Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхование.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
67.07 Кб
Скачать

05.09.12

Історія страхування

Страхування (згідно ЗУ «Про страхування») – це вид цивільно-правових відносин із захисту майнових інтересів громадян і юридичних осіб при настанні певної події – страхового випадку – визначеною договором страхування чи чинним законодавством за рахунок грошових фондів, що формуються за рахунок сплати громадянами та юридичними особами внесків, страхових премій.

Принципи страхової діяльності:

  1. Конкурентність - вільний вибір страхової компанії виду страхування, а страхувальником – страховика.

  2. Страховий ризик – потенційна можливість збитку чи втрати доходу при настанні визначених подій.

  3. Страховий інтерес страхувальника та страховика як законна вимога відшкодувати майновий збиток, пов’язаний із правом власності, володіння, розпорядження і використання об’єкта страхування і право вимоги від страховика дотримання умов договору.

  4. Максимальна сумлінність – надання повної інформації з предмета укладеного договору як на етапі укладання, так і на етапі виконання.

  5. Страхове відшкодування на рівні збитку не повинно приносити страхувальнику прибуток, а повинно лише відновити його майнове становище.

  6. Застереження – включення до договору страхування особливих заключних частин із застереженнями.

Суброгація – зустрічний регресний позов – можливий позов до третьої винної особи з метою компенсації матеріальних витрат страховика в обсязі виплаченого ним страхового відшкодування.

Диверсифікованість – можливість розширення ділової активності страховиків за рамками страхової діяльності.

Контрибуція – право страховика звернутися до інших страховиків, які за проданими полісами несуть відповідальність перед одним і тим самим конкретним страхувальником з пропозицією розділити витрати з відшкодування збитків.

Страхування – економічна категорія обумовлена рухом грошової форми вартості при формуванні та використанні відповідних цільових фондів у процесі розподілу та перерозподілу грошових доходів і накопичень.

Ризик – можлива небезпека втрат, зумовлена певними природними явищами, випадкова подія техніко-технологічного характеру, кримінальними явищами та явищами економічного характеру.

Функції страхування:

  1. Ризикова – це матеріальна відповідальність страхових компаній за наслідки ризиків, надання грошової допомоги, відбувається перерозподіл грошових коштів із спеціалізованих грошових фондів.

  2. Превентивна – попередження страхових випадків і зменшення суми збитку, спрямована на фінансування заходів щодо зменшення страхового ризику за рахунок частини коштів страхового фонду.

  3. Заощаджувальна, або накопичувальна – особисте страхування з урахуванням інвестиційного доходу протягом дії договору.

  4. Контрольна – фінансовий контроль за проведенними операціями.

Страхування і економіка:

  1. Страхування надає впевненості в розвитку бізнесу і економіки.

  2. Дає можливість раціоналізувати структуру ресурсів і активізувати через інвестиції в найбільш ефективні сфери господарювання коштів, спрямованих на організацію економічної безпеки.

  3. Забезпечує раціональне формування, використання ресурсів, які призначені для здійснення державних соціальних програм.

  4. Страхуванням створюються значні резерви коштів, що стають джерелами зростання, а також джерелами покриття збитків у разі великих подій.

  5. Для громадян створюються робочі місця і збільшується інфраструктура фінансового ринку.

Страхування є однією з форм ризик-менеджменту.

В країнах ринкової економіки:

1. Обов’язкове публічне правове – зосереджено в руках публічно-правових організаціях, або в деяких країнах – держави.

2. Приватне – здійснюється акціонерними товариствами і товариствами взаємного страхування.

12.09.12