Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дрэ пз 4 питання для обговорення.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
162.82 Кб
Скачать
  1. Визначте функції державного бюджету.

Сутність державного бюджету як економічної категорії реалізується через його функції: розподільну, контрольну і функцію по забезпеченню існування держави.

Прояв розподільної функції обумовлено тим, що у відносини з бюджетом вступають майже всі учасники суспільного виробництва. Основним об'єктом бюджетного розподілу і перерозподілу є чистий доход, одержуваний у суспільстві. Тим часом, це не виключає можливості перерозподілу через бюджет і частини вартості необхідного продукту (прибутковий податок із громадян), а іноді і національного багатства. Завдяки розподільній функції бюджету відбувається концентрація коштів у руках держави і їхнє подалі використання з метою задоволення суспільних потреб. Розподіл і перерозподіл коштів відбувається між окремими галузями і сферами діяльності, між окремими шарами населення, між деякими видами послуг. У результаті розподілу і перерозподілу здійснюється формування різних фондів грошових ресурсів державного і місцевого бюджетів, фондів соціального страхування, фондів пенсійного забезпечення, фондів зайнятості населення, фондів соціального захисту інвалідів, фонду, призначеного для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інноваційного фонду.

Розподільна функція бюджету використовується також для втручання держави в процес суспільного виробництва регулювання господарської діяльності підприємств, прискорення темпів економічного росту, посилення господарської активності підприємців. За допомогою бюджету держава впливає не тільки на перерозподіл національного доходу, але і на його виробництво, нагромадження коштів, сферу споживання, процеси демонополізації економіки й усуспільнення виробництва, а також його роздержавлення.

Істотно, що зміст розподільної функції бюджету визначається процесами перерозподілу фінансових засобів між різними підрозділами суспільного виробництва і шарами населення. Важливо відзначити, що жодна з ланок фінансової системи не здійснює такого багатовидового (міжгалузеве, міжтериторіальне і т.д.) і багаторівневого (державний, обласний, міський бюджет і ін.) перерозподілу коштів, як бюджет.

Контрольна функція полягає в тім, що бюджет об'єктивно, через формування і використання коштів держави відбиває економічні процеси, що протікають у структурних ланках економіки. При формуванні державних доходів фінансовий контроль здійснюється за правильністю стягування різних видів податків, мобілізації інших джерел доходів, дотриманням установлених пропорцій між ними, визначенням податкової бази, формами пільгового оподатковування, термінами надходження доходів. При витраті бюджетних засобів контролюються ефективність їхнього використання, їхня відповідність цільовому призначенню.

Фінансовий контроль здійснюється за виробництвом, розподілом і споживанням сукупного суспільного продукту і національного доходу, за пропорціями, складається в процесі перерозподілу національного доходу.

Функція забезпечення існування держави ставить перед собою задачу створення матеріально-фінансової бази функціонування держави; зміст апарата керування країною, президентської влади, законодавчої і виконавчої влади, правоохоронних і митних органів, податкової служби. У структурі витрат державного бюджету на ці цілі приходитися від 6,5% до 9,5% усіх витрат державного бюджету України.

Важливе значення має здійснення зовнішньоекономічної діяльності України: зміст за рахунок бюджету дипломатичних представників України за кордоном, внески в міжнародні організації, членом яких є Україна й ін. На ці цілі держава витрачає від 3% до 7% видаткової частини державного бюджету.