Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 1, питання 1,2,3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
31.78 Кб
Скачать
  1. Необхідність і сутність страхового захисту

Страхування - це різновид цивільно - правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених поговором страхування або чинним законодавством за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхових платежів.

Необхідність страхового захисту викликана прагненням обмежити як матеріальні, так і нематеріальні збитки, пов'язані з певними ризиками.

Необхідність страхового захисту має кілька аспектів:

·        Природний;

·        Економічний;

·        Соціальний;

·        Юридичний;

·        Міжнародний

Стихійне лихо це випадок, спричинений руйнівною дією сил природи та приводить до значних матеріальних збитків або загибелі чи втрати здоров'я багатьох людей.

Нещасні  випадки — це такі події, які через несприятливий збіг обставин (наприклад, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди) тягнуть за собою загибель чи втрату здоров'я окремих ociб або ix групи.

Потенційна можливість настання стихійного лиха, нещасних та інших не передбачуваних випадків, які призводять до збитків, упущення вигоди або втрати здорова  та працездатності людини становить сутність ризику.

Виникає необхідність  появи страхового захисту. В той же час відшкодування збитків потребує натуральних або грошових резервів, їх накопичення.

Таким чином сутність страхового захисту полягає в нагромаджені й  витрачанні грошових та інших  pecypciв для здійснення заходів з попередження, подолання або зменшення негативного впливу ризиків i відшкодування пов’язаних з ними втрат.

Відносини, що складаються в суспільство з приводу запобігання втратам та відшкодування збитків, завданих стихійним лихом i нещасними випадками, мають об’єктивний характер i в сукупності формують зміст  економічної категорії страхового захисту.

 Ця економічна категорія має такі ознаки:

·        випадковий характер настання події, яка наносить збиток;

·        надзвичайність події та нанесеного збитку, що характеризується натуральними та грошовими вимірниками;

·        об’єктивна необхідність попередження та подолання вказаної події та покриття матеріального збитку.

1.2. Страхові фонди і форми їх організації

Щоб система страхового захисту була реально можливою необхідно створити страховий фонд.

Страховий фонд – це сукупність виділених та зарезервованих запасів матеріальних благ, що призначені для страхового захисту ( запобігання, подолання наслідків реалізації страхового ризику  та  компенсації збитків страхових подій). Це частина вилученого національного доходу і валового внутрішнього продукту. Він може бути як у грошовій так і натуральній формі.

Pозмip i структура фондів, які використовуваються iз метою страхового захисту юридичних i фізичних oci6, залежать від теоретичних концепцій формування фонду, стан розвитку економіки, співвідношення між формами власності, методи залучення коштів для реалізації соціальних програм, традиції населення, міжнародні  відносини тощо.