Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка денне відділення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
886.27 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра менеджменту організацій та права

Методичні рекомендації

до практичних занять

з навчальної дисципліни

ТРУДОВЕ ПРАВО

для студентів МДАУ 3 курсу

Напрям підготовки 6.030601 "Менеджмент"

(денної форми навчання)

Миколаїв

2010

УДК 349.2(072)

Методичні рекомендації підготувала: Прогонюк Л.Ю., старший викладач кафедри менеджменту організацій та права МДАУ

Рецензенти:

Доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри трудових та цивільно-правових дисциплін Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди О. І. Процевський

Доктор філософії в галузі права, викладач вищої категорії Миколаївського торгово-економічного кооперативного технікуму Л. М. Волонтир

Редактор:

Рекомендовано до видання:

Методичні рекомендації розглянуті на засіданні кафедри менеджменту організації та права

Протокол № 2 від 08.10.10 року

Друкується за рішенням метод. комісії факультету менеджменту протокол №. 2 від 25.10.10 року

Відповідальна за випуск: Л. М. Каращук, к.п.н., доцент, завідувач кафедри менеджменту організацій та права МДАУ

© Миколаївський державний аграрний університет

З М І С Т

  1. Передмова 4

  2. Тематичний план 8

  3. Плани практичних занять 9

  4. Модуль 1. Загальна частина 9

  5. Тема 1. Поняття, предмет, метод, функції та система трудового

права. Трудові правовідносини 9

  1. Тема 2. Колективні договори та угоди 11

  2. Модуль 2. Особлива частина 14

  3. Тема 3. Трудовий договір 14

  4. Тема 4. Підстави та порядок припинення трудового договору 18

  5. Тема 5. Правове регулювання робочого часу та часу відпочинку. 22

  6. Тема 6. Трудова дисципліна та дисциплінарна відповідальність

працівників 27

  1. Тема 7. Матеріальна відповідальність сторін трудового договору 31

  2. Тема 8. Оплата праці за трудовим законодавством 35

  3. Тема 9. Трудові спори 39

  4. Методичні вказівки щодо організації та проведення навчальних

ігор із тем: „ Колективні договори", "Трудовий договір" та "Трудові спори" 43

  1. Ділова гра до теми „Колективні трудові спори (конфлікти) 55

  2. Орієнтовний перелік питань до заліку 61

  3. Зразки оформлення документів 64

  4. Рекомендовані основні джерела для вивчення навчальної

дисципліни 65

Передмова

Трудове право як навчальна дисципліна займає своєрідне місце в системі суспільних наук. З одного боку, право є частиною юридичної науки, що вивчає державно-правові форми організації суспільних відносин і тому користується категоріями та дефініціями, виробленими загальною теорією держави та права, а його власні узагальнення підпорядковуються загальним закономірностям розвитку системи національного права. З іншого боку, ця галузь права передбачає знання об'єктивних законів, які спрямовують трудову діяльність людей і визначають найбільш ефективні форми суспільної організації праці. А відтак - трудове право тісно пов'язане з економікою, філософією, соціологією, психологією й фізіологією праці. Ці обставини слід враховувати при вивченні курсу трудового права. Окремі питання курсу трудового права грунтуються на знанні правових норм, теоретичних положень цивільного права, цивільного процесу, конституційного та адміністративного права, а також у свою чергу є підґрунтям для вивчення аграрного права, правових основ підприємницької діяльності.

Сьогоднішній стан правового регулювання трудових відносин відображає специфіку перехідного до ринкової економіки періоду. З одного боку, - воно вже не в змозі адекватно реагувати на всі зміни, що відбуваються в економіці, з іншого, саме перехідний характер теперішнього етапу унеможливлює, наприклад, використання в чистому виді аналогічних механізмів регулювання, що існують тривалий час у країнах з розвинутою ринковою економікою.

Метою вивчення цієї навчальної дисципліни є засвоєння суми знань, що формують світогляд особи, набуття вмінь застосовувати знання на практиці (зокрема, для запобігання і вирішення трудових спорів) та навичок самостійної роботи, що дасть змогу постійно поновлювати знання, вдосконалювати практику застосування чинного законодавства про працю. Закріплення знань відбувається шляхом діяльності студента, що активізується у спілкуванні з іншими студентами та викладачем на практичному занятті, при виконанні завдань для самостійної домашньої роботи тощо.

Мета вивчення дисципліни полягає також у засвоєнні студентами основних положень чинного трудового законодавства України, що регулює трудові та похідні від них правовідносини. У процесі вивчення цього навчального курсу студенти повинні набути навичок у користуванні відповідними нормативними актами, вміти правильно вирішувати конкретні практичні питання, пов'язані із застосуванням норм трудового права та права соціального забезпечення, слідкувати за змінами в поточному законодавстві, навчитися критично сприймати різні точки зору й формувати власну.

Вивчення дисципліни здійснюється під час читання лекцій, проведення практичних занять, підготовки доповідей, повідомлень, під час індивідуальних та групових консультацій, а також шляхом самостійної підготовки, участі в роботі кафедрального наукового гуртка.

Контроль за вивченням курсу здійснюється під час проведення: практичних занять, аудиторних контрольних робіт, складання заліків.

Слід зазначити, що основна мета практичних занять полягає не в механічному запам'ятовуванні студентами готових (викладених у підручниках, посібниках і т. ін.) висновків та положень, а в напруженій повсякденній роботі думки, пізнавальній активності, виробленні навичок практичного застосування набутих знань.

На практичному занятті, як і при складанні студентом заліку, викладачем оцінюється уміння: користуватися нормами Конституції України, джерелами та нормами трудового права України; орієнтуватись у системі чинного законодавства України про працю; аналізувати зміст правових документів, з'ясувати для себе та роз'яснити іншим зміст норм трудового законодавства, застосовувати на практиці норми трудового права; правильно вирішити юридичні казуси (задачі); аргументовано висловлювати власну думку, користуватись правничою літературою, складати тези, готувати короткі відповіді, висловлювати обгрунтовані репліки; правильно користуватися юридичною термінологією; аналізувати явища оточуючого життя і застосовувати правничі знання для оцінки фактів, що мають юридичне значення, керуватись у своїй поведінці вимогами моральних і правових норм; щодо організації позовної роботи, а також практичні навички роботи з правничим матеріалом та навички щодо розробки правничих документів (наказів, позовних заяв, інших доказів для вирішення трудового спору тощо); використання знань, отриманих при вивченні правничих та соціально-економічних дисциплін, різних джерел знань (навчальної, наукової, художньої літератури, матеріалів газет, журналів, радіо, телебачення, інтернету).

У Методичних рекомендаціях наведено як список основних (загальних) джерел для вивчення усіх тем курсу, до якого включено перелік науково-навчальної літератури, а також перелік основних нормативно-правових актів, які регламентують систему суспільних відносин у сфері найманої праці та соціального захисту населення, так і списки додаткової навчально-наукової літератури та нормативних актів за окремими темами курсу.

Плани практичних занять містять плани занять, контрольні питання (завдання для самоперевірки та підготовки до аудиторного заняття), юридичні казуси та перелік нормативно-правових і літературних джерел, що необхідні для вивчення теоретичного матеріалу та вирішення завдань за кожною темою курсу.

На практичних заняттях студенти повинні охарактеризувати основні положення законодавства, а також письмово розв'язати практичні казуси. Зауважимо, що важливою складовою цього процесу є вміння студента чітко сформулювати відповіді на питання, що випливають із конкретної ситуації, яка має вирішуватися із застосуванням відповідних норм права та положень наукової доктрини.

Самостійне оволодіння та поглиблення знань полягає у вивченні рекомендованої навчальної, наукової літератури, нормативних актів, матеріалів правозастосувальної практики. Проте, користуючись відповідними підручниками та нормативними актами, слід мати на увазі, що в зв'язку з переходом до ринкових відносин в КЗпП України, в інші нормативні акти внесені та вносяться значні зміни, які не враховані та не розкриті в навчальній літературі. Тому відповідний матеріал треба вивчати самостійно, керуючись нормативними актами в останній редакції, бути уважним на лекціях.

Під час вивчення матеріалу за окремими темами курсу слід звертатися до відповідних постанов Пленуму Верховного Суду України, відповідних рішень Конституційного Суду України, роз'яснень Міністерства праці та соціальної політики України та інших органів виконавчої влади.

Для ефективної самостійної роботи студент має навчитися складати єдиний "опорний" конспект лекції, додатково самостійно конспектувати в цьому ж зошиті-конспектові навчальну та довідкову літературу, монографічної літератури – для обговорення на щомісячних засіданнях кафедрального наукового гуртка, власноручно вирішувати усі домашні завдання (ситуаційні задачі, казуси) для доповіді їх рішень на практичних заняттях з курсу протягом усього навчального семестру.

Умовно увесь навчальний матеріал складається з інформації трьох рівнів: головної, другорядної та допоміжної. До головної інформації належать визначення наукових понять, формулювання законів, визначення окремих термінів тощо. У тексті головну інформацію виділяють курсивом або в інший спосіб. Студентові слід дослівно занотовувати основну інформацію. До другорядної інформації у правничих науках належать коментарі, тлумачення нормативно-правових актів тощо. Другорядну інформацію студент має навчитись опрацьовувати з метою скорочення та узагальнення її змісту. Це означає, що другорядна інформація подається в загальній формі, у вигляді тез, висновків, окремих заголовків, викладу основних результатів. Другорядну інформацію рекомендується подавати у схематичній формі. Допоміжна інформація має методичний характер. Це методичні поради, питання для самоперевірки знань тощо. Допоміжна інформація повністю випускається з конспекту або зазначається в дужках.

Студент має навчитися вести пошук необхідної літератури, користуватися методом абстракції, володіти динамічним читанням, а також сформувати навички та вміння самостійної роботи з правничою літературою, нормативно-правовими актами та судовою практикою.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

- знати сучасний стан основних проблем, вчень, теорій науки трудового права та права соціального забезпечення; предмет, функції, особливості методу, основні принципи правового регулювання трудових відносин та відносин соціального забезпечення в Україні; поняття та структуру системи трудового права; класифікацію джерел (форм) зазначених галузей права; зміст основних правових інститутів цих галузей національного права; порядок реалізації та захисту конституційних прав на працю, відпочинок, страйк та соціальний захист;

- ознайомитися з практикою застосування трудового законодавства України, засвоїти перспективні напрями удосконалення законодавства про працю і соціальне забезпечення;

- уміти орієнтуватися в нормативному масиві, вміло застосовувати теоретичні знання у практичній діяльності, правильно тлумачити та застосовувати норми законодавства про працю і соціальний захист населення; складати необхідні документи та ділову документацію; чітко та переконливо аргументувати власну точку зору; приймати обґрунтовані рішення у сфері правового регулювання трудових відносин та відносин, що регламентуються правом соціального забезпечення.

Таким, що успішно засвоїв даний курс, вважається студент, який глибоко та твердо засвоїв весь програмний матеріал, повністю, послідовно, грамотно і логічно його викладає, тісно пов'язує теорію з практикою державної розбудови України; може відповісти на будь-яке запитання при зміні його формулювання, вільно справляється з завданнями, задачами та іншими видами використання знань у правозастосовчій практиці, досконало знає та володіє прийомами роботи з літературними та нормативними джерелами, вміє обґрунтувати прийняте рішення, власну точку зору у проблемній ситуації, володіє різносторонніми навичками та прийомами виконання практичних робіт, виявляє уміння самостійно узагальнювати та викладати матеріал, не допускаючи суттєвих помилок.

Підсумковий контроль – залік, який проводиться у формі усного опитування або тестового контролю рівня знань.

До заліку допускаються студенти, які виконали навчальний план з дисципліни, тобто отримали задовільні оцінки під час проведення поточного контролю (незадовільні оцінки та пропущені заняття відпрацьовані у формі відповідей за темами аудиторних занять).

Проведення заліків передбачає оцінку знань студентів за двобальною системою – „Зараховано”, „Не зараховано”. При цьому оцінка „Зараховано” ставиться у випадку, коли студент у повному обсязі засвоїв навчальний матеріал (не пропускав занять). „Не зараховано” ставиться у випадках, коли студент засвоїв навчальний матеріал не в повному обсязі або не засвоїв взагалі, допускається принципових помилок у відповідях на запитання та визначенні термінів.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

Розподіл навчального часу з дисципліни

"Трудове право"

на 2010-2011 навчальний рік

п/ п

Тема

Всього

Л.Лекції, год.

Прак­тичні, год.

Самостійна робота, год.

Форма контролю

Модуль 1. Загальна частина

1.

Поняття, принципи та джерела трудового права

2

2

тест

2.

Колективний договір. .

2

2

тест

Всього за модулем 1

4

4

Модуль 2. Особлива частина

3.

Трудовий договір

2

2

тест

4.

Підстави та порядок припинення трудового договору

2

2

тест

5.

Робочий час та час відпочинку

4

4

тест

6.

Трудова дисципліна та дисциплінарна відповідальність працівників

2

2

тест

7.

Матеріальна відповідальність

2

2

тест

8.

Оплата праці законодавством

2

2

тест

9

Поняття та класифікація трудових спорів

2

2

тест

Всього за модулем 2

16

16

Всього з курсу

20

20