Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ з FAR MANAGER.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

4.2Меню Файли

  1. Атрибути файлів [Ctrl - A] :

  • тільки для читання;

  • архівувати;

  • прихований;

  • системний;

  • стислий.

  1. Застосувати команду [Ctrl - G]. Дозволяє застосувати команду до вибраних файлів. Для позначення імені файлу повинні використовуватися ті ж символи, що і в асоціаціях файлів :

  2. !! – символ !;

  3. ! – довгі імена файлів без розширення;

  4. !~ – короткі імена файлів без розширення;

  5. !.! – довгі імена файлів c розширеннями;

  6. !-! – короткі імена файлів з розширеннями;

  7. !G! - ім'я, що містить імена помічених файлів;

  8. !: - поточний диск;

  9. !\ - поточний шлях;

  10. !/ - коротке ім'я поточного шляху.

  11. Наприклад, команда Type !.! | more виводитиме на екран усі помічені файли по черзі.

  12. Опис файлів [Ctrl - Z] - додає опису до вибраних файлів (папок). Може бути використано для того, щоб зв'язати з файлом текстову інформацію (пояснення).

4.3Меню Команд

  1. Історія перегляду [Alt - F11]. Показувати історію перегляду і редагування файлів (встановити параметри).

  2. Історія папок [Alt - F12] . Відображає історію зміни папок. Елементи списку після вибору пересуваються в кінець списку. Можна використати [Shift - Enter], щоб вибрати елемент без зміни його позиції.

  3. Порівняння папок. Порівняння вмісту папок виконується, коли виведені обидві папки на екрані (порівнюються тільки файли!). Файли, які є присутніми тільки в одній панелі або чия дата модифікації свіжіша, стають поміченими (порівнюється час, дата, але не вміст).

  4. Історія команд [Alt - F8] показує список раніше виконаних команд. Слід вибрати зі списку команду і натиснути Enter або виділити і помістити в командний рядок для редагування ([Ctrl - Enter]). Кнопка [Del] очищає список від вибраної команди.

  5. [Ctrl - E] - перехід до попередньої команди;

  6. [Ctrl - X] - перехід до наступної команди;

  7. Включити опцію:

«Зберігати історію команд» в меню Параметри→Системні параметри|.

  1. Асоціації файлів.

  2. Far manager підтримує асоціації файлів, які дозволяють задавати різноманітні дії на запуск, редагування і перегляд файлів, заданих маскою.

  3. Можна задати декілька асоціацій для одного типу файлів і вибрати бажану асоціацію з меню. У списку асоціацій доступні наступні дії:

  4. Ins - додати нову асоціацію;

  5. F4 - змінити налаштування поточної асоціації;

  6. Del - видалити поточну асоціацію.

  7. Far дозволяє задавати три команди, що асоціюються з певним типом файлу, заданим маскою :

  1. Команда запуску виконується при натисненні Enter;

  2. Команда перегляду виконується при натисненні F3;

  3. Команда редагування виконується при натисненні F4.

  1. Приклад:

  2. для файлів типу *.bac встановити по натисненню

  3. клавіші Enter - виконання команди Del !.!

  4. клавіші F3 - виконання команди Type !.!

  5. клавіші F4 - виконання команди Type !.! | more

  6. Якщо для цього типу файлу відсутні асоційовані команди запуску і в Системних параметрах встановлений параметр «Використати стандартні типи», то Far намагається використати асоціації Windows для запуску цього типу файлів.

  7. Посилання на папки дозволяють отримати швидкий доступ до часто використовуваних папок. Для створення посилання треба розкрити каталог, для якого створюється посилання, і виконати команду F9→Команди→Посилання на папки.

  8. Ins - додати нове посилання;

  9. F4 - змінити налаштування поточного посилання;

  10. Del - видалити поточне посилання.

  11. Додаючи нове посилання на папку необхідно присвоїти комбінацію клавіш [Правий Shift +цифра від 0 до 9] для швидкого виклику потрібного каталогу. Натиснення присвоєної комбінації клавіш у будь-якому місці дерева папок викликає і відображає вміст відповідного каталогу.

  12. Групи сортування. Можуть застосовуватися в панелі файлів спільно з сортуванням «по імені» і «по розширенню». Вони активізуються при натисненні [Shift - F11] і дозволяють задати правила сортування файлів, доповнюючи вже діючі. Кожна група сортування складається з однієї або декількох розділених комами масок файлів. Якщо позиція однієї групи сортування в загальному списку груп вища, ніж у іншої групи, то при сортуванні за збільшенням усі, файли, що належать до цієї групи, будуть вищі, ніж ті, що належать до іншої групи.

  13. Ins - створювати;

  14. F4 - редагувати;

  15. Del - видалити.

  16. Фільтр панелі файлів. За допомогою фільтру можна визначити набір типів файлів, які відображатимуться в панелі файлів.

  17. Ins - створювати;

  18. F4 - редагувати;

  19. Del - видалити.

  20. Меню фільтру складається з двох частин. У верхній частині розташовані призначені для користувача фільтри, кожен з яких включає необов'язковий заголовок і маску файлів (чи декілька масок, розділених комами).

  21. У нижній частині меню фільтру знаходяться маски усіх файлів, що містяться в активній панелі файлів. Для вибору елементів меню фільтрів можуть використовуватися клавіші «пропуск», «+», «-»|,

  22. де «пропуск« і «+» - для відображення типів файлів;

  23. «-» - виключити типи файлів;

  24. Коли використовується фільтр, в панелі це відображається символом «*» біля букви режиму сортування у верхньому лівому кутку панелі.

  25. Список екранів показує список відкритих екранів. Far дозволяє відкрити декілька копій вбудованої програми перегляду і редактора. Використовуються комбінації клавіш [Ctrl - Tab]- перехід на наступний екран;, [Ctrl - Shift] - перехід на попередній екран;, [F12] - виводиться увесь список. Кількість фонових екранів редагування і перегляду відображається у верхньому лівому кутку лівої панелі.

  26. Список завдань показує активні на даний момент завдання. Кожен рядок списку містить заголовок вікна завдання. Зі списку завдань можна перемкнутися на вікно завдань або видалити завдання, використовуючи клавішу [Del]. Список завдань може бути викликаний або з меню Команд або [Ctrl - W] (виводить список відкритих програм в розгорнутому і згорнутому виді).