Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Збірник завдань і тестів 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Тема 2. Виробництво матеріальних благ. Продукт і характер праці Завдання

Завдання 1. Чисельність працівників збільшилась в 10 разів, продуктивність їх праці збільшилась в 3 рази, а інтенсивність праці – в 2 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Завдання 2. Чисельність робітників на підприємстві скоротилася на 20 %, а випуск продукції подвоївся. Визначите зміну продуктивності праці.

Завдання 3. Чисельність працівників збільшилась в 5 разів, продуктивність їх праці збільшилась в 2 рази, а інтенсивність праці – в 1,5 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Завдання 4. Чисельність робітників на підприємстві скоротилася на 40 %, а випуск продукції потроївся. Визначите зміну продуктивності праці.

Завдання 5. Чисельність працівників залишилася незмінною, продуктивність їх праці збільшилась в 2 рази, а інтенсивність праці виросла на 50 %. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Завдання 6. Чисельність працівників збільшилась в 20 разів, продуктивність їх праці збільшилась в 3 рази, а інтенсивність праці – в 3,5 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Завдання 7. Чисельність робітників на підприємстві скоротилася на 50 %, а випуск продукції зріс у четверо. Визначите зміну продуктивності праці.

Завдання 8. Чисельність працівників збільшилась в 10 разів, продуктивність їх праці зменшилась в 2 рази, а інтенсивність праці зросла в 2 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Завдання 9. Чисельність працівників збільшилась в 10 разів, продуктивність їх праці збільшилась в 3 рази, а інтенсивність праці зменшилась в 2 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Завдання 10. Чисельність робітників на підприємстві скоротилася на 30 %, а випуск продукції подвоївся. Визначите зміну продуктивності праці.

Завдання 11. Чисельність працівників збільшилась в 3 разив, продуктивність їх праці збільшилась в 2 рази, а інтенсивність праці – в 1,5 рази. Як змінися обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Завдання 12. В суспільстві є 200 верстатів для виробництва продукції та необхідна для цього сировина. На кожному верстаті за рік можна виробляти 80 виробів. Чисельність населення в регіоні складає 600 чоловік, 120 із яких мають професію, що пов'язана з працею на верстатах. Визначте продуктивні сили суспільства та річний обсяг випуску продукції.

Завдання 13. Однорідна продукція виробляється трьома групами товаровиробників. На виробництво одиниці продукції в першій групі затрачається 10 годин, у другий — 12 годин, у третій — 15 годин. Відповідно виробляється 200, 500 і 200 виробів. Визначите величину вартості товару за умови, що 1 година робочого часу відповідає. $2. Хто з товаровиробників виявиться в найбільш вигідному положенні на ринку і чому? Яка праця не буде визнана суспільством.

Завдання 14. Заповніть таблицю 1 та на основі її даних виясніть до яких наслідків призведе зростання продуктивності та інтенсивності праці.

Таблиця 1

Оціночні показники для розрахунку продуктивності та інтенсивності праці

Оціночні показники

Умови праці

Середні по галузі

Продуктивність праці зросла в 2 рази

Інтенсивність праці зросла в 2 рази

1. Кількість продукції, що виготовляється, шт. за робочий день

20

?

?

2. Вартість всіх виробів, грн.

80

?

?

3. Вартість одного виробу, грн.

4

?

?

Завдання 15. У господарстві на протязі року використано:

а) зерна на годівлю худоби – на 100 тис. грн. і а виготовлення продуктів харчування на 50 тис. грн.;

б) олії для харчування робітників – на 10 тис. грн., а на виготовлення фарб – на 5 тис. грн.

Визначте вартість спожитих засобів виробництва і предметів особистого споживання.

Завдання 16. Використовуючи дані таблиці 2, побудуй криву виробничих можливостей фірми «База», що випускає побутові холодильники і кондиціонери. Знайди варіанти економічного вибору, які не відповідають виробничим можливостям фірми, і поясни, у чому полягає нераціональність чи неможливість цих варіантів.

Таблиця 2

Дані для побудови кривої виробничих можливостей фірми «База»

Варіанти

Холодильники, тис. шт.

Кондиціонери, тис. шт.

Варіанти

Холодильники, тис. шт.

Кондиціонери, тис. шт.

А

9

0

Д

5

9

Б

8

4

Е

5

12

В

7

8

Є

3

15

Г

7

11

Ж

0

19

Завдання 17. Використовуючи дані 3, побудуй криві «трансформації» (криві виробничих можливостей) малого підприємства «Форт», що виготовляє вікна і двері. Поясни, чому змістилась крива виробничих можливостей даного підприємства із позиції АГ у позицію ДІ.

Таблиця 3

Дані для побудови кривої «трансформації» малого підприємства «Форт»

Варіанти

Вікна, шт.

Двері, шт.

Варіанти

Вікна, шт.

Двері, шт.

А

10

0

Е

11

2

Б

9

2

Є

9

5

В

5

6

Ж

7

7

Г

0

9

З

4

9

Д

12

0

І

0

11

Завдання 18. На гіпотетичному (умовному) графічному прикладі покажи, як зміниться крива виробничих можливостей нації у таких випадках:

1) зросте кількість виробничих ресурсів;

2) зменшиться кількість виробничих ресурсів;

3) відбудеться вдосконалення технології і організації виробництва.

Завдання 19. Використовуючи графік, побудований за даними завдання 16, вкажи, яка точка кривої виробничих можливостей відбиває ефективне функціонування фірми «Оаза»:

1) точка, що відповідає варіанту «Б»;

2) точка, що відповідає варіанту «В»;

3) точка, що відповідає варіанту «Е».

Завдання 20. На підприємстві «n» середньорічна вартість основних виробничих фондів у 1990 р. складала 7 млн. грн., вартість виробленої (валової) продукції – 16 млн. грн. У 1996 р. в силу загального скорочення виробництва в країні – відповідно 3 млн. грн. (в цінах 1990 р.). Необхідно розрахувати показник фондовіддачі, його зміни і зробити висновок – про що ці зміни свідчать.

Завдання 21. На машинобудівному підприємстві працює 1000 робітників. Обсяг продукції, що виробляється – 10 млн. гр. од. Вартість основного капіталу – 20 млн. гр. од. Вартість перероблених матеріалів – 6 млн. гр. од.

1. Розрахувати показники: продуктивності живої праці, металомісткості, фондовіддачі.

2. Зробити висновок про рівень ефективності даного підприємства. На основі наведених умовних даних в таблиці 4.

Таблиця 4

Дані для визначення рівня ефективності підприємства

Підприємство

Вартість річної продукції

Фонд оплати праці

І

9 млн. гр. од.

1 млн. гр. од.

II

4 млн. гр. од.

20 тис. гр. од.

Необхідно розрахувати показники продуктивності та трудомісткості праці. Зробити висновок, на якому підприємстві продуктивність праці вища й чому.

Завдання 22. Підприємство «А» за рік виробило продукції на 12 млрд. гр. од. Вартість матеріалів для виробництва цієї продукції склала 7 млрд. гр. од. За цей час підприємство «Б» такої ж продукції виробило на 8 млрд. гр. од. при затратах матеріалів на 3 млрд. гр. од. Необхідно розрахувати показники матеріаломісткості та матеріаловіддачі, а також зробити висновок, на якому підприємстві ефективність виробництва вища й чому.

Завдання 23. Тривалість робочого дня – 8 годин. За цей час робітник виробляє два вироби. Вартість одного виробу – 8 гривень. За умови, що 1 год. робочого часу = 1 год. СНРЧ, показати, як зміниться вартість одного виробу й вартість усієї продукції, якщо продуктивна сила праці зростає в 2 рази.

Завдання 24. Впродовж 8-годинного робочого дня робітник виробив 4 вироби. Вартість кожного з них – 2 гривні. За умови, що 1 год. робочого часу = 1 год. СНРЧ, показати, як зміниться вартість одного виробу й вартість усієї продукції, якщо інтенсивність праці зросте в 2 рази.

Завдання 25. Підприємства «А» і «Б» виробляють продукцію «n» кожне на суму 50 млн. грн. при стабільному попиті на ринку на цю продукцію 100 млн. грн. Намагаючись завоювати ринок і потіснити свого конкурента, підприємство «А» збільшило випуск продукції за рахунок підвищення продуктивної сили праці. Те ж саме зробило й підприємство «Б», але за рахунок підвищення інтенсивності праці. Хто переможе в конкурентній боротьбі й чому?

Завдання 26. За даними таблиці 5 необхідно розрахувати СНРЧ.

Таблиця 5

Дані для розрахунку СНРЧ

Група виробників

Обсяг виробництва (одиниці продукції)

Індивідуальні затрати робочого часу на виробництво 1 товару (годин)

І

200

8

ІІ

500

10

ІІІ

300

12

Тести

1. До якої групи категорій належать поняття «потреби», «продукт», «праця», «виробництво», «економічні ресурси»:

а) до всезагальних;

б) загальних;

в) специфічних;

г) питання некоректне;

д) попередні відповіді помилкові.

2. Чим праця відрізняється від життєдіяльності тварин:

а) тільки свідомістю;

б) лише досягненням корисного результату;

в) цілеспрямованим застосуванням вироблених людиною засобів виробництва для отримання зовнішнього корисного ефекту;

г) питання некоректне;

д) попередні відповіді помилкові.

3. Які з перелічених ресурсів належать до суб'єктивного (особистого) фактора виробництва:

а) природні ресурси;

б) предмети праці;

в) засоби праці;

г) робоча сила і здатність до підприємницької діяльності;

д) усі фактори виробництва мають об'єктивний (неособистий) характер.

4. Що належить до предметів праці:

а) інструменти;

б) будівлі;

в) машини;

г) виробничі комунікації;

д) сировина, матеріали, паливо та енергія.

5. Що належить до пасивних засобів праці:

а) сировина і матеріали;

б) паливо та енергія;

в) машини та обладнання;

г) інструменти;

д) будівлі та споруди.

6. Що належить до активних засобів праці:

а) сировина і матеріали;

б) паливо та енергія;

в) машини, обладнання та інструменти;

г) будівлі; д)споруди.

7. Що таке робоча сила:

а) праця;

б) людина;

в) індивідуальність;

г) об'єктивний фактор виробництва;

д) особистий фактор виробництва, що полягає у здатності людини до праці за певною професією, спеціальністю, кваліфікацією, залежить від досвіду та індивідуальних здібностей.

8. Що є головною продуктивною силою суспільства (з позицій неомарксизму):

а) природні ресурси;

б) засоби праці;

в) предмети праці;

г) робоча сила;

д) здатність до підприємницької діяльності.

9. Який фактор виробництва (з позицій неомарксистів) вважається головним багатством і головною продуктивною силою суспільства:

а) здатність до підприємницької діяльності;

б) робоча сила;

в) природні ресурси;

г) штучні засоби виробництва;

д) попередні відповіді помилкові.

10. Чому робоча сила (з позицій неомарксистів) є головним багатством і головною продуктивною силою суспільства:

а) людина та її здібності — найвища цінність;

б) без робочої сили засоби виробництва не дієздатні;

в) робоча сила — єдиний творчий елемент продуктивних сил;

г) усі попередні відповіді правильні разом;

д) питання некоректне.

11. Стосовно якого економічного ресурсу є концептуальна дискусія:

а) робочої сили;

б) природних ресурсів;

в) штучних засобів виробництва;

г) здатності до підприємницької діяльності;

д) попередні відповіді помилкові.

12. Що в економікс належить до економічних ресурсів:

а) природні ресурси, штучні засоби виробництва, робоча сила і здатність до підприємницької діяльності;

б) тільки природні ресурси, штучні засоби виробництва і робоча сила;

в) лише земля, капітал і праця;

г) тільки капітал і праця;

д) попередні відповіді помилкові.

13. За яким суб'єктом в економікс закріплено функції поєднання економічних ресурсів, прийняття основних рішень, здійснення інновацій та відповідальності за ризик у господарській діяльності:

а) за будь-яким робітником;

б) за менеджером, у тому числі найманим, але лише у приватному секторі;

в) за менеджером (у тому числі за підприємцем) як у приватному, так і в державному секторах;

г) тільки за приватним господарем-підприємцем;

д) попередні відповіді помилкові.

14. Які функції здійснює носій здатності до підприємницької діяльності:

а) поєднання економічних ресурсів;

б) прийняття основних господарських рішень;

в) нововведення;

г) ризику;

д) усі попередні відповіді правильні.

15. Представники якої школи відносять нормальний прибуток до витрат фірми:

а) меркантилісти;

б) фізіократи;

в) Адам Сміт;

г) марксисти;

д) маржиналісти.

16. Чому в економікс нормальний прибуток належить до витрат фірми:

а) тому що здатності до підприємницької діяльності виокремлюють підприємницьку здатність як самостійний ресурс;

б) тому, що його розглядають як плату за здатність до підприємницької діяльності;

в) дві відповіді правильні разом;

г) тому що це відповідає практиці бухгалтерського обліку;

д) попередні відповіді помилкові.

17. Чому прибуток в економікс називають платою за здатності до підприємницької діяльності:

а) він залежить лише від неї;

б) нормальний прибуток належить до витрат фірми згідно з бухгалтерським обліком;

в) у нього є платник, як і в інших видів плати;

г) відокремлюючи здатність до підприємницької діяльності як самостійний ресурс (з ідеологічних міркувань), вимушені шукати для нього плату;

д) попередні відповіді помилкові.

18. За якого виду доходу немає платника, внаслідок чого цей дохід некоректно розглядати як плату за відповідний ресурс:

а) рента за землю;

б) відсоток на позиковий капітал;

в) зарплата за робочу силу;

г) прибуток фірми;

д) попередні відповіді помилкові.

19. Який із видів доходів може мати від'ємне значення, у зв'язку з чим його некоректно називати платою за відповідний ресурс:

а) рента за землю;

б) відсоток на позиковий капітал;

в) зарплата за робочу силу;

г) прибуток (збиток) фірми;

д) попередні відповіді помилкові.

20. Чому вважається помилкою розглядати нормальний прибуток фірми як плату за здатність до підприємницької діяльності:

а) тому що прибуток залежить не тільки від здатності до підприємницької діяльності;

б) прибуток може бути від'ємним (збиток), що не властиво для плати;

в) у прибутку немає платника;

г) ті, хто розглядають прибуток як плату, вимушені відносити його до витрат фірми, що суперечить практиці;

д) усі попередні відповіді правильні.

21. Чому некоректно розглядати нормальний прибуток фірми як плату за здатності до підприємницької діяльності:

а) у такому разі цей дохід слід зараховувати до витрат фірми, що суперечить бухгалтерському обліку;

б) прибуток фірми має отримувача, але не має платника;

в) прибуток зумовлений не тільки здатністю до підприємницької діяльності, а й величиною капіталу фірми;

г) прибуток може бути від'ємним (збиток фірми) на відміну від інших видів плати;

д) усі попередні відповіді правильні.

22. Які витрати називають витратами уречевленої праці:

а) витрати засобів виробництва;

б) тільки витрати засобів праці;

в) лише витрати предметів праці;

г) витрати на оплату праці;

д) попередні відповіді помилкові.

23. Чому витрати засобів виробництва називають витратами уречевленої (минулої) праці:

а) у них втілено працю тих, хто їх виробив;

б) вони представлені речами;

в) їх витрати належать до загальних витрат виробництва тих продуктів, котрі створюються завдяки їм;

г) усі попередні відповіді правильні;

д) питання некоректне.

24. Які витрати називають витратами живої праці:

а) витрати засобів виробництва;

б) тільки витрати засобів праці;

в) лише витрати предметів праці;

г) витрати робочої сили;

д) попередні відповіді помилкові.

25. Що таке продукт праці:

а) внутрішній корисний ефект;

б) зовнішній корисний ефект цілеспрямованої діяльності;

в) тільки предмети споживання;

г) лише засоби виробництва;

д) тільки матеріальні блага.

26. Що таке продукт праці:

а) будь-яке благо;

б) внутрішній корисний ефект витрат енергії людини;

в) будь-яка споживча вартість;

г) зовнішній корисний ефект цілеспрямованої діяльності, коли застосовуються засоби виробництва;

д) попередні відповіді помилкові.

27. Який поділ суспільного виробництва дає можливість чітко відокремити виробництво засобів виробництва від виробництва предметів споживання:

а) на матеріальне виробництво і сферу послуг;

б) на І і II підрозділи;

в) на вироблення предметів першої необхідності та предметів розкоші;

г) на виробництво продуктів для теперішнього і майбутнього;

д) на групу «А» і групу «Б» у промисловості.

28. Що таке продукти для майбутнього:

а) продукти, споживання котрих удосконалює ресурси, розширюючи виробничі можливості майбутнього;

б) продукти, що задовольняють тільки майбутні потреби;

в) продукти, які споживаються лише у майбутньому;

г) питання некоректне;

д) попередні відповіді помилкові.