Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до виконання кваліфікаці...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Оформлення кваліфікаційної роботи відповідно до вимог вак України

Структура (композиція) кваліфікаційної роботи включає такі обов’язкові елементи:

1. Титульна сторінка.

2. Зміст роботи (план), що містить заголовки розділів і підрозділів по пунктах та сторінки, на яких ці розділи й підрозділи починаються.

  • Заголовки змісту мають бути ідентичними заголовкам у тексті.

  • Скорочувати чи надавати їм іншої форми, послідовності та підпорядкованості порівняно із заголовками в тексті не можна.

  • Заголовки однакових ступенів рубрикації (розділи) розташовують один під одним.

  • Назви кожного наступного ступеня (підрозділи) зміщені на три-п’ять знаків праворуч відносно заголовків попереднього ступеня (розділів).

  • Усі заголовки розпочинають з великої літери без крапки в кінці.

  • Останнє слово кожного заголовка з’єднують крапками з номером сторінки, яка йому відповідає, у стовпчику праворуч.

3. Вступ. У вступі до роботи обґрунтовують актуальність обраної теми (її важливість, міра значущості для сьогодення), мету й завдання дослідження, формулюють її об’єкт (процес, явище, що створює проблемну ситуацію та обирається для вивчення) і предмет (те сутнісне, що перебуває у межах об’єкта), розкривають методологічну базу дослідження, повідомляють теоретичну значущість і практичну цінність отриманих результатів.

4. Розділи основної частини, в яких, власне, і реалізуються мета й основні завдання теоретичної частини кваліфікаційної роботи, поставлені перед її виконавцем.

  • Основна частина складається з кількох розділів, які, у свою чергу, можуть містити підрозділи.

  • Заголовки розділів і підрозділів мають бути ідентичними викладеним у змісті заголовкам.

  • Кожний розділ починають з нової сторінки.

  • В кінці кожного розділу формулюють висновки із стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів, що дає змогу вивільнити загальні висновки від другорядних подробиць.

5. Висновки зі стислим викладом отриманих виконавцем роботи результатів, констатацією не вирішених на даному етапі питань, можливих напрямів подальших досліджень, а також рекомендаціями щодо наукового та практичного використання здобутих результатів.

6. Список використаних джерел і літератури (бібліографічний перелік), який розміщується в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків. Бібліографічний опис джерел і літератури складають відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

Текст теоретичної частини кваліфікаційної роботи має бути надрукованим чітко, розбірливо, без помилок та виправлень з одного боку білого паперу формату А4 через півтора інтервали 14 шрифтом до тридцяти рядків на сторінці.

Текст викладається одним кольором. Шрифт друку повинен бути чітким, стрічка — чорного кольору середньої жирності. Кожна сторінка повинна мати поля: ліве — 25 мм; праве — 10 мм; верхнє і нижнє — 20 мм. Нумеруються всі сторінки роботи від першої до останньої. Першою сторінкою вважається титульна, на якій цифра «1» не ставиться.

Якщо теоретична частина кваліфікаційної роботи містить таблиці, схеми тощо, то над їх графічним зображенням пишуть «Таблиця 1.1» чи «Схема 2.3» тощо (нумерація відповідно до структури роботи). Ілюстративний матеріал слід намагатися розмістити в тексті відразу після посилання на нього.

Номер розділу ставлять римськими цифрами після слова «Розділ» (Розділ І, Розділ ІІ і т. д.), потім друкують заголовок розділу. Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставиться крапка, наприклад: «2.3.» (третій підрозділ другого розділу).

Наведені в тексті кваліфікаційної роботи цитати або інша запозичена інформація мають супроводжуватися посиланнями. Посилання виконуються відразу після закінчення цитати чи іншої запозиченої інформації в квадратних дужках. У цих дужках вказується порядковий номер джерела (порядкові номери джерел) у списку літератури та відповідна сторінка (сторінки) джерела. Наприклад: [18, с. 24], [11, с. 46-51], [4, с. 23; 8, с. 87], [48, арк. 7].

Заголовки структурних частин наукової роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ І ЛІТЕРАТУРИ» друкуються напівжирними великими літерами симетрично до тексту (по центру).

Обсяг основного тексту теоретичної частини кваліфікаційної роботи — не менше одного друкованого аркуша.

Додаток 5