Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-04.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Питання для письмового заліку з теми «друкарські пристрої»

  1. Що таке принтер? Зобразіть схему взаємодії принтера з іншими пристроями комп’ютера.

  2. Поясніть, що таке послідовний принтер, строковий принтер, сторінковий принтер.

  3. Які ви знаєте типи принтерів? Охарактеризуйте їх. Які принципи дії принтерів кожного з цих типів?

2.4. Відеосистема комп’ютера

МОНІТОР

МОНІТОР – пристрій виведення інформації на екран.

Одна з основних частин монітора – кольоровий або монохромний екран. Экран монитора устроен так же, как и экран телевизора. Любое изображение на экране монитора состоит из множества светящихся точек – пикселов.

ПІКСЕЛ – це мінімальний елемент зображення, точка екрану. Сукупність пікселів утворює зображення на екрані.

Однією з найважливіших характеристик монітора є кількість крапок на екрані, які використовуються для створення зображення– РОЗДІЛЬНА ЗДАТНІСТЬ ЕКРАНУ (ДОЗВІЛ ЕКРАНУ).

Вимірюється роздільна здатність кількістю пікселів по горизонталі і кількістю пікселів по вертикалі. Приклади роздільної здатності екрану: 800х600 (800 пікселів по горизонталі і 600 пікселів по вертикалі), 1024х768, 1920х1080, 1920х1200, 1920х1440, 3200х1200 (дивися фрагмент малюнку в червоній рамці). Чіткішим є зображення, яке використовує більшу кількість крапок.

При величезній різноманітності завдань, які вирішуються за допомогою комп'ютера, основних режимів, в яких працює монітор, всього два. Це ТЕКСТОВИЙ РЕЖИМ і ГРАФІЧНИЙ РЕЖИМ.

У текстовому режимі на екран виводяться символи. При цьому екран розбивається на 80 колонок і 25 (43 або 45) рядків. Для зображення символів в текстовому режимі використовується 16 кольорів, а для зображення фону - 8 кольорів. У одній з позицій екрану знаходиться мітка, що блимає, яка називається курсор.

КУРСОР – це мітка, вказуюча на поточну позицію на екрані.

У графічному режимі кожен піксел екрану використовується окремо. Зображення складається з окремих пікселів. При цьому кожен з пікселів може мати свій колір. Повний набір кольорів, який використовується для відтворення зображення називається колірною палітрою. Кількість кольорів в колірній палітрі залежить від типа монітора, типа відеоконтроллера і вибраної користувачем (або адміністратором комп'ютера) якості кольоропередачі (дивися фрагмент малюнка в рожевій рамці). Нижче в таблиці показано, яку якість кольоропередачі підтримують сучасні комп'ютери.

ЯКІСТЬ КОЛЬОРОПЕРЕДАЧІ

КІЛЬКІСТЬ РІЗНИХ ВІДТІНКІВ КОЛЬОРІВ

16 цветов

16

16 бит

65 536

24 бит

16 777 216

32 бит

4 294 967 296

ТИПИ МОНІТОРІВ:

На сьогоднішній день використовуються два основні типи моніторів – традиційний ЕПТ-монітор (з електронно-променевою трубкою) і рідкокристалічний монітор. Рідкокристалічний монітор володіє меншими розмірами, менше важить і споживає менше електроенергії, відсутнє мерехтіння зображення, в середньому має велику чіткість зображення, але при цьому в середньому володіє гіршим перенесенням кольорів, обмеженим кутом огляду, має фіксований дозвіл, який неможливо змінити без втрати якості.

Г оловною частиною ЕПТ-монітора є скляна електронно-променева трубка. Усередині цієї трубки знаходиться вакуум. З фронтального боку внутрішня частина скла трубки (екран) покрита різноколірними люмінофорнимі крапками. Люмінофор – це речовина, яка випускає світло при бомбардуванні його електронами. Для створення зображення в моніторі використовуються три електронні гармати, які випускають потоки електронів на внутрішню поверхню екрану. Потоки електронів проходять через блок регулювання інтенсивності і прискорюючу систему. Електрони потрапляють на люмінофорний шар, їх енергія перетвориться в світло. Так потік електронів заставляє точки люмінофора с вітитися одним з трьох кольорів - червоним, зеленим, синім (Red, Green, Blue - основні кольори RGB-палітрі для формування будь-якого колірного відтінку). Ці точки люмінофора, що світяться, формують зображення, яке ви бачите на вашому моніторі.

У рідкокристалічних моніторах використовується TFT-технологія. Вона полягає в наступному: світло від неонової лампи підсвічування проходить через систему відбивачів і фільтрів, після чого потрапляє на шар рідких кристалів. Транзистор, що управляє, регулює електричне поле, яке визначає орієнтацію рідких кристалів в просторі. Завдяки цьому світло міняє свою поляризацію і інтенсивність. Так виходять різні колірні відтінки.

Однією з важливих характеристик монітора є РОЗМІР ЕКРАНУ ПО ДІАГОНАЛІ. Вимірюється він в дюймах. Сучасні комп'ютери оснащуються моніторами з розміром діагоналі 19”, 20”, 21”, 22” і більш. Вже вважаються застарілими монітори з розмірами діагоналі 14” і 15”. Ще досить часто зустрічаються, хоча вже практично не виробляються монітори з розмірами діагоналі 17” .

ВІДЕОКОНТРОЛЛЕР

Монітор підєднується до комп’ютера через спеціальний пристрій – відеоконтроллер.

ВІДЕОКОНТРОЛЕР - пристрій, що забезпечує взаємодію монітора з центральним процесором.

Схема взаємодії монітора з іншими пристроями комп’ютера:

Відеоконтроллер має власну пам'ять – відеопам’ять.

ВІДЕОПАМЯТЬ – пам'ять відеоконтролера, яка призначена для зберігання зображення, що виводиться на екран.

Об'єм відеопам'яті визначає кількість кольорів в колірній палітрі і роздільну здатність екрану. Чим більше об'єм відеопам'яті, тим більшою кількістю пікселів на екрані може управляти відеоконтроллер. Чим більший об'єм відеопам'яті використовується для управління одним пікселом, тим більше кількість відтворних кольорів – вище якість перенесення кольорів. Проте, об'єм відеопам'яті обмежений. Тому роздільна здатність і якість кольоропередачі взаємозв'язані. Можна збільшувати роздільну здатність екрану, але при цьому можливе погіршення якості кольоропередачі. І навпаки. Все залежить від об'єму відеопам'яті. У сучасних відеоконтроллерах використовується відеопам'ять порядку 128Мб – 1Гб.