Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титулка_КР_ВПА_2012_шаблон.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
184.83 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний університет «Львівська політехніка»

Інститут інженерної механіки та транспорту

Кафедра транспортних технологій

Контрольна робота

з дисципліни «Введення в проектний аналіз»

на тему «Інвестиційний проект щодо зниження собівартості перевезень»

Виконавець:

ст. ____________________

гр. _____________________

Підпис студента

Львів 2012

Зміст

Вступ

1. Загальні положення…2

2. Інвестиційний проект щодо зниження вартості перевезень.

Висновки.

Список використаних літературних джерел.

*додати нумерацію

Вступ

Аналіз інвестиційних проектів – це комплекс методичних і практичних прийомів розробки, обґрунтування й оцінки доцільності реалізації проекту. Лише незначна частка інвестицій може бути невдалою за умови недопущення до реалізації збиткових та неефективних проектів.

Визначення міри ефективності проекту – надзвичайно відповідальний етап проектного аналізу. За його результатами проект буде прийнятий або відхилений. Оцінка доцільності проекту це наслідок всіх виконаних досліджень та індикатор подальшого просування проекту.

1. Загальні положення

Дослідження ефективності проекту базується на порівнянні вигід і витрат. Дана концепція реалізується використанням грошового потоку, а не прибутку. Це робить обрахунок ефективності більш достовірним і створює сприятливі умови для управління проектами.

В проектному аналізі використовують грошовий потік (ГП), який створюється чистим прибутком від проекту (ЧП) та неявними надходженнями (НН):

ГП = ЧП + НН

Класичним видом неявних надходжень є амортизаційні відрахування. Їх найбільший вплив на величину грошового потоку обумовлений тим, що амортизація є найбільшою статтею витрат, амортизація знижує податкове навантаження, амортизація – це негрошові затрати, оскільки готівкові гроші не залишають підприємство.

Для будь-якого проекту спочатку характерні інвестиційні витрати, а потім – доходи від проекту. Іноді частково це відбувається водночас. Проте проект окуповується лише через певний час, потрібний для того, щоб доходи, нагромаджувались, зрівнялися з первинними інвестиційними витратами організатора проекту. При цьому слід враховувати, що кожна гривня, яку має інвестор сьогодні, і гривня, яку інвестор планує отримати в майбутньому від проекту, не рівноцінні й не тільки через інфляцію.

При аналізі проектів, обсяги коштів, які інвестуються у проект, та обсяги доходів за проектом виокремлені в часі і для порівняння мають бути поставлені в однакові умови обліку за часом. Для цього використовують спеціальну методику приведення (дисконтування) грошових потоків за проектом до якогось одного періоду часу (найчастіше до першого року реалізація проекту).

Дисконтування означає перерахунок вигід і витрат для кожного розрахункового періоду і за допомогою норми (ставки) дисконту d, який виражається у долях одиниць чи процентах на рік. Для приведення грошового потоку у поточні умови обліку використовується коефіцієнт дисконтування :

Як для дисконтованих, так і для недисконтованих грошових потоків розраховуються індекси дохідності, які характеризують відносну “віддачу” проекту на вкладені у нього кошти. При оцінці ефективності часто використовують індекс дохідності дисконтованих інвестицій (ІДД) – відношення суми дисконтованих елементів грошового потоку від операційної діяльності до абсолютної величини дисконтованої суми елементів грошового потоку від інвестиційної діяльності.

Для визнання проекту ефективним необхідно, щоб чистий приведений дохід був позитивним (додатнім), а при порівнянні альтернативних проектів перевагу необхідно надати проекту з більшим показником чистого приведеного доходу.

Одним із важливих показників ефективності проекту є термін окупності проекту, тобто мінімальна кількість років реалізації проекту, при якій загальний приведений прибуток перевищуватиме обсяг інвестованого капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]