Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

36. Вплив державних витрат на рівноважний ввп.

В дійсності збільшення ВВП за рахунок державних закупок може викликати зростання відсоткової ставки, внаслідок чого приватні інвестиції будуть скорочуватися, що частко­во зменшить ефект фіскальної політики. Але і спрощений варіант теж може мати місце, якщо монетарна політика забезпечить стабілізацію відсоткової ставки. Припустимо також, що ціни не змінюються.

Оскільки дискреційна фіскальна політика — це свідо­мий, тобто цілеспрямований вплив держави на економіку, то в реальній практиці цільовий приріст ВВП визначається урядом наперед, а необхідне збільшення державних заку­пок є пошуковою величиною, яку можна обчислити за такою формулою: .

Аналогічний результат буде і в тому випадку, коли аналіз впливу державних закупок на ВВП здійснювати за методом «вилучення — ін'єкції». В цьому варіанті заощадження плюс чисті податки являють собою вилучення з потоку «доходи — витрати», а валові інвестиції плюс державні закупки — ін'єкції цього потоку.Якщо за цих умов уряд збільшить державні закупки, то ін'єкції адекватно зростуть.

37. Вплив податків на рівноважний ввп. Податковий мультиплікатор.

Мультиплікатор податків. Для визначення впливу ЧП на рівноважний ВВП приймем деякі передумови: об’єктом фіскальної пол-ки є лише сукупний попит; в контексті фіскальної пол-ки, вплив ЧП на ВВП - це їх вплив на споживання як компонент сукупного попиту; дискреційна фіскальна пол викликає зміни в ЧП за допомогою держ.рішень стосовно рівня податкових ставок і трансфертів.ЧП, які не залежать від ВВП як доходу, наз. автономними. До них належать певні види податків, а також деякі трансферти, які надаються за рахунок держ бюджету. Припустимо, що держ підвищила рівень пенсій і стипендій. Дискреційне зменшення ЧП, яке виникло на цій основі, спричинить певний вплив на ВВП. Розглянемо на методі “витрати - випуск”. Зробимо логічні етапи: (1) збільшиться БД на величину зменшення ЧП: +БД= - ЧП

(2) збільшення БД у свою чергу викличе збільшення тих елементів, на які він розкладається, тобто споживчих витрат і заощаджень: +СВ = -ЧП* ГСС

(3) збільшення СВ - це початкове збільшення СукупВ, яке мультиплікативно збільшить ВВП. +ВВП = -ЧП*ГСС* Мв.

Якщо збільшення ВВП планується урядом наперед, то на цій основі можна обчислити необхідне зниження ЧП: -ЧП =+ВВП/(ГСС* Мв)(А).Для обчислення Мп поділимо обидві частини формули (А) наЧП: +ВВП/ЧП = (-ЧП*ГСС*Мв)/ ЧП, отримаємо: Мп = ГСС*Мв (Б) випливає, що Мп завжди нижчий від Мв пропорційно ГСС.

Мп = Мв -1. - автономні ЧП, згідно з якими податкові вилучення не залежать від ВВП як доходу. Тому: +ВВП = -ЧП*Мп. Оскільки Мп завжди нижчий від Мв, то це означає, що кожна оди-я приросту ДЗ викликає більший приріст ВВП, ніж кожна оди-я зниження ЧП.

Тепер розглянемо механізм впливу автоном ЧП на ВВП за допомогою методу “вилучення - ін’єкції”. Згідно з цим методом зниження ЧП викличе 2 наслідки: зменшення ЧП адекватно збільшує БД, що відповідно з граничною схильністю до заощаджень збільшить заощадження:

+З = -ЧП*ГСЗ а також те, що зменшення ЧП на адекватну величину зменшить вилучення в формі ЧП. Оскільки зменшення ЧП перевищує збільшення заощаджень, то в підсумку сума вилучень зменшується порівняно з початковою величиною: (З1+ЧП*ГСЗ)+(ЧП1-ЧП) < З1 + ЧП1 тобто рівноважний ВВП збільшиться Величина цього збільшення буде дорівнювати тій величині, на яку збільшився ВВП за методом “витрати -випуск”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]