Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Курс лекцій 2005.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
841.22 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

економічний факультет

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

Політична економія

Курс лекцій для студентів економічних спеціальностей всіх форм навчання з напряму 0501 “Економіка і підприємництво

Дніпропетровськ – 2005

Політична економія: Курс лекцій для студентів всіх форм навчання. -Дніпропетровськ, - ДДФА, 2005.- 210 с.

Навчальний посібник для студентів всіх форм навчання з дисципліни “Політична економія” розроблений згідно з освітньо-професійною програмою, затвердженою Міністерством освіти і науки України у 2002 р. і навчальним планом.

Посібник містить в собі стислий курс лекцій; які доповнюються наочними схемами. У ньому комплексно розкриті загальні закономірності розвитку економічних систем, їх рушійні сили і суперечності, показана роль продуктивних сил і економічних відносин у процесі розвитку суспільного виробництва.

Навчальний - посібник призначений допомогти студентам у засвоєнні програмного матеріалу дисципліни.

Автори:

П.С. Козелецький– старший викладач кафедри економічної теорії ДДФА

Т. В.Корягіна–викладач кафедри економічної теорії ДДФА.

Рецензенти:

О.В.Батура – д.е.н., професор завідувач кафедри гуманітарних та соціально-економічних дисциплін ДДМА

С.І. Пампуха – к.е.н., доцент кафедри економічної безпеки юридичної академії МВС

Відповідальний

за випуск:

В.А. Табінський- к.е.н., завідувач кафедри економічної теорії ДДФА

Обговорено та схвалено

Вченою радою

економічного факультету

Протокол №5 від 30.05.2005 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

економічної теорії

Протокол № 9 від 11.04.2005 р.

  1. ВСТУП

Дисципліна «Політична економія» є базовою навчальною дисципліною економічної теорії і відіграє важливе значення у фундаментальній підготовці фахівців з економіки і підприємництва.

Головною метою вивчення дисципліни є формування системи знань про економічні відносини, як суспільну форму виробництва, проблеми ефективного використання обмежених виробничих ресурсів і шляхи забезпечення суспільних потреб у різних соціально-економічних системах, формування у студентів наукового світогляду, сучасного економічного мислення.

Завдання дисципліни полягає у вивченні загальних засад економічного життя суспільства, розкриття закономірностей розвитку економічної системи та діалектики взаємозв’язку її структурних елементів, з’ясування механізму дії економічних законів і механізму використання їх людьми у процесі господарської діяльності, визначення принципових рис основних соціально-економічних систем та напрямів їх еволюції, ролі політичної економії в розробці шляхів планомірної трансформації постсоціалістичної економіки в соціально-орієнтовану економічну систему.

Мета посібника – надати студентам глибокі теоретичні знання з питань закономірностей розвитку суспільного виробництва, та ефективного використання економічних законів людьми для найбільш повного задоволення їхніх матеріальних і соціально – економічних потреб.

У посібнику надається велика увага вивченню сучасних інструментів економічного аналізу, знання яких дозволяє кожному, хто вивчає дану науку, самостійно аналізувати складні економічні явища та процеси і робити правильні висновки.