Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2010.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Розділ другий Сільськогосподарські машини

Загальні методичні вказівки по вивченню розділа

Основне завдання розділу - навчити студентів економічних спеціальностей раціонально застосовувати систему машин, механізмів для комплексної механізації і автоматизації виробничих процесів.

У зв’язку з цим необхідно вивчити наступні питання:

1. Основні агротехнічні вимоги до сільськогосподарських процесів і машин, які виконують їх. Технологічні схеми робочих процесів.

2. Класифікація і призначення сільгоспмашин.

3. Загальний склад і технологічний процес роботи сільгоспмашин.

4. Підготовка машин до роботи.

5. Розрахунки і склад сільськогосподарських агрегатів. Починати вивчення машин необхідно з найбільш поширеної моделі безпосередньо в виробничих умовах. Після засвоєння основної моделі необхідно установити, чим відрізняються інші аналогічні машини від вивченої. Вивчати сільськогосподарські машини рекомендується у такій послідовності: призначення; агротехнічні вимоги до машини; технологічна схема машин; склад; технологічний процес; основні регулювання; поломки у роботі і способи їх усунення; вимоги техніки безпеки.

Для кращого засвоєння матеріалу необхідно складати конспект, у якому коротко записуються основні положення у послідовності, рекомендованої для вивчення машин. У конспекті також треба записувати незрозумілі питання, щоб не забути їх і мати можливість прояснити їх на консультації.

Розділ третій

Експлуатація машино – тракторного парка

Загальні методичні вказівки по вивченню розділа

У наступному розділі курса "Механізація і автоматизація виробництва" вивчаються закономірності і методи високопродуктивного і економічного використання машин у сільському господарстві. Виробництво сільськогосподарської продукції зв’язано з виконанням певних виробничих процесів і операцій. Ці операції і процеси виконуються тракторами і сільськогоспо­дарськими машинами, об'єднаними в агрегати.

Кожне господарство мало машинно-тракторний парк /МТП/ з певною кількістю техніки, яку необхідно ефективно використовувати.

Машинний агрегат, машинно-тракторний парк в цілому, операції (і процеси), при виконанні яких використовуються машини, є предметами вивчення у розділі "Експлуатація МТП”.

У зв’язку з цим основними питаннями розділу являються: 1. Основи комплектування, використання і оцінки машинних агрегатів.

2. Механізація транспортних робіт у сільському господарстві.

3. Основи технічної експлуатації машин.

4. Технологія механізованих тракторних робіт.

5. Розрахунок складу МТП , планування роботи і технічного обслуговування машин.

Перед тим, як вивчати розділ, слід ознайомитись з програмою і методичними вказівками. Це дозволить спланувати нагляд за роботою машин у господарстві і скоротить час вивчення курса. Наприклад, результати хронометражу зміни необхідні для уяснення питань продуктивності машин, визначення потрібної кількості транспортних засобів, нормування робіт. Вивчення всіх питань треба починати з проробки літератури.

Після ознайомлення з питаннями по підручнику необхідно вивчити, як вони вирішуються у господарстві, чому вони вирішуються так, а не інакше, розібратися в переважних сторонах і недоліках рішення. Слід спробувати визначити, до чого призведе невиконання тої чи іншої вимоги.