Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_7.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
145.41 Кб
Скачать

23

Тема 7 Організація роботи місцевих державних адміністрацій План:

  1. Основи організації і діяльності місцевих державних адміністрацій

  2. Система, порядок утворення й будова місцевих державних адміністрацій

  3. Функції та компетенція місцевих державних адміністрацій

  4. Голова місцевої державної адміністрації та його заступники, їх повноваження й організація роботи

  5. Форми і методи діяльності місцевих державних адміністрацій

6. Відділи, управління та інші органи місцевої державної адміністрації, її апарат, організація їх роботи

Мета лекції: Ознайомитися з основами організації і діяльності, системою та порядком утворення, функціями, формами і методами діяльності місцевих державних адміністрацій в Україні.

1. Основи організації і діяльності місцевих державних адміністрацій

Виконавчу владу в областях, районах, районах в Автономній Республіці Крим, у містах Києві та Севастополі, районах у містах Києві та Севастополі здійснюють відповідно обласні, районні, районні в Автономній Республіці Крим, Київська та Севастопольська міські, районні в цих містах місцеві державні адміністрації. Вони є місцевими органами виконавчої влади і входять в єдину систему органів державної виконавчої влади та в межах своїх повноважень здійснюють виконавчу владу на відповідній адміністративно-територіальній одиниці, а також реалізують повноваження, делеговані їм відповідною радою.

У політико-правовій практиці України інститут місцевих державних адміністрацій вперше було запроваджено в 1992 р. законом про представника Президента України. Саме цим законом було відокремлено місцеві органи виконавчої влади, які були засновані на базі виконавчо-розпорядчих органів районних і обласних рад, від органів місцевого та регіонального самоврядування. Таке відокремлення мало на меті:

а) створити єдину систему виконавчих органів на місцях на чолі з Президентом України;

б) розмежувати функції та повноваження між місцевими державними органами (адміністраціями) та такою самостійною формою реалізації публічної влади, як місцеве і регіональне самоврядування.

Отже, в Україні почався процес роздержавлення місцевих рад, що складали політичну основу минулої радянської України.

Із затвердженням Положення про місцеву державну адміністрацію указом Президента України від 14 квітня 1992 р. адміністрації стали системою органів державної виконавчої влади, що утворювалися представниками Президента, підпорядковувалися Президентові та Кабінетові Міністрів України. Суттєва децентралізація влади з появою системи адміністрацій дала привід стверджувати, що Україна відходить від унітарної моделі форми державного устрою і відбувається її федералізація. На місцях спостерігалися явища «двовладдя» та протистояння між представниками Президента та головами відповідних рад. Прихильники радянської влади вимагали скасування інституту представника Президента і відновлення старої ролі місцевих рад. Фактично в лютому 1994 р. Верховною Радою України було прийняте законодавство, яким після виборів до місцевих рад у червні 1994 р. інститут представника Президента скасовувався, а місцеві державні адміністрації мали трансформуватися у виконавчі комітети місцевих рад.

З обранням у липні 1994 р. Президентом України Л. Кучми вертикаль місцевої державної виконавчої влади була відновлена. Шляхом прийняття 8 червня 1995 р. Конституційного договору голови місцевих рад очолили місцеві державні адміністрації за сумісництвом. Система місцевих державних адміністрацій на чолі з їх головами довела свою життєздатність і була закріплена Конституцією України 1996 р.

Відповідно до ст. 1 Закону «Про місцеві державні адміністрації», місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів державної виконавчої влади. Вона є єдиноначальним органом загальної компетенції, який у межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці та реалізує повноваження, делеговані їй відповідною місцевою радою.

Територіальною основою діяльності місцевих державних адміністрацій є територія області, району, міст Києва та Севастополя.

Правову основу організації та діяльності цих органів становлять норми Конституції України, законів «Про місцеві державні адміністрації», «Про державну службу», Типового регламенту місцевої державної адміністрації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 1999 року № 2263; постанови Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури місцевих державних адміністрацій» від 18 травня 2000 року № 821 (із змінами) та інших нормативних актів.

Певні особливості здійснення виконавчої влади в м. Києві закріплюються Законом України від 15 січня 1999 року «Про столицю України — місто-герой Київ». Особливості здійснення виконавчої влади в м. Севастополі повинні бути закріплені законом про статус міста Севастополя, який потрібно ще прийняти. Крім законів, організація діяльності місцевих державних адміністрацій регулюється підзаконними актами. Серед них укази Президента України та постанови Кабінету Міністрів України. До указів Президента України, що регулюють організацію діяльності місцевих державних адміністрацій можна віднести:

а) Про Національну раду з питань державного будівництва, місцевого самоврядування і регіонального розвитку;

б) Положення про Національну раду з питань державного будівництва, місцевого самоврядування і регіонального розвитку;

в) Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості у діяльності органів держави;

г) Про вдосконалення структури місцевих державних адміністрацій; та інші.

Серед постанов Кабінету Міністрів України, якими затверджено порядок організації роботи місцевих державних адміністрацій слід назвати такі:

а) Типовий регламент місцевої державної адміністрації;

б) Порядок розгляду питань, по в'язаних з призначенням на посади та звільненням з посад керівників, заступників керівників центральних органів виконавчої влади, урядових органів державного управління, державних підприємств та їх об'єднань, а також голів місцевих державних адміністрацій;

в) Порядок призначення на посади та звільнення з посад перших заступників, заступників голів та керівників апарату обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій;

г) Порядок призначення на посади та звільнення з посад керівників управлінь, відділів, інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій;

д ) Порядок оплати праці місцевих державних адміністрацій;

є) Про структуру місцевих державних адміністрацій та інші.

Місцеві державні адміністрації є юридичними особами, мають печатки із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням і рахунки в установах банків України. Вони фінансуються в повному обсязі з Державного бюджету України. В управлінні місцевих держадміністрацій перебувають об'єкти державної власності, передані їм в установленому порядку. У разі делегування місцевим державним адміністраціям районними чи обласними радами відповідних повноважень у їх управлінні можуть перебувати об'єкти спільної власності територіальних громад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]