену законодавством суму.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, одержаного платником податків як заробітна плата протягом звітного податкового місяця, якщо її розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленої на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 і округленої до найближчих 10 грн. Платник податків має право використовувати соціальні пільги з метою зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, одержуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги в таких розмірах:

- в розмірі, рівному однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, для будь-якого платника податків;

- в розмірі, який дорівнює 150 відсоткам суми пільги, - для платника податків, який:

а) є самотньою матір'ю або самотнім батьком (опікуном) – в розрахунку на кожну дитину віком до 18 років;

б) утримує дитину - інваліда І або ІІ групи - з розрахунку на кожну дитину віком

до18 років;

в) має трьох або більше дітей віком до 18 років - з розрахунку на кожну таку

дитину;

г) є вдівцем або вдовою;

д) є особою, віднесеною законом до 1 або 2 категорії осіб, потерпілих від

чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв'язку з їх участю в ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи;

е) є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад'юнктом, військовослужбовцем термінової служби;

ж) є інвалідом І або ІІ групи, у тому числі з дитинства;

з) є особою, якій присуджена довічна стипендія як громадянину, який зазнав

переслідування за правозахисну діяльність, включаючи журналістів;

- в розмірі, який дорівнює 200 відсоткам суми пільги, - для платника податків, який є:

а) особою, яка є Героєм України, Героєм Радянського Союзу або повним

кавалером ордена Слави або Трудової Слави;

б) учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час

працювала в тилу і має відповідні державні відмінності;

в) колишнім в'язнем концтаборів, гетто і інших місць примусового утримання під

час Другої світової війни або особою, визнаною репресованою або реабілітованою

г) особою, яка була насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, які знаходилися у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною і її союзниками;

д) особою, яка знаходилася на блокадній території колишнього Ленінграда в період з 8 вересня 1941 р. по 27 січня 1944 р.

У випадку, якщо платник податків має право на вживання податкової соціальної пільги по двох і більш підставам, податкова соціальна пільга застосовується один раз по підставі, яка передбачає її найбільший розмір.

Платник податків має право вибору місця отримання (вживання) податкової соціальної пільги, якщо має два і більше місць роботи. Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого місячного доходу платника податків у вигляді заробітної плати виключно за єдиним місцем його нарахування (виплати).

У зв'язку з цим платник податків подає працедавцю заяву про самостійне обрання місця вживання податкової соціальної пільги за формою, визначеною центральним податковим органом. Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання працедавцем заяви платника податків про вживання пільги. Пільга нараховується по основному місцю роботи у разі відсутності заяви про призначення пільги.

Податкова соціальна пільга надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а у разі його смерті до досягнення такого віку, - до кінця року на який припала така смерть.

Право на отримання такої податкової соціальної пільги втрачається у разі позбавлення платника податку батьківських прав або якщо він відмовляється від дитини або передає дитину на державне утримання.

Розрахунок розміру податкової соціальної пільги здійснюється з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податку вмирає або признається судом померлим, безвісти зниклим або втрачає статус резидента.

Податкова пільга не застосовується для самозайнятої фізичної особи, яка оподатковується по спрощеній системі.

Якщо норми інших законів містять посилання на не оподатковуваний податками мінімум, то в цілях їх вживання використовується сума в розмірі 17-и грн., окрім норм адміністративного і кримінального законодавства в частині кваліфікації злочинів або правопорушень, для яких сума не оподатковуваного податками мінімуму встановлюється на рівні, який дорівнює одній мінімальній заробітній платні (з розрахунку на місяць), встановленій на 1 січня звітного податкового року для відповідного року.