Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2010.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

3. Зміст роботи.

При збиранні кукурудзи на зерно доцільно збирати не тільки початки з зерном, але і листостеблову масу.

Кукурудзу на зерно збирають у вигляді початків або з одночасним обмолотом останніх. Перший спосіб включає: зрізання рослин, відокремлення початків, подрібнення стеблів, очистку початків від оболонок, сушку і обмолот початків на стаціонарі.

При використанні другого способу зрізають стебла, обмолочують початки, подрібнюють стебла комбайном КСКУ – 6 або зернозбираль-ним комбайном , а очищують і сушать зерно на стаціонарі. Вологість зерна при збиранні кукурудзи 26...30%, висоту зрізу встановлюють в межах10 – 15 см, втрати зерна за комбайном не повинні перевищувати 0,7%, недомолот – 1,2%, дробління 2,5%.

Самохідний кукурудзозбиральний комбайн КСКУ – 6 призначений для збирання кукурудзи у стадії повної спілості з очищенням і завантаженням початків у причеп або з обмолотом їх і збором зерна.

Комбайн (Рис.14) оснащений шестирядною жаткою, подрібнювачем 14, двохсекційним очисником початків 9; двома транспортерами 7 неочищених початків, транспортером 10 очищених початків і автоматичною зчіпкою 12 для приєднання причепа 11.

Робочі органи змонтовані на самохідному шасі, яке обладнано кабіною, двигуном потужністю 147кВт, гідростатичною передачею на ведучі колеса, органами керування, гідросистемою і електрооблад-нанням. На жатці змонтовані: миси 1; подавальні ланцюги 18; початковідривні апарати, які складаються з вальців17 і відривних пластин 2; шнек 3 для транспортування початків; роторний різальний апарат 16 і шнек 15 для транспортування стеблів.

В похилій камері встановленні чотири бітери 4. Подавальні ланцюги 18, оснащені лапками, захоплюють стебла і вводять їх в зазор між вальцями 17 і пластинами 2. Обертаючись назустріч один одному, вальці 17 протягують стебла між пластинами 2 і відривають початки. Лапки ланцюгів 18 захоплюють початки і транспортують їх над пластинами до шнеку 3. Шнек переміщує початки від центра до боковин і завантажує в транспортери 7, розташовані з обох сторін комбайна. Транспортери подають початки в очисник 9. Частки стеблів захоплюються вальцями стеблевловлювача 8 і викидаються в сторону. При цьому вальці відокремлюють від стеблів не відірвані початки.

З очисника 9 звільнені від оболонок початки поступають на транспортери 10 і 13, які завантажують їх в кузов причепа 11.

Звільнені від початків стебла зрізаються ножами різального апарата 16, переміщуються шнеком 15 до центру і бітерами 4 подаються в подрібнювач 14. Подрібнена маса по трубі 6 вивантажується в транспорт.

Для збирання кукурудзи з одночасним обмолотом початків початкоочисний апарат знімають, на його місце встановлюють молотарку, оснащену молотильним апаратом 20 з гвинтовими барабанами, кожухом, циліндричним решетом 22 і повітряно – решітною очисткою 21. В цьому випадку початки боковими транспортерами 7 завантажують в живильний шнек 19, який подає їх в молотильний апарат. Обмолочене і очищене від домішок зерно транспортерами 13 і 10 завантажується у кузов причепа 11.

Комбайн оснащений системами сигналізації і автоматичного водіння по рядках. Ширина захвата комбайна 4,2м, робоча швидкість до 9 км/год, продуктивність до 3,5 га/год.

Технологічна схема комбайна КСКУ – 6 приводиться на Рис.14.

Рис.14 Кукурудзозбиральний комбайн КСКУ – 6:

а – схема робочого процеса комбайна;

б – початковідрив-ний апарат;

в – молотарка;

1 – миси; 2 – відривні пластини; 3,15,19,23 – шнеки; 4 – бітери;

5 – кабіна; 6 – труба;7,10,13 – транспортери; 8 – стеблевловлювач; 9 – очисник; 11 – причеп; 12 – автозчіпка; 14 – подрібнювач; 16 – різальний апарат; 17 – вальці; 18 – подавальні ланцюги; 20 – молотильний апарат; 21 – очистка; 22 – циліндричне решето.

4.Звіт.

4.1. Надати технологічну схему комбайна КСКУ – 6 .

4.2. Описати будову, процес роботи комбайна КСКУ – 6.

4.3. Привести технічну характеристику комбайна.