Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект_Метод_Бакалавр_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

6 Методичні вказівки і рекомендації щодо виконання бакалаврської роботи

6.1. Підготовча робота в період виконання бакалаврської роботи

Відразу після видачі завдання на бакалаврську роботу студенту варто проконсультуватися зі своїм керівником. Під час цієї консультації повинні бути скориговані тема визначені можлива методологія та інструментальні засоби, які будуть використовуватися під час виконання бакалаврської роботи, основні особливості рішень, які будуть виноситися на захист бакалаврської роботи.

Виходячи з результату цієї консультації та обраної теми бакалаврської роботи, студент повинен розпочати складання списку основних літературних джерел з теми роботи і початкове ознайомлення з ними. Ці джерела можуть охоплювати:

- монографії;

- підручники;

- навчальні посібники;

- статті у вітчизняних та закордонних періодичних виданнях;

- тези доповідей на наукових конференціях;

- патентні матеріали;

- науково-технічні звіти;

- реферативні видання;

- публікації в Internet та ін.

На підставі вивчення літературних джерел студент повинен чітко уявити собі, що було зроблено в теоретичному і прикладному аспектах розроблюваної теми, а також докладно ознайомитися з аналогічними рішеннями в області проектування, модернізації чи адаптації ІСТ, що розглядається у бакалаврській роботі.

На підставі цієї роботи, виконаної на підготовчому етапі, і, у разі потреби, після проведення попередніх теоретичних і експериментальних досліджень тема бакалаврської роботи може бути остаточно уточнена.

6.2. Робота з літературними джерелами

Робота з літературними джерелами у період виконання бакалаврської роботи полягає в поглибленому вивченні тих питань, що складуть основу роботи за обраною темою. Огляд літератури має містити стислі відомості про історію і сучасний стан питання, виклад відомостей, що маються в джерелах і безпосередньо стосуються теми роботи, порівняльний аналіз цих відомостей, а також висновки про можливі шляхи вирішення поставленої задачі. Усі повідомлення, запозичені з літературних джерел, наводяться з відповідними посиланнями.

Не рекомендується описувати в огляді широко відомі принципи, методології, методи та пристрої. Якщо їх необхідно згадати, то вказуються лише їх особливості із посиланням на джерела, де вони описані докладно.

6.3 Виконання теоретичних досліджень і розрахунків

Теоретичні дослідження виконуються під час розробці окремих питань бакалаврської роботи, зокрема при дослідженні властивостей об'єктів автоматизації, процесів цих об’єктів, які планується автоматизувати, математичних моделей цих об’єктів та процесів, а також при обґрунтуванні прийнятих передумов, доказі збіжності використовуваних алгоритмів оптимізації, стійкості проектованих, модернізованих чи адаптованих систем тощо. Виконанню теоретичних досліджень повинні передувати чітка постановка задачі дослідження вирішуваного теоретико-прикладного питання бакалаврської роботи, обґрунтування прийнятих припущень, обраного напрямку і методики дослідження. Особливу увагу варто приділити областям застосування отриманих результатів.

Розрахункові роботи виконуються для обґрунтування, а також визначення кількісних оцінок і характеристик рішень, які виносяться на захист у бакалаврській роботі. Проведені розрахунки повинні бути зв'язані з основними питаннями бакалаврської роботи, мати чітко сформульовану мету, задачі і логічну послідовність, що випливає з прийнятої методики розрахунку. На підставі отриманих розрахункових даних повинні бути сформульовані висновки і рекомендації щодо розроблюваного рішення.

У тих випадках, коли теоретичні дослідження і розрахунки виконуються за відомими методиками, у тексті повинні бути зроблені точні посилання на відповідні джерела і наведене докладне обґрунтування використання цих методик.

У випадку використання оригінальних методик, розроблених автором бакалаврської роботи, у пояснювальній записці повинне бути приведене їх доказове обґрунтування.