Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALITIKA_KAChESTVENN_J.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Назвіть, які аніони відносяться до ІІІ аналітичної групи.

  2. Поясніть, внаслідок чого аніони ІІІ аналітичної групи не мають групового реагенту.

  3. Поясніть, за допомогою якої реакції можливо виявити нітрит-іони в присутності нітрат-іонів у розчині.

  4. Напишіть реакції за допомогою яких виявляють у розчині ацетат-іони.

  5. Напишіть реакції виявлення нітрат-іонів. Правила техніки безпеки при роботі з дифеніламіном.

Біологічна роль і практичне використання аніонів ш аналітичної групи та їх сполук у медицині та фармації

Нітрати. Нітратна кислота HNO3 використовується зовнішньо для припікання бородавок і мозолів, у практиці лабораторно-клінічних досліджень – для кількісного визначення білка у сечі та інших біологічних рідинах.

Аргентум(І) нітрат AgNO3 (ляпис) – фармакопейний препарат (антисептичний, припікаючий засіб), його використовують для дезінфекції слизових оболонок очей, в урології, дерматології, а також як реактив при аналізі багатьох лікувальних засобів.

Бісмут(III) основний нітрат ВіОNО3 (фармакопейний засіб) застосовується для прийняття усередину при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, ентеритах, коліках; зовнішньо – у дерматології у вигляді мазей і паст.

Нітрити. Натрій нітрит NaNO2 (фармакопейний засіб) – спазмолітичний (коронаророзширюючий) засіб. Призначається при хронічній коронарній недостатності, для профілактики і лікуванні стенокардії, а також при отруєнні ціанідами, карбон(ІІ) оксидом і т.д.

Ацетати. Ряд солей і похідних ацетатної кислоти розповсюджені у медичній практиці. У цих сполуках ацетат-іон виступає у ролі стабілізатора або як функціональна група, яка поліпшує фізико-хімічні і терапевтичні властивості лікувальних засобів.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА

АНАЛІЗ СОЛІ, РОЗЧИННОЇ У ВОДІ

Мета: Визначити якісний склад невідомої сполуки.

Хід виконання дослідження

1. Вивчення фізичних властивостей речовин

1.1. Колір

Якщо проба складається з безбарвних та білих кристалів, це говорить про відсутність в пробі забарвлених катіонів і аніонів. Сині кристали вказують на можливу присутність солей Купруму(ІІ); зелені – солей Хрому(Ш), Ніколу(ІІ) або Феруму(ІІ); рожеві – солей Кобальту(ІІ); жовті –плюмбум(ІІ) йодиду та більшості хроматів.

1.2 Запах

1.3 Форма кристалів

1.4 Розчинність

2. Підготовка речовини до аналізу

Сіль подрібнюють у ступці та розчиняють у дистильованій воді. Якщо сіль не розчиняється, розчин підігрівають.

3. Вивчення хімічних властивостей солі

3.1 Виявлення катіону

3.1.1. Відкриття катіону І групи.

Дія розчину натрій карбонату Nа2СО3.

До 3-4 крапель досліджуваного розчину додати 2-3 краплі розчину натрій карбонату. Розчин нагріти. Якщо осад не випадає, то у розчині можуть бути присутні тільки катіони І групи; оскільки карбонати катіонів усіх інших груп важкорозчинні у воді. В окремій пробі відкривають катіон І групи характерними реакціями.

3.1.2. Відкриття катіону II групи.

Дія 2М розчину хлоридної кислоти НСl.

До 2-3 крапель досліджуваного розчину додати 2-3 краплі 2М розчину хлоридної кислоти. Утворення осаду свідчить про наявність катіонів II групи. В окремій пробі відкривають катіон II групи характерними реакціями.

3.1.3. Відкриття катіону III групи.

Дія 1М розчину сульфатної кислоти Н2SО4.

До 2-3 крапель досліджуваного розчину додати 2-3 краплі 1М розчину сульфатної кислоти і нагріти. Утворення осаду свідчить про наявність катіонів III групи. В окремій пробі відкривають катіон III групи характерними реакціями.

3.1.4. Відкриття катіону IV групи.

Якщо при дії хлоридної або сульфатної кислот осадів не утворюється, то до 2-3 крапель досліджуваного розчину додати декілька крапель розчину лугу . Якщо утворився осад, додати надлишок розчину лугу. Розчинення осаду свідчить про наявність катіонів IV групи. В окремій пробі відкривають катіон IV групи характерними реакціями.

Якщо при дії надлишку лугу осад не розчиняється, це вказує на наявність катіонів V або VI групи.

3.1.5. Відкриття катіону V групи.

До 2-3 крапель досліджуваного розчину додати 1-2 краплі розчину амоніаку, а потім надлишок розчину амоніаку. Якщо при дії надлишку розчину амоніаку осад не розчиняється , то це вказує на наявність катіонів V групи. В окремій пробі відкривають катіон V групи характерними реакціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]