Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8+Мет рек до сам вик к_р з курсу Пол толог я. К...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО САМОСТІЙНОГО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

з курсу

«П О Л І Т О Л О Г І Я»

Короткий словник політологічних термінів

(для студентів усіх спеціальностей заочної форми навчання

базових факультетів та філій)

Затверджено:

на засіданні кафедри

соціально-гуманітарних дисциплін

протокол № 1, від 30 серпня 2012 р.

Завідувач кафедри

соціально-гуманітарних дисциплін

канд. філос. наук, проф.

________________ В.В. Патерикіна

Алчевськ

ДонДТУ

2012

Методичні рекомендації до самостійного виконання контрольних робіт з курсу “Політологія”. Короткий словник політологічних термінів (для студентів усіх спеціальностей заочної форми навчання базових факультетів та філій) /Укл.: С.Я. Зуйко, О.В. Андрієнко. – Алчевськ, ДонДТУ, 2008. – 49 с.

Укладачі: С.Я. Зуйко, доц.

О.В. Андрієнко, ст. викл.

Відповідальний

за випуск О.М. Кайнара, доц.

© С.Я. Зуйко

О.В. Андрієнко

Методичні рекомендації

П е р е д м о в а

В умовах становлення в Україні громадянського суспільства, правової держави, демократичної політичної системи вивчення курсу “Політологія” стає одним із важливих чинників гуманізації соціально-економічних відносин, формування демократичних орієнтирів у студентів.

Головне призначення пропонованої тематики контрольних робіт і методичних рекомендацій до них з курсу “Політологія” полягає в тому, щоб допомогти студентам-заочникам, майбутнім фахівцям різних сфер суспільної діяльності, оволодіти систематизованими первинними науковими знаннями про політику, які склали б основу їхньої демократичної політичної культури. Вони сприятимуть формуванню здатності самостійно аналізувати політичні явища і процеси, визначати своє місце в них.

Теми пропонованих контрольних робіт обіймають найважливіші, вузлові проблеми політології.

Основним методом вивчення курсу “Політологія” студентами-заочниками є самостійна робота, яка передбачає допомогу і контроль з боку викладача. Важливе місце при цьому відводиться контрольним роботам.

Контрольна робота з політології виконується на основі самостійного вивчення студентом рекомендованої літератури. Написання контрольної роботи розвиває у студента навички самостійного мислення, вивчення, узагальнення та викладу політологічного матеріалу. Контрольна робота є звітом про виконану самостійну роботу, дає можливість визначити глибину засвоєння студентом теоретичного і фактичного матеріалу конкретно обраної ним теми.

В контрольній роботі студент повинен всебічно розкрити основні питання теми, показати їх знання, а також вміти пов’язувати теоретичні проблеми з сучасною політичною практикою, з політичними подіями в Україні і світі.

У відповідності з навчальним планом студенти-заочники виконують одну контрольну роботу. До кожної теми надається план контрольної роботи, який має три питання і список рекомендованої літератури. Список літератури може бути доповнений самим студентом за рахунок нових публікацій, в тому числі і в періодичній пресі.

Вибір теми контрольної роботи

Номер теми контрольної роботи обирається за останньою цифрою особистого шифру студента. Наприклад, шифр 0002005, то обраний студентом номер контрольної роботи може бути 5, 15, 25, 35. Якщо шифр 0002021, то можливо обрати номер теми серед таких варіантів: 1, 11, 21, 31.

Студент обирає на свій розсуд одну із тем під цими номерами. В тому випадку, коли потік, на якому читається даний курс, невеликий за кількістю студентів, викладач може запропонувати вибір тем контрольних робіт за номерами студентів у списку академічних груп.

Підготовка до написання контрольної роботи

При підготовці до написання контрольної роботи з політології, перш за все, необхідно опрацювати конспект лекцій з обраної теми, потім ознайомитися з рекомендованою літературою, вивчити відповідний розділ підручника. Студент повинен з’ясувати значення невідомих або мало зрозумілих йому термінів, які використовуються при висвітленні теми. Для цього треба скористатися словником політологічних термінів, який є в даному посібнику, а також енциклопедичним політологічним словником.

Майже вся рекомендована література, що необхідна для написання контрольної роботи, є в бібліотеці університету і філій.

Вимоги до оформлення і змісту контрольної роботи

При виконанні контрольної роботи необхідно дотримуватись таких вимог:

1. Обсяг контрольної роботи 20-24 сторінки учнівського зошиту або 20 сторінок на аркуші формату А-4. Робота може бути написана власноручно або надрукована.

2. На титульному аркуші роботи слід вказати назву навчального закладу, шифр або ж номер студентського квитка, назву предмету, прізвище, ім'я та по-батькові (повністю) студента, індекс навчальної групи, свою домашню адресу. Зразок оформлення титульника контрольної роботи надається в кінці даного методичного посібника (див.: Додаток № 1).

3. На першій сторінці контрольної роботи вказується номер теми, її назва та план (див.: Додаток № 2).

4. Сторінки тексту контрольної роботи обов‘язково нумеруються. Виклад теми повинен бути грамотним, логічним, відповідати плану контрольної роботи як за змістом, так і за порядком питань плану роботи. Після розкриття кожного питання плану слід робити короткі висновки. Порядок висвітлення питань повинен відповідати плану роботи. Викладання питань повинно мати завершений характер. Кожне питання в тексті роботи необхідно виділяти, позначати цифрами, які відповідають нумерації плану. Завершенням роботи є загальний висновок по темі. Це важлива частина контрольної роботи, в якій студент повинен самостійно сформулювати актуальність теми, зробити політологічні узагальнення, ув’язати теоретичні проблеми з політичною практикою.

5. На завершення контрольної роботи наводиться список використаної літератури. І після цього – підпис автора і дата написання роботи.

6. Термін представлення контрольної роботи на перевірку не пізніше, ніж за два тижні до початку екзаменаційної сесії.

Захист контрольної роботи

Контрольні роботи належить своєчасно надсилати до деканатів. Деканат, одержавши від студента контрольну роботу, її реєструє і передає на кафедру соціально-гуманітарних дисциплін, де вона на протязі семи днів має бути рецензована відповідним викладачем.

Коли контрольна робота відповідає основним вимогам, які викладені вище, вона допускається до захисту. В рецензії викладачем ставиться відмітка “Допущена до захисту” з можливо вказаними в ній зауваженнями. Захист контрольних робіт відбувається за спеціальним розкладом на консультаціях викладачів кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, який доводиться до студентів на установчій сесії.

Студент повинен виконати не будь-який довільний варіант контрольної роботи, а лише згідний запропонованому порядку його обрання. Захист контрольної роботи відбувається у формі співбесіди з викладачем, в ході якої з'ясовується знання студентом основних проблем теми і основної літератури, що рекомендована до теми. Студент повинен вміти стисло та коротко викласти суть того чи іншого питання плану своєї контрольної роботи, а також ув'язувати теоретичний матеріал із сучасною політичною практикою України і світу в цілому. Під час захисту з’ясовується розуміння студентом зауважень (якщо вони мали місце), висловлених викладачем у рецензії.

Якщо студент показав знання перерахованих питань, викладач робить в рецензії відмітку “Робота захищена” і ставить відповідну оцінку в балах – від 10 до 30. До складання екзамену з курсу “Політологія” допускаються лише ті студенти, які виконали контрольну роботу, отримали задовільну рецензію та захистили контрольну роботу на рівні не нижче 10 балів в установлені строки.

Перелік варіантів і тем контрольних робіт

  1. Предмет, методи та функції політології.

  2. Прикладна політологія.

  3. Політика як суспільне явище.

  4. Розвиток уявлень про політику в історії політичної думки.

  5. Політична думка Нового часу (ХVII – поч. ХХ ст.).

  6. Зародження і розвиток української політичної думки.

  7. Українська політична думка ХIХ – початку ХХ ст.

  8. Сучасна політична думка і основні політологічні школи.

  9. Світові суспільно-політичні доктрини.

  10. Політична влада.

  11. Політична система суспільства.

  12. Політична система України.

  13. Держава – головний інститут політичної системи суспільства.

  14. Форми державного правління і державного устрою.

  15. Становлення та розбудова незалежної Української держави.

  16. Правова держава.

  17. Політика і громадянське суспільство.

  18. Політичні партії і партійні системи.

19. Особливості партійно-політичної системи сучасної України.

20. Політичні еліти.

22. Громадсько-політичні організації та суспільні рухи.

23. Політичні режими.

24. Політична культура.

25. Політична свідомість.

26. Політика і особистість.

27. Демократія у сучасному світі.

28. Особливості становлення та розвитку демократії в Україні.

29. Виборчі процеси і системи.

30. Сучасна етнополітика.

31. Політика і мораль.

  1. Політика і релігія.

  2. Політика і політичний конфлікт.

  3. Нація як суб'єкт політики.

35. Світовий політичний процес і сучасні міжнародні відносини

36. Україна в системі міжнародно-політичних відносин.

37. Європейський Союз суб’єкт світової політики.

38. Україна і Європейський Союз.

39. Недемократичні режими і перехід до демократії.

40. Політичні аспекти глобальних проблем сучасності.