Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

22. Сукупний попит —сукупна пропозиція як модель економічної рівноваги

Екон. рівновага є рівновага між сукуп. попитом і сукуп. пропозицією, тобто СП0 = СПр. Рівновага між ними породжує рівноважний ВВП і рівноважні ціни

На цьому графіку кр. СП01— це почат. кр. сукуп. попиту; кр. СПр1. — почат. короткостр. кр. сукуп. пропозиції; СПрд — довгостр. кр. сукуп. пропозиції, яка бере свій початок у т. потенц. ВВП (O1). Точка T1 є т. короткостр. рівноваги як результат перетину кр. СП01 СПр1. і одночасно т. довгості. рівноваги як результат перетину кр. СП01 СПр1 СПрд. Отже, в т. T1 має місце подвійна рівновага. Вона може забезпечуватися лише в умовах повної зайнятості.

Падіння сукуп. попиту знизить ціпу, то ціпа примусить п-ців зменшити обсяг в-ва до рівня сукуп. попиту (О2). Якщо зменшення сукуп. пропозиції підвищить ціну, то ціна викличе зменш. обсягів бажаних закупок до нового рівня сукуп. пропозиції (О3).

Довгостр. рівновага означає, що к-сть товару, яку покупці бажають придбати, =потенційним можливостям ек-ки. За цих умов б-я подальше збільш. сукуп. попиту викликає лише зростання цін, а випуск реального ВВП залиш. незмінним.

Сукуп. попит зменшився. Відб. незаплан. збільш. товар. запасів. Короткост. і довгост. рівновага в умовах падіння сукуп. попиту ціни не знизяться. За цих умов п-ва відреагують на падіння сукуп. попиту частково зменш. ВВПр до О2, частково зниженням товар. цін до Ц2. Відб.зміщення кр. сукуп. попиту вліво, в положення СПо2.

Коли ек-ка досягне точки Т2, в якій перетинаються кр. СПо2 і СПрх, заплан. витрати і ВВПр знову будуть врівноважені на базі зниження цін до Ц2, а незаплан. накопичення товар. запасів припиниться. Точка Т2 — це новий стан короткост. рівноваги.Перетин кр. СПо2 і СПр, у точці Т2 відповідає умовам, коли з/п ще не відреагувала на зниження товар. цін від Ц1 до Ц2.

При незмінному сукуп. попиті під-ва відреагують на зниження з/п і сер. витрат новим зниженням товар. цін до Ц3 і збільш.в-ва до О3 а екон. рівновага переміститься в т. Т3, яка знаходиться на перетині кр. СПо2 і СПр2. Точка Т3 —це точка нової короткост. рівноваги.

При переміщенні ек-ки із точки Т, в точку Т2 рівень безробіття збільш. порівняно з прир. нормою. Потім, внаслідок руху ек-ки з т. Т2 до т. Т4, безробіття знову зменш. до свого прир. рівня.

Враховуючи поведінку всіх 3 голов. макроекон. параметрів (ВВПр, ціни і безробіття), можна підвести підсумки процесу пристосування ек-ки до падіння сукуп. попиту:

1.У короткост. періоді почат. реакція ек-ки на зменш. сукуп. попиту відобр. в зменш. випуску ВВПр, зниж. товар. цін і збільш. безробіття.2.У міру того, як ресурс. ціни будуть поступово пристосовуватися до зниж. товар. цін, в ек-ці буде відб. подальше зниж. товар. цін, збільш. ВВПр і зменш. безробіття.3.Єдиним довгост. наслідком падіння сукуп. попиту в новому стані подвійної рівноваги буде досягнення нового рівня товар. і ресурс. цін. 4.Довгост. період, протягом якого ринк. мех-зм здатний самостійно відновлювати потенц. рівень в-ва, не підлягає часовому визначенню і може тривати надто довго.

Мех.-зм відновлення екон. рівноваги, яка порушується зменш. сукуп. пропозиції. Скороч. сукуп пропозиції досить часто набуває форми шоків сукуп. пропозиції. Під шоками сукуп. пропозиції розуміється неочікувана різка зміна умов функц-ня ек-ки, яка негативно впливає на сер. витрати, і як наслідок, на товар. ціни.

На рис. відображено порушення екон. рівноваги під впливом несприятливого шоку.

Згідно з рис. , почат. рівновага в ек-ці досягається в точці Tj , якій відповідає рівноваж. ВВП (Oj) на потенц. рівні, і рівноваж. ціни ЦД а також певний рівень з/п в умовах прир. рівня безробіття.

Внаслідок зміни сер. витрат короткост. кр. сукуп. пропозиції зміститься вліво в положення СПр2. Точка Т2 є точкою нової короткост. рівноваги, в якій ВВПр впаде до О2, а товар. ціни зростуть до Ц2. Така ситуація є свідченням виникнення стагфляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]