Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
28-30.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

№28

1. Вплив ефекту концентрації на попит на робочу силу

Концентрація виробництва в загальному значенні - це об'єднання чинників виробництва навкруги одного центру.

Географічна концентрація - прагнення підприємств влаштуватися і розвиватися в тих місцях, де вже знаходяться інші підприємства.

Економічна концентрація - прагнення до збільшення розмірів підприємств.

У принципі, процес економічної концентрації підприємств представляється в значній мірі не залежним від економічного і суспільного ладу, оскільки він викликаний прагненням забезпечити більш високу рентабельність шляхом зниження витрат, що приводить, природно, до підвищення продуктивної потужності підприємств з метою добитися більш високої продуктивності праці. Проте форми, способи і цільова спрямованість процесу можуть значно відрізнятися залежно від того, при якому економічному і суспільному ладі він проходить.

Процес концентрації, по-різному проходячий в різних секторах економіки і в різних країнах. Перш за все, у нього є технічна межа: в рамках того або іншого даного ринку раціональне поєднання чинників виробництва припускає наявність якогось оптимального розміру підприємства, перевищення якої спричиняє за собою зниження рентабельності в результаті появи і наростання негативних явищ (непродуктивне витрачання ресурсів, неузгодженість дій, ускладнення управлінських структур). Крім того, уряди можуть бути вимушений припинити або обмежити процес концентрації в тій мірі, в якій він, природно, супроводиться тенденціями до монополізації. Гонитва за максимальним прибутком, по суті примушує підприємства отримувати всю можливу вигоду з ринку і в той же час на певному етапі процесу концентрації підпорядковувати його собі, зменшуючи тим самим вплив конкуренції і навіть повністю її усуваючи. От чому існує антимонопольне законодавство, вживане, правда, з більшим або меншим ступенем рішучості і ефективності.

Розглядаючи концентрації підприємств, можна сказати, що він повинен розвиватися з більшою гнучкістю і разом з тим більш послідовно, віддаючи перевагу принципам вільного, природного розширення і технологічної сумісності виробничих одиниць.

При будь-якому суспільно-економічному ладі процес концентрації може мати дві форми:

горизонтальна концентрація, при якій об'єднуються підприємства, діючі на одній і тій же стадії даного процесу виробництва;

вертикальна концентрація, при якій об'єднуються підприємства, що включаються в справу на різних стадіях процесу виробництва або що займаються різними, але взаємодоповнюючими видами діяльності.

№2 . Модель центрального місця

МОДЕЛЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ МІСЦЬ В. КРІСТАЛЛЕРА Докторська дисертація німецького вченого Вальтера Крісталлера "Центральні місця Південної Німеччини" була опублікована в 1933 р. У ній була викладена теорія оптимального розміщення міст, покликана поліпшити територіальну організацію суспільства і удосконалити адміністративно-територіальний поділ Німеччини.

терміни, які використовуються в моделі: ЦЕНТРАЛЬНЕ МІСЦЕ -- синонім міста, центр для всіх інших населених пунктів даного району, забезпечує їх "центральними товарами" і "центральними послугами "; Доповнює РАЙОНИ -- території, які обслуговуються центральними місцями; КОНУС ПОПИТУ -- радіус зони збуту центральних товарів, нижня межа якого визначається граничним розміром ринку, а верхня - відстанню, поза яким центральне місце вже не здатне збувати свій товар (кількість збувається товару скорочується зі зростанням відстані, тому що збільшуються транспортні витрати). У розміщенні міст в моделі Крісталлера існує чітка залежність між їх розмірами і рівнем розвитку функцій центру роздрібної торгівлі.

Центри більш високого порядку більшої людності представляють широкий набір товарів і послуг, низького (менше в порівнянні з першими людності) порядку -- менший набір товарів і послуг. Наочний приклад організації території за принципом центральних місць - розміщення навчальних закладів: у місті - обласному центрі обов'язково є 1-2 вищих навчальних заклади, де вчаться переважно жителі даній області, в районних центрах даній області вузів, як правило немає, зате є стандартний набір середніх навчальних закладів, де навчається молодь даного району, а в селах, в залежності від кількості мешканців, працюють середні або тільки початкові школи. Таким чином, у міру просування вгору по сходах освіти, кількість навчальних центрів зменшується, кількість учнів зростає, зростають і доповнюють райони. Аналогічна залежність існує, наприклад, і в розміщенні лікарень.

Крісталлер сформулював виявлені закономірності наступним чином: група тотожних центральних місць має шестикутні доповнюють райони, а самі центральні місця утворюють правильну трикутну грати.

Розміщення міст в моделі Крісталлера забезпечує оптимальне переміщення споживачів товарів і послуг - до найближчих до місця їх проживання центральним місцях. Таким чином ринкова, транспортна інфраструктура та адміністративна структура оптимізуються. Шестикутна (гексагональна) структура виникає в результаті прагнення розмістити на площині максимально можливу кількість конусів попиту. Якщо міста розміщуються в вузлах решітки, це означає, що територія буде обслуговуватися мінімальним числом центральних місць і дане розміщення буде відповідати критеріями оптимізації ринкової структури (к - кількість обслуговуваних населених пунктів, тобто саме центральне місце і 2 його найближчих сусіда). Якщо міста розміщуються в середині ребер, то оптимальним стає транспортне сполучення між центральними місцями.

Оптимізація адміністративної структури відбувається, коли всередині ринкової зони центрального місця більш високого порядку розташовується населений пункт нижчого порядку. Це веде до стабілізації розміщення економічного і адміністративного

Ідеальне розміщення міст може існувати тільки на так званій ізотропної поверхні - нескінченної однорідної рівнині з однаково рівномірною щільністю і купівельною спроможністю населення, рівномірним розміщенням ресурсів, однаковим транспортним повідомленням.

№29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]