Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ (КЛ).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Необхідний час евакуації з приміщень, хв.

Категорія виробництва

Необхідний час евакуації при об’ємі приміщення, тис. м3

до 15

30

40

50

60 і більше

А,Б

0,5

0,75

1,0

1,50

1,75

В

1,25

2,0

2,0

2,50

3,0

Г,Д

не обмежується

У будівлях та спорудах, котрі мають 2 поверхи і більше, за умови одночасного перебування на поверсі більше 25 осіб мають бути розроблені і вивішені на видних місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок пожежі (рис. 3.7).

Плани евакуації включають в себе графічну та текстову частини. Графічна частина повинна складатися з поверхового або по секторного плану будівлі чи споруди. На ній зазначаються евакуаційні виходи, маршрути руху, а також умовне графічне позначення у вигляді символів місць розміщення кнопок ручних пожежних сповіщувачів, телефонних апаратів, первинних засобів пожежегасіння (табл. 3.9).

Рис. 3.7. Приклад схеми евакуації на випадок пожежі

Таблиця 3.9

Основні умовні позначення пожежної безпеки

Найменування

Позначення

Найменування

Позначення

Основний шлях евакуації

Оповіщувач звуковий (сирена)

Запасний евакуаційний шлях

Вогнегасники:

переносний/пересувний

Знак ”Ви знаходитесь тут”

- порошковий

Вихід на сходову клітку на поверсі

- вуглекислотний

Ліфт(шахта)

- пінний

Телефон

Установка

пожежегасіння:

- з автоматичним пуском

Сповіщувач пожежний ручний

Установка пожежної сигналізації

- з ручним пуском

Внутрішній пожежний кран

Пожежний гідрант

У текстовій частині докладно подається порядок і послідовність евакуації, обов’язки відповідальних осіб за евакуацію, організацію системи оповіщення людей про пожежу.

Засоби виявлення пожеж

Своєчасне сповіщення про пожежу дає можливість її швидкої ліквідації і зменшення розмірів шкоди. Тому для виявлення пожежі, повідомлення про місце її виникнення і виклик пожежного підрозділу використовують автоматичні пожежні сигналізації (АПС), охоронно-пожежні сигналізації (ОПС) і пожежний зв'язок.

Простішим видом зв'язку повідомлення про пожежу є телефонний зв'язок з виходом на центральний приймальний пункт міської пожежної охорони. Системи АПС і ОПС забезпечують повідомлення про пожежу, місце її виникнення і пуск в дію установок автоматичного пожежогасіння.

Для своєчасного повідомлення про пожежу в найближчу пожежну частину застосовуються кнопкові і автоматичні пожежні оповіщувачі.

Автоматичні пожежні оповіщувачі за принципом дії поділяються на п'ять груп: теплові, димові, світлові, ультразвукові і комбіновані.

Теплові оповіщувачі реагують на підвищення температури навколишнього середовища. У димових оповіщувачах, які реагують на дим, чутливим елементом е фотореле, радіоізотопи. У світлових оповіщувачах застосовують явище фотоефекту. Фотоелемент реагує на ультрафіолетову або інфрачервону частину спектра полум'я.

Для ефективної роботи пожежних і охоронних оповіщувачів необхідно слідкувати за їх справністю. Теплові оповіщувачі перевіряють не рідше одного разу на рік електролампою потужністю 150 Вт з рефлектором. Комбіновані і димові оповіщувачі перевіряють не рідше одного разу в місяць переносними джерелами диму і тепла. Світлові оповіщувачі перевіряють полум'ям свічки або сірників.

У начальних приміщеннях обов’язково встановлюється системи автоматичного оповіщення в кабінетах інформатики, хімії, навчальних майстернях, в актових залах та приміщеннях приготування їжі, а також в усіх приміщеннях, якщо будівля має ІІІ ступень вогнестійкості.