Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
705.02 Кб
Скачать

Тема 8 стратегія прийняття інвестиційних рішень та прогноз грошових потоків і фінансових результатів підприємства

    1. Оцінка грошових потоків підприємства в стратегічному аналізі.

    2. Прогноз грошових потоків та фінансових результатів підприємства.

    1. Оцінка грошових потоків підприємства в стратегічному аналізі

У сучасних умовах грошовий потік повинен прогнозуватися на кожному підприємстві. Грошовий потік складається з суми чистого прибутку і амортизаційних відрахувань. Розрізняють такі грошові потоки:

- надходження коштів від контрагентів за реалізовану їм продукцію, виконані роботи і надані послуги, продані активи, відсотки від депозитів, дивідендів, прибуток від участі в капіталі та від іншої інвестиційної діяльності;

- витрати грошових коштів на: оплату матеріальних чинників виробництва, оплату праці, комунальних послуг, купівлю цінних паперів, погашення заборгованостей кредиторам, та ін.

На розмір грошового потоку впливають податкове законодавство, методи нарахування амортизації активів, структура капіталу, методи обліку активів та визначення інвестиційного капіталу.

Потоки, носіями яких є грошові кошти, в ринкових умовах мають ціну і перебувають під впливом таких економічних чинників : період часу, інфляція, ризик, ліквідність. Ці чинники впливають на оцінку грошових потоків, збільшуючи або зменшуючи їх вартість, що викликає потребу в розрахункових алгоритмах і аналітичних моделях для визначення теперішньої та майбутньої вартості грошових потоків, породжених цінними паперами, інвестиціями і іншими видами фінансової діяльності.

Основні поняття

1. Основними факторами, які визначають вартість грошей у часі, є можливість їх сьогоднішнього використання, інфляція, а також ризик, який пов'язується з отриманням грошей у майбутньому.

2. Процес визначення майбутньої вартості поточної (нинішньої) суми грошей носить назву компаундування:

FV = PV (1+i)n

3. Процес визначення поточної (нинішньої) вартості майбутньої суми грошей, тобто грошей, які мають надійти в майбутньому, є зворотнім до процесу компаундування, і носить назву дисконтування:

4. Серія або один з серії рівних за величиною платежів, які здійснюються через рівні проміжки часу, носить назву ренти або ануїтету. Розрізняють звичайну або відстрочену ренту, платежі за якою здійснюються в кінці кожного часового періоду, і вексельну або авансову ренту, платежі за якою здійснюються на початку кожного часового періоду.

5. Під майбутньою вартістю ренти розуміють процес сумарного накопичення основної суми і процентів за рентою протягом зазначеної кількості часових періодів при певній ставці процента. Майбутня вартість звичайної ренти складає:

вексельної

6. Під забезпеченням фонду розуміють процес визначення платежів за рентою, які здійснюються для накопичення певної суми грошей за встановлену кількість часових періодів, включаючи накопичення процентів за певною ставкою. Платежі за звичайною рентою визначаються за рівнянням:

вексельною

Функція фондозабезпечення є зворотньою до функції майбутньої вартості ренти.

  1. Під поточною вартістю ренти розуміють процес визначення поточної вартості ренти, яку очікується отримувати (сплачувати) в майбутньому протягом встановленої кількості часових періодів. Поточна вартість звичайної ренти визначається за рівнянням:

вексельної

8. Під погашенням (амортизацією) позики розуміють процес визначення величини платежів за рентою, через яку буде оплачено проценти і забезпечено повне повернення встановленої суми протягом певної кількості часових періодів. Величина платежу за звичайною рентою складає:

вексельною

Функція амортизації позики є зворотньою до функції поточної вартості ренти.

9. Важливим різновидом ренти виступає рента, термін надходження грошових потоків за якою не обмежується у часі, — довічна рента. Поточна вартість довічної ренти обчислюється за рівнянням:

10. Майбутня вартість платежів, які зазнають змін у часі, визначається через обчислення майбутньої вартості кожного платежу і підсумовування результатів, що отримані, тобто:

11. Поточна вартість нерівномірних платежів визначається через обчислення поточної вартості кожного платежу і підсумовування результатів, що отримані, тобто:

Де FV - майбутня вартість або сума грошей на рахунку через п часових періодів;

PV – поточна вартість або початкова сума грошей на рахунку;

i - ставка процента;

n - кількість часових періодів;

А0 – звичайна рента (в розумінні один з серії рентних платежів);

Ad – вексельна рента (в розумінні один з серії рентних платежів);

Ар – довічна рента;

CFt - платіж t-го періоду.