Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА_8_РЕГЛАМЕНТАЦІЯ ГОТІВКОВОГО...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

Умова завдання № 1

  • Торговельне приватне підприємство «Меркурій» обслуговується у НАКБ «Поділля», йому відкрито основний поточний рахунок № 26007911. Місцезнаходження даного підприємства за адресою: Вінницька обл., смт Брацлав, вул. Миру, 25, тел. 21-2-77. Вечірня каса та інкасація в даній установі банку відсутня.

ПП «Меркурій» представило у відділення банку заявку-розрахунок 20 лютого поточного року для встановлення ліміту залишку готівки в касі, порядку і строків здавання готівкової виручки суб’єкту господарювання на поточний рік в якій вказано:

    • готівкова виручка за три місяці минулого року - 20800 грн.;

    • виплачено готівкою на різні потреби за три місяці минулого року - 5500 грн. (інші необхідні реквізити вказати самостійно).

  • Акціонерна компанія «Золота нива» обслуговується у НАКБ «Поділля», йому відкрито основний поточний рахунок № 26007325652. Місцезнаходження даного підприємства за адресою: Вінницька обл., смт Брацлав, вул. Енгельса, 56, тел. 51-1-41. Вечірня каса та інкасація в даній установі банку відсутня. Касові надходження господарства мають випадковий характер.

АК «Золота нива» представило у відділення банку заявку-розрахунок 20 лютого поточного року для встановлення ліміту залишку готівки в касі, порядку і строків здавання готівкової виручки суб’єкту господарювання на поточний рік в якій вказано:

    • готівкова виручка за три місяці минулого року - 5800 грн.;

    • виплачено готівкою на різні потреби за три місяці минулого року - 3700 грн. (інші необхідні реквізити вказати самостійно).

  • СТОВ «Лан» обслуговується у НАКБ «Поділля», йому відкрито основний поточний рахунок №26007324722. Місцезнаходження даного підприємства за адресою; Вінницька обл., смт Брацлав, вул. Енгельса, 12, тел. 51-1-25. Вечірня каса та інкасація в даній установі банку є в наявності.

Касові надходження господарства мають постійну грошову виручку із строками здавання її в банк щоденно наступного дня.

СТОВ «Лан» представило у відділення банку заявку-розрахунок 22 лютого поточного року для встановлення ліміту залишку готівки в касі, порядку і строків здавання готівкової виручки суб’єкту господарювання на поточний рік в якій вказано:

  • готівкова виручка за три місяці минулого року - 105000 грн.;

  • виплачено готівкою на різні потреби за три місяці минулого року - 18400 грн. (інші необхідні реквізити вказати самостійно).

Послідовність і методика виконання завдань - завдання № 1

  1. Щоб визначити середньоденну виручку господарств потрібно: рядок 1 - касову виручку розділити на кількість робочих днів підприємства за три місяці.

  2. Щоб визначити середньоденну видачу готівки на різні потреби потрібно: рядок 2 - виплачену готівку на різні потреби розділити на кількість робочих днів підприємства за три місяці.

3. Загальний ліміт залишку готівки в касі підприємства визначається так:

  1. для підприємств торгівлі і сфери обслуговування населення, які мають постійну грошову виручку із строками здавання її в банк щоденно наступного робочого дня (при наявності вечірньої каси та інкасації), - в розмірах, що необхідні для забезпечення нормальної роботи зранку наступного дня;

  2. для підприємств торгівлі і сфери побутового обслуговування населення, які мають постійну грошову виручку із строками здавання її в банк наступного дня (у разі відсутності вечірньої каси та інкасації), - в межах середньоденної виручки;

  3. для інших підприємств, що мають регулярні касові надходження із строками здавання їх в банк не рідше одного разу на п’ять днів, - у розмірах, що залежать від встановлених строків здавання готівкових надходжень у банк і їх одноденної суми;

  4. для підприємств, касові надходження яких мають випадковий характер, - у межах фактичних середньоденних витрат готівки на господарські цілі, крім витрат на заробітну плату, допомогу за тимчасову непрацездатність, премії, стипендії.

4. Строки і порядок здавання виручки встановлюються установами банку за погодженням із керівником підприємства, виходячи із необхідності прискорення обіговості готівкових грошей і своєчасного надходження їх до кас банків:

    1. для підприємств, що мають постійну виручку, розташовані у місцевостях, де є установи банків, і виручка здається в банк у денні та вечірні каси, через інкасаторів (а при відсутності у місцевості установ банків - на підприємство зв’язку) - щоденно в день надходження грошей до їх кас;

    2. для підприємств, що мають постійну виручку і розташовані у місцевості, де є установи банків, але вони не мають вечірніх кас і централізованої інкасації, знаходяться на значній відстані від установ банку і підприємств зв’язку, - на наступний день після надходження грошей до їх каси;

    3. для підприємств, що мають невеликі суми виручки (які за п’ять днів не перевищують десятикратного неоподаткованого мінімуму доходів громадян) і знаходяться на значній відстані від установ банку або підприємств зв’язку, - не рідше одного разу на п’ять днів.