Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя курсова робота.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
53.44 Кб
Скачать
    1. Головні герої та способи їх створення в творчості Агати Крісті

Тут ми роздивимося героїв-слідчих, героїв, які волею випадку були змушені розплутувати злочин, і, звісно ж, торкнемося вбивць та їх психології на сторінках книг Агати Крісті.

Спочатку необхідно скласти список головних героїв-слідчих в Агати Крісті:

  • Мсьє Еркюль Пуаро («Вбивство в Східному експресі», «П’ять поросят», «Трагедія в трьох актах», «Смерть на Нилі»)

  • Міс Джейн Марпл («Вбивство в домі вікарія», «Труп в бібліотеці», «Фокус із дзеркалами»)

  • Томмі й Тапенс Бірсфорд («Таємничий супротивник», «Партнери розслідують злочин», «Ворота долі»)

  • Інспектор Батл («Таємниця замку Чімніз», «Вбити легко», «До нуля»)

  • Письменниця Аріадна Олівер («Карти на столі», «Блідий кінь», «Третя дівчина»)

Без сумніву вдачею для Агати Крісті був образ слідця мсьє Пуаро, який є, мабуть, одним з найпопулярніших персонажів у світі, нарівнв з Шерлоком Холмсом в Конан Дойля та Арчі Гудвіном в Ніро Вульфа. На його прикладі можна продемонструвати створення образів персонажів-слідців у Агати Крісті.

Виходячи з 1.2 («Способи створення персонажів в художній літературі») для успішного створення яскравого персонажу необхідно продумати всі три його грані: фізіологічну, соціологічну й психологічну.

Фізіологічну грань Агата Крісті завершує успішно: Еркюль Пуаро – «маленький бельгієць з яйцеподібною головою», зеленими котячими очима та чепурними чорними вусиками, які дуже цінить. Ім’я «Еркюль» Агата Крісті дає своєму персонажу нібито глузуючи: малого зросту – та Геркулес. Екзотична зовнішність Пуаро миттєво виділила його серед типово англійського, традиційного оточення, і зробила персонажа незвичним, несхожим на простих слідчих: ні, Еркюль Пуаро більше схожий на чаклуна, чудотворця, чарівника, в силах якого розплутати навіть найскладнішу справу.

Наступна, соціологічна грань також далася письменниці без великих зусиль: Пуаро, як вже було сказано, бельгієць, не надто молодий, холостяк. Агата Крісті передбачливо зробила його відставним інспектором – щоб герой міг знати дещо про злочинний світ. А іноземне походження Пуаро дало письменниці можливість показати багате на умовності англійське життя ніби ззовні, побачити його очима «людини з іншого боку», яка іноді змушена розтлумачувати правила, які є зрозумілими для англійця.

Психологічну ж грань Пуаро письменниця зробила нібито протилежну собі: Пуаро дуже охайний (Агата Крісті часто жалілася на безлад у власному домі), самовпевнений, та іноді навіть занадто, а будь-яке вбивство приймає близько до серця, як власну поразку; він з легкістю нехтує англійськими умовностями й порядками й не любить подорожувати. Далі письменниця наділила його рисою, що принесла успіх багатьом її книгам – не традиційністю мислення. Пуаро – тонкий психолог, та його висновки часто ґрунтуються на знанні людських характерів (а не на доказах та алібі), він може проводити достатньо незвичні паралелі та аналогії; вирахувати вбивцю йому можуть допомогти чиїсь асоціації та враження, а можливо, навіть згадки із дитинства.

Ось так з’являється один з найпопулярніших персонажів і один з найуспішніших детективних слідців.

Не менш оригінальні й її вбивці: вони по-своєму різні, але мають деякі спільні риси, які хотілося б висвітлити.

Вбивці розумні. Це обов’язково, а інакше, якщо б вони не були б розумні й кмітливі, гарного детективу не вийшло б. Однак, в кінцевому рахунку, вони програють, тому що рідко хто з них зупиняється на одному вбивстві. «Вбити легко…» - говорить Агата Крісті через одну зі своїх героїнь в книзі, яка так і називається «Вбити легко». До того ж, майже всі вбивці в детективах Агати Крісті володіють однією особливістю: вони марнославні, самовпевнені та самолюбиві, або стають такими за період дії. Їх марнославство та самовпевненість виражається в тому, що вони вважають себе найрозумнішими, найкмітливішими, оскільки скоїли злочин, який поліція не може розплутати.

І ще одна характерна риса більшості вбивць Агати Крісті: вони не можуть мовчати про скоєний злочин. «Сидіти тихенько, як це не парадоксально, злодії не хочуть. …На мою думку, причина цього – самотність. Прикрість. Що ось ти такий розумний, талановитий, а похвалитися цим немає кому » - говорить інспектор Лежен в «Блідому коні». Але зустрічаються, звісно, в Агати Крісті й такі вбивці, які нічим себе не викривали, та були при цьому такими яскравими особистостями, що деяким з них Агата Крісті навіть дозволяла вислизнути з рук поліції. Так було, наприклад, із сером Юстесом Педлером в книзі «Людина в коричневому костюмі». Образ цей був настільки незвичним (до речі,прототипом сера Юстеса слугував зовсім не реальний вбивця, а товариш по службі чоловіка Агати Крісті, майор Белчер, дуже оригінальна людина), що письменниця відправила його у вигнання, але, тим не менш, залишила безкарним.

Найбільшого розвитку й глибини характерів вбивць Агата Крісті досягла в славнозвісних «Десяти негренятках» - десять вбивць, десять людей з дуже різними характерами й психологією, чию провину майже неможливо довести! Лікар, який дуже добре володіє собою та жалкує щодо випадкової смерті своє пацієнтки; стара набожна діва, якій невідомі ані жалощі, ані співчутливість, ані каяття; молода дівчина, що наважується на вбивство заради кохання, суддя, що уявив себе «батогом Божим».

Але повернемося до позитивних героїв.

В позитивних героях Агати Крісті відчуваються й риси її рідних та близьких, й власні переваги, й те, що вона найбільш любила в людях. Далі роздивимося позитивні персонажі Агати Крісті та їх спільні риси, які стають помітними при уважному вивченні. Ось перелік їх особливосте. Героїні:

  1. рішучі; 2. не полюбляють загравати; 3. щирі; 4. Добре виховані, можуть стримувати свої емоції; 5. горді, незалежні, мають почуття власної гідності; 6. жіночні; 7. володіють почуттям гумору.

(Примітка: для вивчення за приклад були взяті такі героїні, як Джинджер «Блідий кінь», Іона М'юр «Прокляття для леді», Енн Бедінгфельд «Людина в коричневому костюмі», Бріджит «Вбити легко», Хіларі Кер'ю «Справа закрита», і деяких інших).

Багато героїв Агати Крісті давно вже стали жити самостійним, незалежним від книг життям. Їх світ, безумовно, не такий, в якому живемо ми, але ми, мабуть, не відмовилися б жити в їх світі.