Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для того щоб понизити вміст пестицидів у продук...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

3.4. Пам’ятка користувача

Багато садівників-аматорів у гонитві за дешевими препаратами, які продаються на численних ринках, у палатках випадкових людей, ризикують одержати не лише малоефективний засіб, не зрідка підробку, але й з простроченим терміном дії. Це не тільки не забезпечує захисту врожаю, але й становить небезпеку для здоров’я. тому пестициди слід закуповувати в спеціалізованих магазинах, які мають відповідний дозвіл на продаж таких препаратів.

Ще одна важлива умова – проведення власне обприскування. На жаль, часто-густо для цього використовують саморобні обприскувачі типу ручних насосів і навіть звичайні віники . а опісля скаржаться, мовляв, « купив добрий розрекламований препарат, а шкідники після обробки лишилися живими, неушкодженими». Причина цього – неякісне покриття поверхні листя , кори, плодів краплями робочої рідини, значні втрати препарату через стікання великих крапель на землю. Тому слід використовувати лише пневматичні ранцеві обприскувачі.

Окрім того, обов’язковим, особливо в літні місяці, є обприскування у вечірній час, коли понижується температура повітря і, навпаки, підвищується його вологість, внаслідок чого знижується швидкість розкладання препаратів під впливом сонячного проміння, а, отже, збільшується тривалість їх дії на шкідників, зменшується небезпека для корисних комах ( опилювачів, хижаків і паразитів шкідників), активність яких після заходу сонця значно знижується, тобто зменшується небезпека контакту з препаратами ( до речі, дітей також), менше препарату зноситься вітром убік.

Дуже важливим є і точне дотримання рекомендованих норм витрати препаратів. Зниження норми не забезпечить достатнього захисного ефекту, а збільшення її може призвести до опіків листя, плодів, кори пагонів, підвищить вміст залишкових кількостей препарату в продукції урожаю , а також в грунті, грунтових водах, повітрі та збільшить зайві грошові затрати на захист рослин.

Потрібно пам’ятати й те, що більшість препаратів, особливо фунгіцидів, застосовуваних для захисту плодових культур від хвороб, не виявляють лікувальної дії й ефективні лише на ранніх стадіях інфікування рослин і розвитку самого захворювання, тобто за появи перших, незначних, ознак хвороби: маленькі плями на плодах і листках, зміна забарвлення тканин (парша, борошниста роса, плямистості, моніліоз, кучерявість листя, клястероспоріоз тощо). У разі коли рослини вже помітно ушкодженні, фунгіциди можуть лише стримати поширення інфекції на ще не пошкодженні органи рослин.

Великого значення слід надавати умовам зберігання куплених заздалегідь препаратів. Слід пам’ятати, що вони не втрачають своїх властивостей лише за зберігання у фабричній упаковці чи в герметично закупорених ємностях, в скляній тарі темного кольору, в спеціальних затемнених приміщеннях, не допускаючи їх промоканню, замерзання, нагрівання. Порівняно з іншими, триваліший термін зберігання (близько 2 і більше років) мають порошкоподібні форми препаратів та деякі масляні емульсії і суспензії (до 3 років), в той час як рідкі препаративні форми (водні емульсії, суспензії, водорозчинні концентрати тощо) слід використовувати у рік придбання.

Приготовлені робочі рідини не слід зберігати понад добу, а оптимальним є їх застосування відразу після приготування.

Лише дотримання зазначених вище умов забезпечить нормальний розвиток рослин і одержання якісного рясного врожаю.