Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciji_modul_1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

4.4. Роль та повноваження спеціаліста в судовому процесі

За своїм процесуальним статусом спеціаліст суттєво відрізняється від експерта.

Спеціаліст – це особа, яка досконало володіє знаннями за певним фахом, має високу кваліфікацію в певній галузі знань та яка запрошена слідчим або судом для надання допомоги при проведенні слідчих або судових дій.

Основною метою залучення спеціаліста до участі в слідчих діях при розслідуванні економічних злочинів є розширення можливостей слідчого щодо виявлення, закріплення та залучення доказів до розслідування справи. Спеціаліст, на відміну від експерта, не проводить самостійних досліджень та не надає висновків. Він лише допомагає слідчому у виявленні, закріпленні та залученні доказів, а також надає слідчому допомогу в розслідуванні шляхом консультування, надання порад і рекомендацій, участі в підготовці та проведенні слідчих дій, шляхом обстеження підприємств тощо.

Участь спеціаліста при проведенні слідчих дій як однієї із форм використання спеціальних знань у судовому процесі передбачено статтею 128-1 КПК України.

До участі в слідчій дії можна залучати спеціаліста, не зацікавленого в результатах справи.

Спеціаліст зобов’язаний: з’являтися на виклик слідчого або суду, брати участь у проведенні слідчої дії, використовуючи свої спеціальні знання і навики для сприяння слідчому у виявленні, закріпленні та вилученні доказів; звертати увагу слідчого на обставини, пов’язані з виявленням і закріпленням доказів; давати пояснення з приводу спеціальних питань, які виникають при проведенні слідчої дії.

Спеціаліст має право: звертатися з дозволу слідчого із запитаннями до осіб, які беруть участь у проведенні слідчої дії, робити заяви, пов’язані з виявленням, закріпленням і вилученням доказів. Спеціаліст, за наявності відповідних підстав, має право на забезпечення безпеки шляхом застосування заходів, передбачених законами України.

Спеціаліст може надати допомогу слідчому чи суду у вирішенні наступних питань:

  • які саме первинні документи та облікові регістри містять інформацію про господарські операції, що цікавлять слідчого;

  • які документи викликають сумніви у їх доброякісності, яка частина документів має значення для справи, що розглядається;

  • що необхідно з’ясувати з бухгалтерських документів та облікових регістрів слідчому або суду в підозрюваного, обвинуваченого та свідків при їх допиті;

  • які питання необхідно поставити перед експертом-бухгалтером при призначенні судово-бухгалтерської експертизи;

  • де можна виявити оригінали бухгалтерських документів, їх екземпляри та копії.

Отже, спеціаліста можна вважати помічником слідчого, який допомагає виконувати роботу, що потребує застосування спеціальних для слідчого знань з бухгалтерського обліку, економічного аналізу та господарського контролю, звертає його увагу на обставини, пов’язані з виявленням доказів за справою, надає допомогу слідчому при складанні протоколу слідчої дії та відображенні її результатів.

Як правило, в якості спеціалістів залучаються співробітники судово-експертних установ чи відомчих служб, досвідчені ревізори КРУ, інспектори ДПС, приватні особи, працівники наукових і педагогічних колективів, які є фахівцями з бухгалтерського обліку.

Для залучення спеціаліста до участі у провадженні слідчої дії закон не вимагає винесення постанови. Про участь спеціаліста у провадженні слідчої дії обов’язково зазначається у протоколі цієї слідчої дії.

Часто слідчий може використовувати допомогу фахівця у формі усних консультацій при формулюванні запитань до експерта, вивченні бухгалтерських документів й інших матеріалів справи. Така допомога має непроцесуальний характер (тобто спеціаліст не бере участі у проведенні слідчих дій) і не відображається в матеріалах справи. Діяльність таких фахівців не підпадає під дію статті 128-1 КПКУ “Участь спеціаліста при проведенні слідчих дій”, оскільки спеціаліст не бере участі у процесі розслідування.

Практика свідчить, що у тих випадках, коли спеціаліст залучається до судового процесу, незалежно від того в процесуальній чи непроцесуальній формі використовується його допомога, ефективність роботи слідчого значно зростає. Так, наприклад, беручи участь в огляді бухгалтерських документів, спеціаліст допомагає слідчому, який робить огляд, виявити такі ознаки неякісних документів, на які не завжди може звернути увагу слідчий, оскільки не володіє спеціальними знаннями з бухгалтерського обліку, економічного аналізу та господарського контролю роз’яснює їх походження та значення для справи.

При підготовці до проведення слідчої дії за непроцесуальної форми участі, спеціаліст може надати допомогу в:

  • складанні переліку документів, які підлягають вилученню під час вилучення;

  • визначенні обсягу документів, які підлягають вилученню та місць їх зберігання. Під час проведення вилучення документів спеціаліст може надати допомогу у виявленні необхідних документів, у визначенні їх найменувань, комплектності, обсягу тощо. На заключній стадії проведення слідчої дії спеціаліст допоможе у складанні протоколу вилучення та додатків до нього із зазначенням найменувань та обсягу вилучених документів.

Дані та факти, виявлені та встановлені спеціалістом, а також інші результати його роботи можуть мати доказове значення лише за повної відповідності проведених слідчих дій вимогам КПК України. В інших випадках результати праці спеціаліста можуть мати лише орієнтовне або допоміжне значення.

Отже, процесуальне становище експерта та спеціаліста суттєво відрізняється, хоча кожен з них і залучається у випадку необхідності використання спеціальних знань. Проте знання та навики спеціаліста використовуються лише для надання допомоги слідчому у виявленні, закріпленні та вилученні доказів, надання пояснення щодо спеціальних питань, що виникають при провадженні слідчих дій. Крім того, результати діяльності спеціаліста відображаються в протоколі слідчої дії, а результати експертизи – самостійної діяльності експерта – у висновку, який є самостійним джерелом у справі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]