Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №9 укр. яз.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

Політекономія: конспект лекцій. Тема 9. Домогосподарство в системі економічних відносин.

Тема 9. Домогосподарство в системі економічних відносин. План.

  1. Домогосподарство як суб’єкт ринкових відносин: сутність, функції,

двоїста роль в економіці.

  1. Доходи домогосподарств, їх джерела та розподіл .

  2. Витрати на споживання. Заощадження домогосподарств.

1. Основними суб’єктами ринкової економіки є:

  • домогосподарство;

  • підприємства;

  • держава.

Первинним (базовим),одним з найактивніших суб’єктів економічних відносин суспільства є домашнє господарство, бо саме в ньому виникають первинні економічні потреби, формуються первинні економічні інтереси, які стимулюють розвиток суспільного виробництва. Домогосподарство – це основна одиниця соціального і біологічного відтворення. Термін «домогосподарство» об’єднує всіх споживачів: найманих працівників підприємств, власників капіталів, природних ресурсів, осіб, що зайняті і незайняті в суспільному виробництві; прислугу, вихованців дитбудинків та інтернатів, військовослужбовців, інвалідів в будинках інвалідів, ув’язнених і ін.

За матеріалами ООН:

Домогосподарство – це «особа або група осіб, поєднаних з метою забезпечення всім необхідним для життя», тобто об’єднаних спільним веденням господарства.

Поняття «домогосподарство» не слід ототожнювати із поняттям «сім’я», бо сім’я – це сукупність осіб, що живуть разом, пов’язаних родинністю та спільним бюджетом.

Термін «домогосподарства» більш чітко прив’язаний до територіальних меж окремої господарської одиниці, включає членів господарства, що не є родичами і передбачає існування економічних відносин власності всередині домогосподарства та виробничих відносин (якщо вони існують).

Функції домогосподарств:

    1. споживча – домогосподарства виступають основним споживачем товарів і послуг на ринку. Попит домогосподарств визначає обсяги та асортимент внутрішнього виробництва та імпорту, є рушійною силою функціонування та розвитку всієї економіки.

    2. постачальницька – поставляють на ринок такі важливі виробничі ресурси як працю (робочу силу), капітал, землю, підприємницькі здібності, одержуючи за це доходи в грошовій чи натуральній формі. Ці ресурси попадають до підприємств, які поєднують їх певним чином, створюючи товари чи послуги. Останні потрапляють на ринок та купуються домогосподарствами, що забезпечує кругообіг ресурсів у державі. Скорочення доходів домогосподарства негативно впливає на попит: зменшуються обсяги виробництва, зростає безробіття. Розірвати це коло можна лише збільшенням маси трудових доходів домогосподарств.

Політекономія: конспект лекцій. Тема 9. Домогосподарство в системі економічних відносин.

    1. виробнича та посередницька функції. Частина домогосподарств (зокрема в с/г) виробляють та поставляють на ринок певні товари і послуги. Деякі займаються торгівлею, наданням послуг (наприклад зелений туризм).

Соціальна та виховна функції. За ринкової економіки сім’я є основним осередком формування і нагромадження людського капіталу. В ній створюється фізіологічна основа даного капіталу, що розвивається, адаптуючись до існуючої соціально – економічної системи життєдіяльності. Таким чином домогосподарство – це основна одиниця біологічного і соціального відтворення пов’язана з соціальною інфраструктурою. З економічної точки зору діти є не тільки суб’єктом споживання, а й об’єктом інвестицій.

Двоїста роль домогосподарств в економіці виявляється перш за все в їх відносинах з підприємствами: тут вони виступають як постачальники і як споживачі благ.

Що стосується відносин з державою, то тут теж домогосподарства з однієї сторони виступають як платники податків, поповнюючи державний бюджет, утримуючи апарат влади, забезпечуючи державне фінансування освітніх, медичних послуг, а з іншого – одержують трансферти (виплати) з пенсійного фонду, фонду зайнятості, страхових, тощо.