Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРЕЗЕНТАЦИЯ.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
38.89 Кб
Скачать

Слайд №3

ВСТУП

Усі люблять каву. Ну, якщо не всі, то майже всі. Вважається, що кава сьогодні — найпопулярніший після води напій на планеті. Широке поширення кави пояснюється тим, що вона володіє високими смаковими якостями і благотворно впливає на організм людини. Кава допомагає нам прокинутися та почати робочий день, вона має насичений смак та приємний аромат. Тому ми обрали цю тему для дослідження.

У світовій торгівлі продаж не обсмажених зерен кави посідає друге місце після продажу нафти. Залежно від урожаю, 4-5 млн. тон кави щорік відправляють на експорт. Вживання кави в країнах походження займає близько 1,3 млн. тон. У всьому світі під плантації кави зайнято більше 10 млн. гектарів, на яких зростає 15 млрд. кавових дерев. З одного кавового дерева можна отримати урожай 0,5 - 8 кг (3500 – 5000 зерен).

Вирощування кави дуже трудомісткий процес. У всьому світі близько 25 млн. людей заробляють на життя тим, що вирощують або обробляють каву

Слайд №4

Аналіз предметної галузі

На сучасному етапі розвитку суспільства висока якість продукції, що задовольняє очікуванням споживача, є важливим чинником прийняття рішень на користь покупки саме цих товарів або послуг.

Розчинна кава — це напій, отриманий із смажених зерен кавового дерева, які за допомогою різних технологічних процесів перетворюється в порошок або гранули. Після додавання гарячої води виходить напій, близька до смаку натуральному кави.

На відміну від інших харчових продуктів, смакові товари люди споживають не для задоволення потреб у поживних речовинах, а в першу чергу заради насолоди. Забезпечується вона смаком та ароматом продуктів. Через це до органолептичних властивостей кави повинні пред’являтися дуже детальні вимоги.

Зовнішній вигляд та колір кави розчинної залежать від способу її отримання , саме тому ми дослідимо фізико-хімічні та органолептичні показники кави.

Слайд №5

Постановка задачі

Експертиза якості кави включає перевірку:

1. Cупровідних документів

2. Cтан упаковки і маркування

3. Аналіз органолептичних показників

4. Аналіз физико-хімічних показників

Перевірка супровідник документів складається з дослідження гостів та порівняння характеристик обраненої продукції на відповідність вимогам.

Якість упаковки і маркування визначають візуально, взглядом всіх пакувальних одиниць. Перевіряють вигляд і стан пакувального матеріалу і етикетки, вміст написів, якість етикетки і обклеювання, чіткість друку, яскравість фарб і відповідність цих показників вимогам технічної документації на даний вид продукції.

Смак і аромат визначають органолептичним методом. Аромат визначають в сухому продукті і в екстракті, смак — лише в екстракті.

Фізико-хімічні показники – це аналіз хімічного складу продукції

Слайд №6

ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ

1) Органолептичні показники.

Визначаються органолептичними методами в такому порядку: вигляд і колір, аромат і смак. Органолептичний метод — це метод визначення якості продукції безпосередньо за допомогою органів відчуттів людини: (зору, слуху, дотику, смаку, запаху).

2) Фізико-хімічні показники.

Фізико-хімічні показники — фізичні чи хімічні показники, що нормуються за загальносанітарною чи органолептичною ознакою шкідливості

Слайд №7

Органолептичні показники

На даній таблиці зображені обрані нами органолептичні показники , для різних виді кави натуральної розчинної

Назва показника

Характеристика видів натуральної розчинної кави

Порошкоподібна

Гранульована

Сублімована

Зовнішній вигляд

Дрібнодисперсний,

сипучий порошок, без

грудочок

Крихкі агломеровані частинки різних форм і розмірів, пористої структури

Щільні частинки різної форми і розмірів, з гладенько або злегка шорсткою поверхнею

Колір

Від світлого до темно-коричневого, однорідний за інтенсивністю

Смак і аромат

Виражені, з різними відтінками, які властиві даному продукту. Не дозволено сторонній присмак і запах