Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГДК_Завдання_ЗПЗС-1244, ЗПЗ-101.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Практична робота № 1 Розробка документа «Автобіографія»

Мета

Навчитися розробляти автобіографію.

Теоретичні відомості

Автобіографія — це життєпис якої-небудь особи, складений нею самою. При написанні автобіографії використовуються мовні засоби різних стилів мови. Часто необхідно написати автобіографію як діловий документ, призначений для адміністративних установ. У подібного роду автобіографіях недоречні епітети, метафори, розмовна і просторічна лексика та таке інше.

Структура автобіографії:

– назва виду документа (Автобіографія);

– прізвище, ім'я, по батькові автора;

– дата народження (число, місяць, рік);

– місце народження;

– відомості про освіту (повна назва всіх навчальних закладів);

– відомості про трудову діяльність;

– відомості про громадську роботу;

– сімейний стан і склад сім'ї (батьки, дружина/чоловік, діти);

– домашня адреса і номер телефону;

– дата складання (по ліву сторону);

– підпис (по праву сторону, за зразком: І.Б. Прізвище).

Практичне завдання

1. Знайти зразок автобіографії в мережі Інтернет.

2. Оформити власну автобіографію.

3. Скласти звіт з виконаної практичної роботи, який містить такі дані:

– мета, завдання;

– зразок автобіографії;

– власну автобіографію;

– висновок.

Практична робота № 2 Розробка документа «Резюме»

Мета

Навчитися розробляти резюме.

Теоретичні відомості

Резюме – дуже важлива річ при вирішенні питань, пов’язаних з працевлаштуванням. Резюме є коротким професійним портретом, тому дуже важливо, щоб складати його правильно.

Написавши гарне резюме, ви можете сподіватися, що вас приймуть на роботу. Якщо ви склали погане резюме – будьте впевнені, що роботодавець ніколи вам не зателефонує.

Через руки роботодавця проходять сотні резюме. Ваше резюме будуть читати не більше 2‑3 хвилин, і вам потрібно його скласти так, щоб дати в цей короткий проміжок часу найбільш точну й потрібну інформацію про ваші професійні якості.

Отже, як правильно скласти резюме? Перше, що завжди привертає увагу – оформлення резюме. Аркуш паперу формату А4, обов’язково друкований текст (резюме, написане від руки, ніхто не буде читати). Бажано, щоб текст резюме поміщувався на 1 сторінці. Розмір шрифту такий, щоб текст резюме міг нормально читатись.

Стиль резюме повинен відповідати таким критеріям:

– стислість,

– конкретність,

– вибірковість (не пишіть зайвого),

– чесність;

– грамотність.

Що потрібно вказати в резюме:

– особисті дані: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, сімейний стан, адреса, телефон, факс, e-mail;

– мета: вакансія, на яку ви претендуєте.

– освіта основна. Вказуєте навчальні заклади, які ви закінчили, у зворотному порядку. Середню школу можете не вказувати (якщо це тільки не спецшкола). Вказуєте назву навчального закладу, факультет, спеціальність за дипломом. Якщо у вас диплом з відзнакою, обов’язково вкажіть це.

– освіта додаткова. У цю графу вносяться назви курсів, стажувань, тренінгів, семінарів і т. ін. Вказуйте тільки ті курси, які мають відношення до обраної вами вакансії.

– досвід роботи. Тут вказуються відомості про попередні місця роботи. Дані вказуйте в зворотному порядку, спочатку вкажіть останнє місце роботи, потім передостаннє і т. д. Вкажіть місяць і рік влаштування на роботу, місяць і рік звільнення, назву компанії, сферу її діяльності та вашу посаду;

– додаткова інформація. В цю рубрику можна включити все, що підвищує вашу цінність в очах роботодавця. Знання іноземних мов (вкажіть іноземну мову, ступінь володіння), навички роботи на персональному комп’ютері (вказавши програмні засоби, з якими можете працювати), наявність прав водія, особистого автомобіля, закордонного паспорта. Можливо, ви готові до поїздок у відрядження, до ненормованих робочих днів. Можете включити в цей розділ коротку характеристику своїх особистісних якостей, наприклад: енергійний, вимогливий до себе й інших, гарний організатор тощо. Тільки не забувайте: вам доведеться підтверджувати дану собі ж самому характеристику.

– дата складання резюме.

Що не обов’язково вказувати в резюме:

– всю вашу трудову біографію;

– ваші фізичні дані;

– фотографію;

– причини звільнення з попередніх місць роботи;

– особисті вимоги до зарплати.

Отже, ціль резюме – показати, що ви собою являєте і чим ви кращі від інших.

Головний принцип резюме – підкреслити всі ваші достоїнства, і скрасити (приховати) ваші недоліки.

Прогляньте і спробуйте оцінити своє резюме, перш ніж надсилати його на розгляд роботодавцям.

Основні правила оформлення резюме

При розробці резюме бажано використовувати наступні правила оформлення резюме:

1. Резюме мусить бути структурованим: мати яскраво виражену структуру і просту мову викладу. Роботодавець має витратити мінімум часу на перегляд резюме і прийняття рішення по ньому. В тексті повинні звертати на себе увагу ваші ключові здібності, досягнення, досвід.

2. Резюме має бути оформленим правильно. Увага при його читанні не повинна розсіюватися. Слід використовувати акуратні проміжки, рівні поля і дотримуватись абзаців. Друкувати резюме краще на лазерному принтері – так текст виглядатиме презентабельнішим.

3. Резюме має бути коротким. Оптимальний обсяг – 1 сторінка. Викладіть детально ваш досвід за останні 5-7 років. Викладайте зміст обов'язково грамотно, уникайте другорядних деталей.

4. Резюме має бути осмисленим. Його зміст має цілком відповідати напрямкові роботи, на яку ви претендуєте. Якщо ви можете обіймати різні посади, надсилайте декілька резюме.

5. Резюме має бути насиченим доказами. Наведіть результати вашої останньої роботи, використовуючи числа і проценти; продемонструйте реальний результат вашої діяльності.

6. Резюме має бути точним. Уникайте загальних місць і зайвих визначень.

7. Резюме має бути акуратним. Згадуючи свій позитивний досвід, не пишіть зайвого, не хваліться.

8. Резюме мусить мати привабливий вигляд. Використовуйте якісний папір, бажано білий або кремовий. Шрифт має добре читатися, використовуйте розмір у діапазоні від 12 до 14 пунктів.

9. Резюме має бути простим. Не захоплюйтеся графічними малюнками, химерними рамками, віньєтками та іншими нісенітницями. У жодному випадку не ускладнюйте текст абревіатурами, які, до речі, можуть бути незнайомі роботодавцю. Пишіть повні назви шкіл, інститутів та міст.

10. Резюме має бути енергійним. Характеризуючи свій досвід, використовуйте дієслова, що вказують на дію: "влаштував", "організував", "налагодив" та інше.

11. Резюме має бути коректним. Використовуйте короткі фрази і не захоплюйтеся довгими словосполученнями. Якщо є необхідність у специфічних технічних термінах, потурбуйтесь про те, щоб вони були зрозумілими неспеціалістам.

12. Резюме має бути бездоганним. Не довіряйте комп'ютерному редакторові. Обов'язково перечитайте вголос його текст після написання, щоб переконатися у відсутності помилок і двозначностей.

13. Резюме має бути читабельним. Пам'ятайте, що нерозбірливе резюме найчастіше залишається непрочитаним.

14. Резюме має бути офіційним. Не насичуйте його даними особистого характеру, а саме: відомостями про родичів, вашу вагу, зріст, здоров'я. У жодному випадку не додавайте до резюме свою фотографію (окрім тих випадків, коли цього вимагає роботодавець).

15. Резюме має бути завершеним. Роботодавці чудово розуміють, що якщо їм будуть необхідні рекомендації, то ви їх надасте. Тому не пишіть у кінці резюме: "Рекомендації додаються".

Практичне завдання

Скласти звіт з виконаної практичної роботи, який містить такі розділи:

– мета, завдання та варіант;

– зразок шаблону резюме, що містить програма Word;

– зразок шаблону резюме з Інтернету (навести посилання);

– зразок заповненого резюме з Інтернету (навести посилання);

– розроблене власне резюме;

– висновок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]