Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 13 ТРАВЛЕННЯ В КИШЦІ. РОЛЬ ПЕЧІНКИ ТА ПІ...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
62.08 Кб
Скачать

Очеревина

Очеревина являє собою серозний мішок і складається з двох листків - пристінкового (парієтального) і нутряного (вісцерального). Перший вистилає стінки черевної порожнини, другий покриває внутрішні органи та утворює їх серозний покрив. Обидва листки стикаються один з одним, між ними знаходиться вузька щілина, у якій міститься невелика кількість серозної рідини.

Пристінковий листок очеревини вистилає безперервним шаром із середини передні і бічні стінки черевної порожнини, поширюється на діафрагму і задню черевну стінку. Тут він переходить у нутряний листок. Не всі органи покриті очеревиною з усіх боків. Органи, що покриті очеревиною тільки з одного боку (підшлункова залоза, частина дванадцятипалої кишки, нирки тощо), розташовані позаочеревинно. Інші органи покриті очеревиною тільки з трьох боків, їх називають лежачими органами, що розташовані мезоперитонеально (висхідна і низхідна ободові кишки). Третя група органів покрита очеревиною з усіх боків і займає внутрішньоочеревинне, або інтраперитонеальне, положення (шлунок, тонка кишка, печінка тощо).

Переходячи зі стінок черевної порожнини на органи і з органів на стінки, очеревина утворює брижі і зв’язки, що складаються із двох листків парієтальної очеревини. Вони фіксують органи до черевної стінки. Зв'язки, які з'єднують шлунок і початок дванадцятипалої кишки з воротами печінки, утворюють малий сальник. Великий сальник складається з чотирьох листків очеревини, звисає вниз у вигляді фартуха від великої кривизни шлунка та поперечної ободової кишки і перед петлями тонкої кишки. Між листками сальників розташована жирова тканина.