Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІОІНДИКАЦІЯ Контрольні роботи та елементи для...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
453.63 Кб
Скачать

Д.9 Формули

При використанні розрахункових формул у тексті реферату контрольної роботи розрахункову формулу, розшифровують позначення усіх величин з позначенням розмірності в одиницях СІ. Розрахунки проводять підставляючи у формулу числові значення величин, приводять результат розрахунків з позначенням розмірності. Літерні позначення величин, що входять у формулу, слід розділити крапкою.

Формули розташовують окремими рядками. В одному рядку можна розташовувати тільки одну формулу. Вище і нижче кожної формули залишають по одному вільному рядку. Позначення символів, що входять у формули, повинні відповідати символам, встановленим відповідними стандартами.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, якщо вони не пояснені раніше в тексті, повинні бути наведені безпосередньо під формулою з нового рядка зі слова «де» без двокрапки у тій послідовності, у якій вони наведені у формулі. Після формули перед словом „де” ставиться кома.

Якщо необхідно навести числове значення символу, то його записують після розшифровки.

Поміщати позначення одиниць фізичних величин в одному рядку з формулою, що виражає залежність між величинами, поданими у формі букв або їхніми числовими значеннями, не допускається.

Формули та рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони вперше згадуються, посередині сторінки.

При посиланні в тексті на формули або рівняння їх номери приводять також в круглих дужках, наприклад: “...за формулою (3.1)...”, “...у рівняннях (1.23)–(1.25)...”.

Рівняння необхідно виконувати за тими ж правилами, що і формули.

Приклад: ... Показник безвідходності виробництва визначається за формулою:

, (1.1)

де Уа – питомі викиди забруднюючих речовин в атмосферу, кг/т;

Ув – питомі скиди забруднюючих речовин у водоймища, кг/т;

У0 – питомий вихід відходів виробництва, кг/т.;

К – ступінь використання відходів виробництва, %

Відношення одиниць виміру величин записується у вигляді дробу з горизонтальною або навкісною лінією. При цьому дозволяється використовувати тільки одну лінію. При використанні навкісної лінії добуток у знаменнику береться у круглі дужки. Допускається також записувати розмірності величин у вигляді добутку з додатними та від’ємними степенями. Між останньою цифрою значення та розмірністю величини слід залишати пробіл. Наприклад:

Значення і розмірності величин з граничними відхиленнями записуються таким чином, наприклад, (10,3±0,1) кг або 10,3 кг±0,1 кг.

Формули або рівняння, що йдуть одна за одною й не розділені текстом, відокремлюють комою, наприклад

(1.1)

(1.2)

Розрахунки ведуть за допомогою обчислювальної техніки. Оригінали лістингів або програми розрахунків чи моделювання приводять в тексті пояснювальної записки у додатках.

Д.10 Таблиці

Таблиці оформляють наступним чином, наприклад, таблиця 1.1.

Таблиця 1.1 – Нормативи питомих викидів оксидів азоту для котельних установок

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, таблиця 2.1 – перша таблиця другого розділу. Нумерується навіть одна таблиця.

Назву таблиці пишуть (друкують) малими літерами (крім першої великої) і вміщують над таблицею. Назва має бути стислою і відбивати зміст таблиці.

Таблиця може мати назву, яку пишуть малими літерами (крім першої великої) і вміщують над таблицею.

Розміщувати таблицю на аркуші слід так, щоб при читанні не повертати аркуш. Якщо це не можливо, то таблицю розміщують вздовж довгої сторони аркуша, але так, щоб для її читання текст необхідно було повернути за годинниковою стрілкою.

Розміри таблиць вибирають довільно залежно від матеріалу, що розміщується. При необхідності допускається під шапкою таблиці поміщати рядок для нумерації граф арабськими цифрами.

Таблицю, залежно від її розміру, можна поміщати: під текстом, у якому вперше дано посилання на неї, на окремій наступній сторінці, у додатку до тексту документа.

При виході рядків або граф таблиці за межі формату сторінки, таблицю поділяють на частини, розміщуючи на наступну сторінку, повторюючи в кожній частині таблиці її головку і на боках.

При поділі таблиці на частини допускається її шапку або боки заміняти відповідно номерами граф чи рядків, номеруючи їх арабськими цифрами у першій частині таблиці.

Слово “Таблиця” з її нумерацією і назвою вказують один раз в першій частині таблиці; над іншими частинами з абзацу пишуть: “Продовження таблиці” з зазначенням номера таблиці.

Заголовки граф таблиці починають з великої літери, а підзаголовки – з малої, якщо вони складають одне речення з заголовком.

Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з великої літери. В кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф указують в однині.

При посиланнях на таблицю в тексті записки слово таблиця не скорочують, наприклад “... згідно з таблицею 2.1 зміна ступеня перетворення...”

Таблиці, при необхідності, можуть бути перелічені у змісті з зазначенням їх номерів, назв (якщо вони є) та номерів сторінок, на яких вони розміщені.

Д.11 Ілюстрації

Для пояснення тексту, що викладається, можна ілюструвати його графіками, діаграмами, схемами, кресленнями та ін. Для ілюстрації зовнішнього вигляду виробів рекомендується використовувати фотознімки з натури. Ілюстрації, що розміщуються в тексті, називають рисунками.

Ілюстрації в тексті пояснювальної записки необхідні для однозначного тлумачення залежності між величинами. Вони виконуються чорною тушшю чи олівцем, або пастою такого ж кольору, як і текст записки.

Всі ілюстрації мають відповідати вимогам стандартів “Единой системы конструкторской документации” та стандарту ДСТУ 3008-95.

Фотознімки розміром менше за формат А4 мають бути наклеєні на аркуші білого паперу формату А4.

Ілюстрації мають назву, яку розміщують посередині під ілюстрацією. На всі ілюстрації мають бути посилання у тексті пояснювальної записки. При необхідності між ілюстрацією і назвою розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст). Приклад оформлення ілюстрації з підрисунковим текстом проілюстровано в додатку М. Ілюстрація позначається словом “Рисунок” з вказівкою його номера, яку разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, “Рисунок 3.1 – Схема установки”. Між найменуванням рисунка і текстом повинен бути пробіл в один рядок.

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані – на кожній сторінці, і під ними позначають: “Рисунок 3.1, аркуш 2”.

Ілюстрації, за необхідністю, можуть бути перелічені в змісті з зазначенням їх номерів, назв і номерів сторінок, на яких вони розміщені.

При посиланнях на ілюстрації зазначаються їх номери, слід писати: “...на рисунку 1.3...”.

Д.12 Переліки

Переліки, за потреби, можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. Перед переліком ставлять двокрапку.

Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою або, не нумеруючи, – дефіс (перший рівень деталізації). Для подальшої деталізації переліку слід використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації).

Переліки першого рівня деталізації пишуть або друкують малими літерами з абзацного відступу, другого рівня – з відступом відносно місця розташування переліків першого рівня.

Приклад:

За конструкцією теплообмінники поділяється на:

а) пластинчасті;

б) трубні:

  1. з прямим рухом теплоносіїв;

  2. з протитоком теплоносіїв;

  3. з перехресним рухом речовин;

в) спіральні.