Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 1, питання 1,2,3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
31.78 Кб
Скачать

Форми суспільних страхових фондів:

  • централізовані  натуральні та грошові  фонди держави;

  • децентралізовані фонди суб’єктів  господарювання (caмострахування);

  • фонди, які  створенні за допомогою  (методом) страхування

За рахунок централізованих фондів фінансуються витрати пов’язані із запобіганням і ліквідацією наслідків несприятливих подій, що мають загальнонаціональний характер. Ці фонди створюються державою. Зі свого бюджету держава покриває витрати на відновлення пошкоджених чи знищених об’єктів та надає допомогу потерпілим громадянам. Фінансування за рахунок централізованих фондів поширюються на покриття втрат від ризиків підприємств тільки державного сектору.

Більша частина суб’єктів  господарювання створює свої внутрішні натуральні або грошові резерви для відшкодування збитків. Такі фонди  отримали назву децентралізованих та призначались для самострахування. Такі фонди дають змогу покривати шкоду, завдану переважно дрібними ризиками.

Перевага самострахування полягає в тому, що воно;

·        допомагає оперативно відшкодовувати невеликі збитки;

·         не потрібно платити на сторону страхові премії, які мають не лише відшкодувати збитки, заподіяні страховим випадком, а й покрити витрати з виплати комiciї посередникам, утримання офісу i формування прибутку страховика;

·        доходи від тимчасового інвестування вільних коштів цих резервів також залишаються юридичній чи фізичній особі, що організовує самострахування;

·        підприємство завжди безпосередньо зацікавлена вжити заходів щодо зниження ризиків;

·         витрати із власних (внутрішніх) резервів безпосередньо, як правило, не залежать від наслідків ризиків на інших підприємствах..

Проте переваги децентралізованої  форми нагромадження й використання резервних коштів виявляються лише в певних межах, а саме:

·        в разі самострахування практично немає розподілу наслідків ризику. Один великий ризик може призвести до необхідності ліквідувати підприємство;

·        самострахування вимагає відволікання значних ресурсів до резервів.;

·        кошти фондів перебувають у господарському обороті i на момент, коли постане реальна потреба використати їх за цільовим призначенням, можуть перебувати в неліквідній формі.

Більше навантаження має припадати на фонди, створювані завдяки страхуванню. Такі фонди е специфічними Вони формуються за рахунок внесків страхувальників. Кошти таких фондів використовуються на чітко визначені цілі — відшкодування збитків, заподіяних страхувальникам внаслідок випадків, заздалегідь обумовлених у договорах страхування

Таким чином, кооперативні, громадські підприємства и населення вдаютья не лише до самострахування, а й організовували захист своїх матеріальних  інтересів на випадок ризику за рахунок коштів фондів, що створюються завдяки страхуванню. Так можна нагромаджувати кошти не лише на захист майна, а й на вирішення низки соціальних питань (страхування на випадок постійної або тимчасової втрати працездатності, страхування на дожиття, до весільне страхування тощо).