Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_4ЕК_4ЕІ_Проектування_БД.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
667.14 Кб
Скачать

Документування виділених атрибутів

У документацію необхідно помістити докладні зведення про атрибути, перерахованих у табл.1.2. Для кожного атрибута варто вказати загальний опис, тип даних і довжину значення, наявні обмеження, значення за замовчуванням (якщо таке мається), псевдоніми (якщо такі існують), а також є атрибут складеним або похідним і чи припустиме для нього значення NULL. Фрагмент подібного документа приведений у кінці цього розділу.

Етап 1.4. Визначення доменов атрибутів

На цьому етапі потрібно визначити домени атрибутів, поміщених у локальну концептуальну модель даних для користувача „Інспектор” додатка „Нерухомість”. Доменом називають безліч припустимих значень для одного або більше атрибутів. Наприклад, домен атрибута Номер сутності Відділення складається з рядків довжиною до трьох символів, що мають значення від '111' до '999'. Інший приклад - атрибут Стать сутності Працівник. Домен цього атрибута складається з двох рядків довжиною в один символ зі значеннями „Ч” і „Ж”.

Прикладом домену, поділюваного декількома атрибутами, є домен значень адрес. Атрибути Адреса, що належать сутностям Працівник, Клієнт, Власник фізична особа, Власник юридична особа і Газета, мають той самий загальний домен припустимих значень.

Документування доменів атрибутів

Приклади доменів деяких атрибутів локальної концептуальної моделі даних користувача Інспектор приведені наприкінці даної глави.

Етап 1.5. Визначення атрибутів, що є потенційними і первинними ключами Визначення потенційних ключів і вибір первинних ключів

Звернемося до табл.1.2 і виділимо в ній усі можливі потенційні ключі для кожної із сутностей, представлених у локальній концептуальній моделі даних користувача Інспектор. Потім зі знайдених потенційних ключів виберемо первинні ключі, найбільш підходящі для кожного типу сутності. Наприклад, сутність Угода оренди має два потенційних ключі - Номер і (Номер об'єкту, Початок оренди). Очевидно, що потенційним ключем з мінімальним набором атрибутів є ключ Номер. Саме його і варто вибрати як первинний ключ сутності Угода оренди. Потенційний ключ цієї сутності, що залишився - (Номер об'єкту, Початок оренди) ми визначаємо як її альтернативний ключ.

Результати визначення первинних і альтернативних ключів для кожної із сутностей представлені в табл.1.3.

На цьому етапі ми ще не можемо призначити первинні ключі для слабких сутностей, оскільки їх існування залежить від батьківських сутностей. З цієї причини первинні ключі для слабких сутностей будуть визначені тільки на етапі 2.2, як частина процедури створення відношень на підставі розробленої ER-діаграми, що містить весь набір виділених сутностей і зв'язків між ними.

Таблиця 1.3. Сутності і їх первинні й альтернативні ключі

Сутність

Первинний ключ

Альтернативний ключ

Відділення

Номер

Телефон

Факс

Працівник

Номер

Інспектор

Номер

Секретар

Номер

Об'єкт в оренду

Номер

Власник – фізична особа

Номер

Власник – фізична особа

Номер

Оголошення

Номер

Газета

Номер

Телефон

Факс

Співбесіда

Клієнт

Номер

Угода оренда

Номер

Номер об'єкту, Початок оренди

Інспекція

У нашому прикладі сутності Співбесіда і Інспекція не мають первинних ключів, і з цієї причини ми можемо класифікувати них як слабкі. Первинні ключі цих сутностей можна визначити тільки після відображення слабких сутностей і їхніх зв'язків з батьківськими сутностями у виді відношеньи - точніше, після приміщення в це відношення зовнішніх ключів.