Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2_Lektsia_3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
163.33 Кб
Скачать

Тема 2. Економічна діяльність та її результати.

ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ СУСПІЛЬСТВА

3. Зміст і типи економічного зростання. Фактори економічного зростання. Інтенсифікація економіки.Внутрішні рушійні сили економічного зростання суспільства. Новий тип і якість економічного зростання. Соціально-економічний прогрес.

4. Теорії періодизації економічного розвитку. Технологічний спосіб виробництва. Інформаційна ера.

3. Зміст і типи економічного зростання. Фактори економічного зростання. Інтенсифікація економіки.Внутрішні рушійні сили економічного зростання суспільства. Новий тип і якість економічного зростання. Соціально-економічний прогрес.

3.1. Зміст і типи економічного зростання.

Економічне зростання — це кількісні і якісні зміни у суспільному виробництві, що ведуть до збільшення його кінцевих результатів.

Але це не лише ріст обсягів виробництва, нагромадження благ для

людей, примноження матеріального і духовного багатства.

Економічне зростання — комплексне поняття. Воно охоплює удосконалення усіх факторів господарства, поліпшення умов праці, підвищення рівня і якості життя, свідчить про зміцнення економічної могутності країни, ефективності її економіки, рівня суспільного розвитку в цілому.

Всякий суспільний процес виробництва, який розглядається у змінному потоці свого відновлення, в той же час є процесом відтворення.Тому економічне зростання тісно пов'язане із суспільним відтворенням, визначає його прогрес.

Економічне зростання слід відрізняти від більш осяжного поняття економічного розвитку. Ці поняття близькі, але, наприклад, удосконалення якоїсь машини може привести до її здешевлення, продовження строку експлуатації і скорочення випуску. Має місце звуження виробництва, хоч наявний розвиток за рахунок нової якості випущеної продукції. Економічний розвиток суспільства по-своєму залежить від політики, ідеології, культури тощо. Поряд з характером використання продуктивних сил, він включає й еволюцію економічної системи в цілому.

Темпи економічного зростання безпосередньо виражаються у тій чи іншій динаміці суспільного продукту: валового, кінцевого, чистого. Динаміка його зумовлюється або кількісним нарощуванням факторів виробництва, або їх якісним вдосконаленням.

Залежно від цього економічний розвиток суспільства базується, є наслідком, супроводжується певним поєднанням двох типів економічного зростання: екстенсивного та інтенсивного.

Екстенсивне зростання

Якщо розширення масштабів виробництва досягається за рахунок додаткового залучення матеріальних, трудових та інших ресурсів на незмінній технічній, кваліфікаційній і т. д. основі, то має місце

екстенсивний тип економічного зростання.

Інтенсивне зростання

Інтенсивний тип зростання, означає покращення всіх економічних показників,при ньому розширення виробництва відбувається на основі якісного поліпшення його функціонуючих факторів та кращого їх використання.

На практиці жоден із типів економічного зростання не існує в чистому вигляді. Розвиток виробництва не можна подавати виключно як процес одного зростання — екстенсивного чи інтенсивного. Вони завжди переплітаються. Тому в реальному житті має місце переважно екстенсивний або переважно інтенсивний тип економічного зростання.

Інтенсифікація економіки

Збільшення ролі і питомої ваги інтенсивного типу економічного зростання у процесі суспільного виробництва називається інтенсифікацією економіки.

Інтенсивні фактори економічного зростання — це результативні показники, які стимулюють збільшення суспільного продукту, підвищення продуктивності праці, фондовіддачі, зниження матеріаломісткості продукції і т. п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]