Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-04.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Питання для письмового заліку з теми «запам’ятовуючі пристрої»

  1. Яке функціональне призначення запам’ятовуючих пристроїв? Які ви знаєте види запам’ятовуючих пристроїв?

  2. Яке функціональне призначення оперативної пам’яті? Які ви знаєте властивості оперативної пам’яті? Поясніть, що таке кеш-пам’ять. Яке її функціональне призначення?

  3. Поясніть, що таке постійна пам’ять. Яке її функціональне призначення?

  4. Що ви знаєте про FLASH-пам’ять?

  5. Поясніть, що таке накопичувачі. З яких пристроїв вони складаються? Зобразіть схему взаємодії накопичувача з іншими пристроями комп’ютера.

  6. Поясніть, що таке жорсткий диск, його функціональне призначення та принцип дії.

2.3. Друкарські пристрої

ПРИНТЕР – друкарський пристрій, призначений для виведення інформації на папір, прозрачну плівку чи тканину.

Схема взаємодії принтера з іншими пристроями комп’ютера:

Насамперед принтери розрізняються за кількістю символів, які друкуються одночасно:

  • один символ або часть символа – ПОСЛІДОВНИЙ ПРИНТЕР;

  • одна строка символів – СТРОКОВИЙ ПРИНТЕР;

  • одна сторінка – СТОРІНКОВИЙ ПРИНТЕР.

Також принтери розрізняються за методом нанесення фарби на поверхню папіра (плівки):

  • М АТРИЧНИЙ ПРИНТЕР – обладнано друкувальною головкою з вертикальгим рядом друкувальних голок. Їх може бути 9, 18 або 24 голки. Друкувальна головка рухається над папіром, на якому з’являється символ після удару певної комбінації друкувальних голок. Швидкість друку матричного принтера – приблизно 1 лист за 1-2 хвилини. Існують моделі принтерів з широкою (формат А3) та з вузькою (формат А4) кареткою. Матричні принтери дають невисоку якість друку та дуже шумлять при роботі. Крім того, швидкість друку у них мала - приблизно 1 лист за 1-2 хвилини. Більш високу швидкість забезпечують строкові та сторінкові матричні принтері. Замість невеликих друкувальних головок вони використовують великі масиви з друкувальними голками. При цьому швидкість друку збільшується до 1500 строк за хвилину.

  • СТРУЙНИЙ ПРИНТЕР відноситься до безударних друкарських пристроїв. В ньому зображення формується мікрокаплями спеціальних чорнил, які подаються на лист папіру через сопла друкувальної головки. Зображення получається більш чітким, ніж у матричного принтера та працює він з меншим шумом. Швидкість друку струйного принтера в стандартному режимі – до 7 листів в хвилину.

  • ЛАЗЕРНИЙ ПРИНТЕР – зображення на папірі з’являється за допомогою лазерного проміня, спеціального порошку та нагрівача. Друкувальний барабан електризується за допомогою напівпровідникового лазеру за командами комп’ютера. Потім частички чорного або кольорового порошку (тонеру) притягуються до нього, зображення за електрографічним принципом з барабану переноситься на папір і нагрівач «прижигає» тонер до папіру. Лазерні принтери забезпечують найвищу якість чорно-білого чи кольорового друку. Швидкість друку таких принтерів – до 30 листів в хвилину.

.

  • П ЛОТТЕР (ГРАФОБУДУВАЧ) – зображення на папірі з’являється методом викреслювання за допомогою спеціального пера. Плоттери діляться на фрикційні (папір подається в вертикальному напрямі, а перо, що креслює, рухається в горизонтальному напрямі), планшетні (папір не рухається, а перо, що креслює, переміщується і в вертикальному, і в горизонтальному напрямах), барабанні (використовується рулонний папір, який неперервно подається в графобудувач, а перо рухається, як у фрикційних плоттерах). Пристрій, що креслює може мати одно перо, або декілька – різних кольорів. Найбільш зручними для роботи є струйні плоттери.