Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг.тур.д.(ЭТ).2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать

1. Зміст дисципліни Вступ

Дисципліна “Організація туристичної діяльності” повинна бути необхідною ланкою професійно-орієнтовного циклу у процесі підготовки студентів-екологів за спеціалізацією „Екологія рекреаційного та курортного господарства”.

Курс “ Організація туристичної діяльності” складається з декількох головних, відносно самостійних, але тісно пов’язаних між собою частин – модулів: загальні питання теорії туризму; організаційні основи туризму; комерційна діяльність підприємств туризму.

Увесь програмний (теоретичний) курс лекцій розбито на окремі логічно пов’язані 3 модуля. Модулі з теоретичної частини включають по декілька тем, які пов’язані між собою.

Основне методичне забезпечення при вивченні дисципліни “Організація туристичної діяльності” складають:

  1. Биржаков М.И. Введение в туризм. СПб: ИТД «Герда», 2000. – 280 с.

  2. Герасименко В.Г. Організація туристичної діяльності: Конспект лекцій. – Одесса: Вид-во «ТЕС», 2007. – 66 с.

  3. Федорченко В.К., Мініч І.М. Туристський словник-довідник. – Київ, Дніпро. 2000. – 160 с.

  4. Сенин В.С. Организация международного туризма. – М.: ФиС, 2001 – 400 с.

  5. Школа І.М. та ін. Менеджмент туристичної індустрії: Навч. посібник. – Чернівці, 2003. – 596 с.

1.1 Програма лекційного курсу – 30 годин

п/п

Найменування модуля

Кіль-кість

год.

Кіль-кість

балів

Програмні лекції

Модуль 1.

Основи теорії туризму

1.1.

Виникнення і розвиток теорії туризму

Розглядаються світові тенденції розвитку теорії туризму, наводяться дані про зайнятість людей в сфері туризму, обґрунтовується необхідність викладання спеціальних дисциплін, пов’язаних з туристичним обслуговуванням.

Розглядаються економічні процеси та явища, що характеризують стан і розвиток туризму як особливого виду господарської діяльності. Формулюється предмет дисципліни.

Висвітлюються основні питання, що розглядатимуться в процесі вивчення курсу.

2

1.2.

Сутність туризму та його основні функції

Розглядаються мотиви, які викликають потреби у туризмі, первісний зміст поняття “туризм” і його еволюція.

Надається характеристика та розглядається зміст Хартії туризму, Кодексу туриста, Закону України “Про туризм”, інших важливих документів, що регулюють туристичні контакти та обміни.

Розглядаються різні види туризму в залежності від національності туристів, цілей перебування, засобів розміщення та інші

2

1.3.

Історичний розвиток туризму.

Розглядаються історичні умови зародження окремих елементів туризму у древньому Єгипті, Греції, Римської імперії. Виділяються найбільш значні події, пов’язані з мандрівками людей у зазначений період.

Відзначається роль промислової революції в активізації світогосподарських зв’язків, повідомлюється про організацію перших масових туристичних подорожувань.

Розглядається динаміка туристичних подорожей між першою та другою світовими війнами, відзначається відбудова міжнародних обмінів після другої світової війни. Йдеться про виникнення та розвиток нових форм туризму

2

1.4.

Види та форми туризму.

Зазначаються підходи до класифікації подорожей, соціальні та економічні функції туризму, розглядаються особливості туристичного споживання. Організаційні форми туризму.

Розкриваються види туризму, напрямки впливу туризму на економіку регіонів, наводяться цифри та факти з досвіду окремих туристичних центрів. Зазначаються негативні наслідки розвитку туризму.

Розкриваються поняття “туристичний баланс”, “активний та пасивний туризм”, зазначається вплив стану туристичного балансу на економіку країни.

Розглядається роль туризму в зміцнені та поширенні міжнародних відносин, у взаєморозумінні між народами різних країн

2

1.5.

Індустрія туризму

Поняття індустрії туризму та її складові. Типологія підприємств сфери туризму. Спеціалізація і кооперування підприємств туризму.

Розглядається роль таких умов для розвитку туризму як наявність вільного часу, грошових доходів, рівень освіти та культури людей.

Надається характеристика природно-географічних, культурно-історичних, соціально-економічних, демографічних та політичних факторів.

2

Усього:

10

Вид контролю: контрольна робота

20

Модуль 2.

Інституціонально-організаційні засади туризму

2.1.

Туристична політика.

Розглядаються визначення туристичної політики, які існують в спеціалізованій науковій літературі, та основні фактори, що формують її зміст та особливості.

Розкриваються цілі державної і регіональної політики, а також цілі окремих підприємств, які діють в ринкових умовах. Надається характеристика економічних, соціальних, правових та технічних засобів туристичної політики.

Висвітлюється туристична політика України, окремих держав та регіонів світу.

3

2.2.

Державне регулювання туризму

Розглядається система організації національних органів туризму в окремих країнах.

Розкриваються основні етапи розвитку туризму в колишньому СРСР і в Україні з моменту її існування як суверенної держави. Надається характеристика функцій центральних та місцевих органів сфери туризму в Україні.

Обґрунтовується необхідність державного регулювання туристичної діяльності, розкриваються напрямки та засоби впливу держави на розвиток туризму.

3

2.3.

Ліцензування, стандартизація і сертифікація в сфері туризму

Розглядається сутність ліцензування, вимоги, що пред’являються до суб’єктів ліцензування, порядок одержання ліцензії. Надається визначення стандартизації, розглядаються види стандартів, що відносяться до сфери туристичного обслуговування. Розглядається перелік туристичних послуг, що підлягають сертифікації

2

2.4.

Міжнародне співробітництво в сфері туризму

Висвітлюється роль Організації Об’єднанних Націй і Всесвітньої туристської організації в розвитку міжнародного туризму, зміст і форми міжнародного співробітництва.

Розглядаються форми регіонального та субрегіонального співробітництва в сфері туризму, діяльність міжнародних, міжурядових та неурядових організацій з туризму.

2

Усього:

10

Вид контролю: контрольна робота

20

Модуль 3

Комерційна діяльність підприємств туризму

3.1.

Порядок створення туристичного підприємства та організація його діяльності

Основні етапи створення туристичного підприємства. Модель його функціонування. Туроператорська та турагентська діяльність підприємства.

Основні види туристичних фірм. Склад послуг, що надаються туристичними фірмами. Організаційно-економічні відносини турфірми з турагентами і підприємствами туризму. Порядок створення туристичної фірми.

2

3.2.

Розробка маршруту і формування туру

Основні терміни та визначення. Класифікація маршрутів і порядок їх розроблення. Формування туру.

Розглядаються основні статті витрат туристичних підприємств, процедура встановлення цін на туристичні послуги.

Надається перелік показників туристопотоку та формули для їх визначення.

Розглядаються показники фондовіддачі та фондоємності, коефіцієнти використання матеріально-технічної бази підприємств туризму.

2

3.3.

Оцінка економічної ефективності туру

Основні показники і етапи визначення економічної ефективності туру. Розрахунок собі вартості туру. Визначення ціни туру і доходів від його реалізації.

Прибуток як важливий узагальнюючий показник роботи турфірм. Методика розрахунку планового прибутку та доходів від реалізації послуг. Основні напрямки розподілу планового прибутку турфірми. Види податків та зборів, які сплачуються туристичними фірмами.

3

Усього:

8

Вид контролю: контрольна робота

15

Всього:

45

55