Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики 4 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

1 Ознайомлення 3 підприємством

Дубенський держлісгосп розташований на території Рівненської області і входить до складу об’єднання “Рівнеліс. Він розташований на території двох адміністративних районів: Дубенського і Радивилівського. До складу держлісгоспу входить чотири лісництва: Смизьке (7569га), Радивилівське (7113га), Мирогощанське (2359га), Любомирське (7574га). Загальна площа лісових масивів на яких розташований держлісгосп становить 38034га.

Основному лісові масиви складаються з таких головних порід: сосна, дуб, ялина; і другорядних як клен, береза, граб. Що року держлісгосп висаджує культури на площі понад 70га, ще 15га відновлюється природним шляхом. Середній приріст у держлісгоспі складає 3.6 кубометра на 1га, загальний 80тис. Річна розрахункова лісосіка не перевищує 13тис.куб., а обсяг рубок, що пов’язаніз веденням лісового господарства, - десяти тисяч кубометрів. Отож використання загального річного приросту складає менше 30%.

На території держлісгоспу розміщені: автогараж, ремонтно-майстерський цех, деревообробний цех.

Під час ознайомлення з підприємством був проведений зі мною вступний інструктаж про що свідчить запис в журналі реєстрації вступних інструктажів. Провів інструктаж: інженер по охороні праці Дубенського держлісгоспу Ксьонзик Антон Петрович.

По приїзді до Смизького лісництва зі мною був проведений інструктаж по техніці безпеки на робочому місці. Провів його лісничий Смизького лісництва: Клєк А.М.

Після чого ознайомив з лісництвом.

Лісництво складається з 3 майстерських дільниць і 12 обходів. Загальна площа лісництва складає 7569га. До першої категорії лісів відносять 910га. з них 446га захисні смуги вздовж залізниць; 115га захисні смуги вздовж автомобільних доріг державного значення; 349га становлять паркові і зелені зони. До другої категорії лісів відносять 6659га. Лісові землі складають 7192.8га. з них покрита лісом площа 6715.8га; лісові розсадники і плантації 57.2га; не вкриті лісовою рослинністю 187.2га; не зімкнуті лісові культури 156.4га. Не лісові землі – 376.2га. На території лісництва розташований: розсадник, пилорама, нижній склад, гаражі, пожежна вишка. Після проведення інструктажу приступив до роботи на оплачуваних місцях в лісництві.

2 Робота на платних робочих місцях

2.1 ЛІСОКУЛЬТУРНІ РОБОТИ

В лісництві лісові культури створюють посадкою. До лісокультурних робіт відносяться роботи по догляду за школою деревно-чагарникових порід, догляд за молодими культурами. При догляді в школі використовують обробіток ґрунту в міжряддях механізованим способом, але більшість робіт виконується вручну - прополка в міжряддях і в рядках ручною сапою. Кількість доглядів за лісовими культурами проектується окремо по видах виробництва, також залежить від виду посадкового матеріалу і від умов місцезростання. В лісництві проектують найбільшу кількість доглядів в перший рік вирощування. Це пов’язано з тим, що йде боротьба за ріст у висоту з бур’янами.

Перебуваючи на лісокультурних роботах я проводив догляд за культурами сосни. Також проводили обкошування міжрядь за допомогою сікора та коси.

На лісокультурних роботах використовується бригадна форма організації праці. При механізованій підготовці ґрунту, при ручному рихленні ґрунту і прополці бур’янів використовується індивідуальна форма організації праці.

Крім робіт по догляду за лісовими культурами ми проводили роботи на розсаднику, збирали насіння.

Згідно плану виданого на лісництва, Смизьке лісництво має здати наступну кількість насіння.

Дуб черещатий

600 кг

Дуб червоний

200 кг

Клен гостролистий

5 кг

Яблуні

1 кг

Шипшини

1 кг

Горобини звичайної

1 кг

Бирючини

1 кг

Обліпиха

1 кг

Калини

1 кг

Разом з лісокультурною бригадою ми проводили збір насіння деревних і чагарникових порід: насіння горобини, дуба червоного, шипшини. На заготівлю насіння виписується наряд бригадиру лісонасіневої справи.

Насіння, яке заготовляється обов’язково відправляється на Львівську контрольно-насіневу станцію, тому від партії насіння відбирається вихідний взірець, а від нього діагональним діленням середній взірець насіння. На середній взірець складається акт відбору середнього взірця в трьох екземплярах. Один акт залишається в лісництві, другий акт передається бухгалтеру на списання насіння, третій акт разом з паспортом відправляється на контрольно-насіневу станцію.

2.2 ЛІСОГОСПОДАРСЬКІ РОБОТИ

В лісництві проводяться такі лісогосподарські роботи, як рубки догляду: освітлення, прочистка, прорідження, прохідна, санітарна.

Рубки догляду - це систематичне зрідження деревостану, шляхом рубки дерев для створення сприятливих умов росту залишеним деревам і підвищенню продуктивності лісів. В залежності від віку насадження, рубки догляду поділяються на: освітлення, прочистка, прорідження, прохідна.

Освітлення проводять в молодому насадженні, віком до 10 років з метою регулювання складу насадження. Прочистка проводиться в молодняках віком 11 - 20 років з метою регулювання складу і рівномірного розміщення дерев головної породи по площі. Прорідження проводиться в 21-40р. з метою формування стовбура і крони кращих дерев. Прохідна проводиться в насадженнях віком більше 41р. в пристигаючому насадженні, яка проводиться за 1 клас віку до рубки головного користування з метою збільшення приросту кращих дерев головної породи.

При незадовільному стані насадження, призначаються суцільні і вибіркові санітарні рубки незалежно від віку насадження. .

Санітарна рубка - це видалення з деревостану хворих, пошкоджених шкідниками, природніми явищами, відстаючих в рості дерев з метою покращення умов росту і розвитку здорових дерев, за рахунок зрідження деревостану, збільшення площі живлення дерев, санітарного стану насадження, вирубки гірших, хворих, сухостійних дерев.

Рубки проміжного користування, як і головні рубки проводяться по лісорубному квитку. На кожну ділянку відведену в рубку догляду складається технологічна карта в якій вказується об’єм робіт, ступінь зрідження, метод і спосіб рубки, строки і порядок її проведення, схема освоєння лісосік з нанесенням волоків, механізми, які застосовуються при рубці і трелюванні, засоби очисток лісосік, склад виробничих бригад, норми виробітку і розцінка.

Після відводу деревостану під рубку догляду проводять закладку пробної площі. При закладці пробної площі проводимо такі роботи: прорубування візирів, остовблення пробних площ, рубка дерев, що підлягають вирубуванню для створення оптимальних умов для росту дерев. Остовблення проводиться стовпчиками висотою 70 - 75 см, діаметром 16 - 18 см, на яких витісують щоки відповідних розмірів. На щоці пишеться номер кварталу і виділу, вид рубки, площа і рік рубки.

В результаті рубок догляду змінюється склад насадження в бажаному для господарства напрямку, скорочується строк вирощування деревини.

Під час проходження практики разом з лісогосподарською бригадою ми проводили відводи під рубку головного користування, закладали пробні площі під рубку освітлення і прочистку, проводили бусольну зйомку, остовблення ділянок під рубку догляду, які призначені в рубку. Брав участь у вибірково-санітарній і прохідній рубці.

Лісогосподарська бригада проводить також роботу по обліку і збереженню природнього поновлення. Облік природнього поновлення проводиться з метою виявлення кількості самосіву і підросту па 1 га, для його оцінки з метою планування подальших лісокультурних міроприємств. Для обліку природнього поновлення на цих облікових площадках підраховують кількість самосіву і підросту.

2.3 ЛІСОЗАХИСНІ І ПРОТИПОЖЕЖНІ РОБОТИ

В лісництві велика увага приділяється лісозахисним роботам і роботам по охороні лісів. Для цього організована лісова охорона. Всі працівники державної лісової охорони перевіряють додержання правил пожежної безпеки в лісах всіма людьми, охороняють ліс від самовільних рубок, виявляють вогнища шкідливих комах і хвороб лісу.

Пожежна охорона в Смизькому лісництві організована на високому рівні: закуплено необхідне обладнання для гасіння пожеж, створенні три бригади для гасіння пожеж (по кожній майстерській дільниці), в пожежно небезпечний період (15 квітня до 15 жовтня) проводиться чергування на пожежній вишці, яка розміщена біля с.Буща, висота якої 36м. Налагоджено постійний зв’язок з вишкою - канторою лісництва – канторою держлісгоспу. Водночас працівники лісової охорони маю рації. У канторі лісництва постійно є сторожовий пожежник.

Спалення гілок і порубочних рештків на лісосіці проводиться з попередженням пожежної служби. В лісництві, з метою швидкого гасіння лісових пожеж, створенні штучні водойми, вирівняна і вимощена дорога до них. Водночас з метою застереження і зупинення пожеж створено – мінералізовані полоси.

Для запобігання розповсюдження хвороб і шкідників своєчасно проводяться санітарні рубки або хімічна боротьба. Для виявлення вогнищ хвороб і шкідників створенні маршрути для лісників.

До лісозахисних робіт також входять такі роботи як огородження і розселення мурашників, виготовлення і вивіска штучних гніздувань.

Щорічно в лісництві виготовляються і розвішуються гніздівлі для птахів, щоб збільшити їх кількість.

2.4 ЛІСОЗАГОТІВЕЛЬНІ РОБОТИ

До заготівельних робіт відносяться підготовчі роботи на лісосіці, валка лісу, трелювання деревини, обрубування сучків, розкряжування хлистів, штабелювання. погрузка і вивезення лісу. В Смизькому лісництві заготівлю проводять в сортиментах. Розкрижуваня проводять одразу на лісосіці.

На лісогосподарських роботах впроваджено роботу по бригадному підряду.

Головну рубці працює одна комплексна бригада, і п’ять на інших видах рубок. Бригадиру комплексної бригади видається наряд. В обов’язки бригадира входить слідкувати за виконанням роботи, за додержанням правил техніки безпеки робітниками під час виконання всіх операцій лісозаготівлі. Всі роботи на лісосіках проводяться згідно технологічних карт, по вказаній в них технології.

Проходячи практику в лісництві я зміг докладніше ознайомитися з проведенням лісосічних робіт, побував на лісосічній ділянці. Всі роботи проводились згідно технологічної карти, валка дерев проводилась бензомоторними пилами, трельовка –в хлистах.

Валка дерев проводилась бензомоторними пилами МП - 5 “Урал – 2”,або “Мотор-Січ” з застосуванням валочної вилки. Перш ніж приступити до валки дерев, забирають сухі гілки, очищують дерево від підросту, а вже потім вальник проводить валку дерева. Валка йде по заданому напрямку. Вальники повинні дотримуватись безпечної відстані, тобто знаходитись один від одного на відстані не менше 50 м. Після валки дерева, обрубник проводить обрубку сучків по ходу росту дерева з одночасним збиранням порубочних рештків в кучі. Товсті гілки діаметром 12 - 16 см очищують від сучків і розкряжовують на дрова. При обрубці сучків обрубники один від одного повині бути на відстані не менше 5м.

Трелювання хлистів проводять двома тракторами ТДТ - 55. Відвантаження деревини проводять на відвантажуючому пункті автомобільним краном. Вивозку деревини проводять лісовозними автомашинами ГАЗ-66, ЗІЛ - 130, МТЗ-80.

Я працював обрубником сучків на рубці догляду, допомагав грузити дрова на лісовозний автомобіль.

Контроль за проведенням лісозаготівельних робіт здійснюють працівники лісової охорони лісництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]