Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик як характеристика небезпек 9 22.04.2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
190.46 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Херсонський державний морський інститут

Кафедра Судноводіння.охорони праці та навколишнього середовища

Шифр ____________

Реєстр. № _________

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до проведення практичних занять № 9

Ризик ,як характеристика небезпек

з дисципліни« » «Безпека життєдіяльності»

факультет «Судноводіння та енергетики суден»

підготовки бакалавра

галузь знань 0701 «Транспорт і транспортна інфраструктура»

напрям 6.070104 «Морський та річковий транспорт»

галузь знань 0501 «Електротехніка та електромеханіка»

напрям 6.050702 «Електромеханіка»

курс другий (другий семестр)

форма навчання денна (заочна)

Херсон - 2010

Методичні вказівки до проведення практичних занять з дисципліни «Охоронні заходи і цивільна оборона на судні» розробив у відповідності з навчальною програмою завідуючий кафедри Судноводіння.охорони праці та навколишнього середовища

д.т.н., професор Леонов В.Є. та доцент кафедри к.с-г. наук Чабан В.О.

Рецензент: завідувач кафедрою «Екологія та БЖД» Херсонського державного технічного університету д.т.н., професор Михайлик В.Д.

Методичні вказівки розглянуто й ухвалено на засіданні кафедри Судноводіння.охорони праці та навколишнього середовища

від ____ ___________ 2010___ р.,

протокол № _____.

Завідувач кафедри Судноводіння.охорони праці та навколишнього середовища , д.т.н., професор В.Є. Леонов

____ ___________ 2010___ р.

Схвалено навчально-методичним відділом інституту

Начальник навчально-методичного

відділу В.В. Черненко

____ ___________ 2010___ р.

Вступ

Методичні вказівки з проведення практичних занять з даної дисципліни складені відповідно до діючої програми курсу «Охоронні заходи і цивільна оборона на судні» для вищих навчальних закладів. Вони містять основні теоретичні відомості та питання для перевірки знань, а також приклади завдань для індивідуального розв’язування.

Методичні вказівки призначені для поглиблення знань студентів щодо впливу негативних факторів на життєдіяльність екіпажу та проведення аналізу та оцінки впливу цих факторів при виконання практичних занять і при розрахунку самостійних робіт

- це галузь науково-практичної діяльності, спрямованої на вивчення загальних закономірностей виникнення небезпек, їх властивостей, наслідків впливу їх на організм людини і середовища її проживання від небезпек, а також на розробку і реалізацію відповідних засобів та заходів щодо створення і підтримки здорових та безпечних умов життя і діяльності людини як у повсякденних умовах побуту та виробництва, так і в умовах надзвичайних ситуацій.

Гуманітарні, природничі, інженерні науки про людину та про суспільство є складовими галузі знань, яка зветься «Охоронні заходи і цивільна оборона на судні» . У всьому світі велика увага приділяється вивченню дисциплін, пов'язаних з питаннями безпеки. Згідно з Європейською програмою навчання у сфері наук з ризиків „РОКМ-OSЕ', науки про безпеку мають світоглядно-професійний характер. За даними ВООЗ, понад 100000 хімічних речовин, близько 50 фізичних та біологічних факторів, близько 20 несприятливих ергономічних умов і такої ж кількості видів фізичних навантажень, поряд з чисельними психологічними та соціальними проблемами, підвищують ризик нещасних випадків на виробництві та в побуті, професійних захворювань або стрес реакцій, викликають незадоволеність працею та життям, руйнують соціальне благополуччя людей.

Об'єктом вивчення дисципліни є людина та її діяльність, яка проявляється у фізичному , психологічному, духовному та суспільному житті.

Метою курсу є теоретична та практична підготовка майбутніх фахівців, що дозволить набути навичок створення безпечних умов діяльності і життя як у виробничій, так і в невиробничій сферах, осягнення принципів гармонічного розвитку особистості і сталого розвитку суспільства.

Речовини, що при контакті з організмом людини можуть викликати захворювання різної ваги або відхилення здоров'я, як у процесі контакту, так й у віддалений термін життя дійсного й наступного поколінь, вважаються шкідливими.

Розглянуті фактори входять у загальну класифікацію , що є присутніми у системі "людина - середовище": .

Дисципліна «Охоронні заходи і цивільна оборона на судні» . має світоглядно-професійний характер. Метою курсу є теоретична та практична підготовка майбутніх фахівців щодо створення безпечних умов діяльності і життя як у виробничій, так і у невиробничій сферах, опанування принципів гармонійного розвитку особистості і сталого розвитку суспільства.

Безпека екіпажу на морських суднах здійснюеться згідно до вимог до міжнародних прав дипломованих моряків ПДМНВ-72-78=95, SOLAS-74, ІМКУБ-95, яка забезпечує єдиний, загальний, підхід до розробки і реалізації відповідних засобів та заходів щодо створення і підтримки здорових та безпечних умов життя і діяльності екіпажу як у повсякденних умовах побуту та виробництва, так і в умовах надзвичайних ситуацій.