Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 43 XX st.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
9.59 Mб
Скачать

Василь Кандинський. Будинку в Мурнау на Обермаркті. 1908.

У 10-ті рр. він остаточно порвав з натурою і створив свою художню манеру тим, що “коли релігія, наука і мораль розкладаються, коли зовнішні підпори загрожують зруйнуватися, тоді людина відвертає погляд від зовнішнього світу до духовного, до передачі “чистого”, незалежного від матерії духовного життя”. “Чисті” кольори і лінії можуть передати внутрішнє “духовне звучання”, невиявлені почуття і передчуття. У книзі “Мова форми і кольору” художник пояснив, який колір, лінія, форма відповідають в його уявленні певним душевним станам: жовтий – колір божевілля; синій – поклик у безкраї простори, пробудження потягу до чистого; зелений – символ ідеальної рівноваги; фіолетовий несе в собі щось болюче, згасаюче і т.д. Лінія так само символічна, як і колір: горизонтальна -–пасивна, жіноча, вертикальна – активна, мужня. Багата уява, дуже тонке почуття колориту у Кандінського втілювалися у приємні для ока, насичені, динамічні кольорові композиції (“Імпровізація”, 1912).

Василь Кандинський. Імпровізація Кламм. 1914. Композиція VIII. 1923.

Василь Кандинський. Композиція VI. 1913.

Художник активно цікавився проблемами зближення кольору з музикою. Дослідники вважають, що В.Кандінський – останній представник літературно-психологічного символізму, подібно до А.Моро у Франції і М.Чюрльоніса в Литві, і разом з тим перший художник-абстракціоніст.

Піт Мондріан (1872-1944) спочатку був зв’язаний з кубізмом, довівши його принципи до простого креслення на площині. Група його послідовників у Голландії, що об’єдналися навколо журналу “Стиль” проголосила створення універсального образу світу з допомогою …прямокутників різного кольору, відокремлених один від одного лінією.

Де Стейл (Стиль)

Журнал і напрямок під цією назвою були засновані в 1917 р. у Голландії Тео ван Дусбургом і Пітом Мондріаном. Вони вважали, що мистецтво повинно прагнути до абсолютної гармонії, ясності й порядку, яких можна досягти в результаті повного очищення. Їхні твори відрізняються строгими геометричними формами, переважно квадратними. Вони складені з найпростіших елементів: прямих ліній й основних кольорів. Напрям ставив перед собою філософські завдання і базувався на думці, що мистецтво повинно відображати таємницю всесвіту та його універсальну гармонію. Цей рух припинив своє існування у 1931 р. після смерті ван Дусбурга. Течія мала величезний вплив на архітектуру та прикладне мистецтво Європи. ** Ван Дусбург, Мондріан

Тео ван Дусбург. Симультанна шашкова композиція. Б. 1929—1930.

Мондріан був буквально заполонений культом рівноваги вертикалей і горизонталей і розірвав усі зв’язки з журналом “Стиль”, коли той запровадив у 1924 р. як компонент виразної мови кут на 45 градусів.

Піт Мондріан. Композиція з синім. 1937.

Піт Мондріан. Бродвей бугі-вугі. 1942.

На його полотнах не було нічого, крім чорних прямих ліній і трьох чистих кольорів – червоного, синього, жовтого, а іноді і просто білої площини, поділеної двома-трьома лініями. Важко повірити, коли бачиш картини Мондріана, що він працює над ними багато місяців, а то й років – довго думав над кожною лінією, зсуваючи їх на сантиметр або міліметр в той чи інший бік.

Мондріану належить твердження: “…немає нічого конкретнішого за лінію, колір, площину”. В 40-ві рр. воно було підхоплене італійськими “конкретистами”.

Казимир Северинович Малевич (1878-1935) поєднав імпресіоністичний абстракціонізм Кандінського і геометричний абстракціонізм Мондріана у винайденому ним супрематизмі (від фр. supreme -- найвищий).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]