Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Джужа - Кримінально-виконавче право України_фор...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

Глава II

ПОРЯДОК І УМОВИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАННЯ

У ВИГЛЯДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА ЗАЙМАТИ ПЕВНІ ПОСАДИ

АБО ЗАЙМАТИСЯ ПЕВНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ

Стаття 5. Звернення до виконання вироку про позбав­лення права займати певні посади або займа­тися певною діяльністю

При призначенні позбавлення права займати певні посади або займа­тися певною діяльністю як основного покарання або як додаткового до по­карання, не зв'язаного з позбавленням волі, а також щодо особи, засудже­ної умовно чи з відстрочкою виконання вироку, якщо в ньому разі виконан­ня додаткового покарання не відстрочено, копія вироку, що набрав закон­ної сили, надсилається судом адміністрації підприємства, установи, організації за місцем роботи засудженого для виконання, а також органові внутрішніх справ за місцем проживання засудженого для здійснення конт­ролю за виконанням зазначеної міри покарання відповідно до статті 8 цього Положення.

При призначенні позбавлення права займати певні посади або займа­тися певною діяльністю як додаткового покарання до позбавлення волі ад­міністрація виправно-трудової установи після відбуття основного покаран­ня або в разі умовно-дострокового звільнення засудженого чи заміни пока­рання більш м'яким надсилає копію вироку органові внутрішніх справ за місцем проживання засудженого.

Стаття 6. Обов'язки адміністрації підприємств, установ і організацій по виконанню вироків про по­збавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю

Адміністрація підприємства, установи, організації за місцем роботи за­судженого не пізніше наступною дня після одержання копії вироку припи­няє відповідно до пункту 7 статті 36 Кодексу законів про працю Україн­ської РСР трудовий договір із засудженим, що займає посаду або займаєть­ся діяльністю, права на які його позбавлено, і вносить до трудової книжки засудженого в точній відповідності з вироком суду запис про те, на якій підставі, на який строк і які посади його позбавлено права займати або яко­го роду діяльністю позбавлено права займатися. Про це негайно повідомля­ється суду, який постановив вирок, і відповідному органові внутрішніх справ, що здійснює контроль за виконанням

Адміністрація вправі за згодою засудженого надати, йому на тому ж підприємстві, в установі, організації іншу посаду або можливість займатися іншою трудовою діяльністю, якщо це не суперечить вироку.

387

25*

При вступі на роботу особи, засудженої до позбавлення права займати певну посаду або займатися певною діяльністю, в трудовій книжці якої не­має відповідного запису, адміністрація підприємства, установи, організації за поданням органу внутрішніх справ, що здійснює контроль за виконан­ням цієї міри покарання, вносить до трудової книжки у точній відповідності з вироком суду запис про те, на якій підставі, на який строк і які посади її позбавлено права займати або якого роду діяльністю позбавлено права зай­матися.

Особі, яка відбула покарання у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю або яку звільнено від цього покарання у встановленому законом порядку, на її просьбу замість трудо­вої книжки видається дублікат без внесення до нього запису про покарання.

Стаття 7. Обов'язки адміністрації виправно-трудових установ і органів внутрішніх справ за місцем обов'язкового залучення до праці умовно за­суджених і умовно звільнених

Під час відбування позбавлення волі особами, засудженими також до додаткового покарання, у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю, адміністрація виправно-трудової устано­ви не може використовувати їх на роботах, виконання яких їм заборонене вироком.

Виконання додаткового покарання у вигляді позбавлення права займа­ти певні посади або займатися певною діяльністю щодо осіб, умовно засу­джених до позбавлення волі з обов'язковим залученням до праці, а також умовно звільнених з місць позбавлення еом з обов'язковим залученням до праці, покладається на органи внутрішніх справ за місцем обов'язкового залучення засудженого до праці.

Стаття 8. Обов'язки органу внутрішніх справ по контро­лю за виконанням вироків про позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю

Орган внутрішніх справ за місцем проживання засудженого:

— контролює додержання засудженим передбаченої вироком суду за­борони займати певні посади або займатися певною діяльністю;

— перевіряє виконання адміністрацією підприємства, установи, органі­зації вимог, передбачених вироком суду про позбавлення засудженого пра­ва займати певні посади або займатися певною діяльністю.

Стаття 9. Обчислення строків виконання покарання у вигляді позбавлення права займати певні по­сади або займатися певною діяльністю

Строк виконання позбавлення права займати певні посади або займа­тися певною діяльністю, призначеного як основне покарання або як додат­кове до покарання, не зв'язаного з позбавленням волі, а також при умовно­му засудженні або відстрочці виконання вироку особі, засудженій до по-

388

збавлення волі, якщо в цьому разі виконання додаткового покарання не відстрочено, обчислюється з моменту набрання вироком законної сили.

При призначенні позбавлення права займати певні посади або займа­тися певною діяльністю як додаткового покарання до позбавлення волі во­но поширюється на весь час перебування засудженого в місцях позбавлен­ня волі і, зверх того, на строк, встановлений вироком.

При призначенні додаткового покарання у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю особі, умовно засу­джений до позбавлення волі з обов'язковим залученням до праці, строк йо­го обчислюється з моменту початку обов'язкового строку роботи на під­приємствах (будовах) народного господарства.

Строк додаткового покарання у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю щодо особи, умовно звіль­неної з місць позбавлення волі з обов'язковим залученням до праці, обчис­люється з моменту початку обов'язкового строку роботи на підприємствах (будовах) народного господарства.

Строк додаткового покарання у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю щодо особи, засудженої до позбавлення волі, до якої застосовано умовно-дострокове звільнення або заміну покарання більш м'яким, обчислюється з моменту звільнення з місць позбавлення волі.

Стаття 10. Наслідки невиконання вироку про позбавлен­ня права займати певні посади або займатися певною діяльністю

У разі, якщо особа, засуджена до позбавлення права займати певні по­сади або займатися певною діяльністю, вступить на роботу, виконання якої їй заборонене вироком, адміністрація підприємства, установи або організа­ції з своєї ініціативи або за поданням органу внутрішніх справ чи прокуро­ра припиняє трудовий договір із засудженим відповідно до пункту 7 статті 36 Кодексу законів про працю Української РСР.

У разі, якщо засуджений до позбавлення права займатися певною ді­яльністю займається такою, орган внутрішніх справ вживає заходів до її припинення в порядку, встановленому законом.

Особа, засуджена до позбавлення права займати певні посади або зай­матися певною діяльністю, а також службова особа, винні в невиконанні вироку суду про позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю, несуть відповідальність, передбачену статтею 183 Кри­мінального кодексу Української РСР.