Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт заочний 07.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

Державний комітет лісового господарства України

Кременецький лісотехнічний коледж Спеціальність: 5.130401

Лісове господарство”

Додаток

до щоденника по переддипломній практиці

студента 5 курсу 1 групи

Денисюка Вадима Миколайовича

2007

ЗМІСТ

1 Ознайомлення з підприємством

2 Рубки головного користування і лісовідновлювальні рубки

3 Рубки догляду за лісом і санітарні рубки

4 Лісонасінева справа

5 Розсадники

6 Лісові культури і лісомеліорація

7 Лісозахист

8Охорона лісу

9 Лісозаготівля і переробка деревини

10 Лісові побічні користування

11Механізація лісогосподарських робіт і лісозаготівель

12 Ремонтно - будівельні роботи

13 Організація праці і заробітної плати

14 Управління виробництвом

15 Облік і діловодство

1 Ознайомлення 3 підприємством

ДП «Кременецьке лісове господарство» розташоване на території Тернопільської області області і входить до складу об'єднання «Тернопільліс». Він розміщується на території чотирьох адміністративних районів. Загальна площа лісових масивів становить 30034 га.

По лісорослинному районуванні територія лісгоспу відноситься до Волино - Подільської височини в межах західної частини лісостепу.

Грунтотвірними породами являються четвертинні відклади, лесовндні суглинки. Достатньо розповсюдженні породи третинного періоду - глина і вапняки. Переважаючими грунтами в держлісгоспі є опідзолені сірі лісові. Зустрічаються також окремими острівцями дерново-підзолисті грунти.

Середньорічна кількість опадів 600 - 650 мм. На протязі вегетаційного випадає 250 мм.

Клімат району розміщення підприємства помірно-континентальний з м'якою зимою і теплим літом. В цілому клімат сприятливий для росту таких деревних порід: сосна, дуб, ясен, явір, .клен, вільха

Продовженість вегетаційного періоду 180 днів, з 15 квітня по 15 жовтня, середньорічна температура повітря +6 ... 8°С. пізні весняні заморозки можливі до 30 квітня, а ранні з 15 вересня. Максимальна температура буває + 37°С, мінімальна - 32°С.

Середня глибина промерзання грунту ЗО см, максимальна 50 см. Постійний сніговий покрив встановлюється з 15 листопада. Танення снігу проходить з 15 березня по 20 квітня. Вітри переважно північно-західних напрямків.

На території держлісгоспу розміщені: автогараж, ремонтно-майстерський цех, цех переробки деревини.

Держлісгосп постачає лісопродукцію на деревообробні комбінати Тернопільської ,Рівненської, Житомирської, Івано-Франківської областей, а також забезпечує потреби в деревині місцеве населення.

Розподіл площі лісового фонду по групах лісів такий: І група лісів займає площу - 8810 га, II група - 21224 га. . .

Розподіл площі лісового фонду по категоріях земель наведено в таблиці 1.1

Таблиця 1.1 Розподіл лісового фонду по категоріях земель

Назва категорій земель

Площа, га

1 Покриті лісом

2 Не зімкнуті лісові культури

3 Непокриті лісом площі

4 Угіддя

5 Сади

6 Дороги

7 Садиби

8 Неви кори сто вую чІ землі

9 Передані в довгострокове користування

27049

873

356

767

22

354

57

189

229

Перед початком технологічної практики в держлісгоспі був проведений вступний інструктаж по охороні праці. Перед тим, як приступити до роботи на платних робочих місцях в лісницгві лісничий провів інструктаж по охороні праці.

1.1 ОЗНАЙОМЛЕННЯ 3 ЛІСНИЦТВОМ

Білокриницьке лісництво, загальною "площею 3657 га, входить до склад

Кременецького лісгоспу і розташоване в північно-західної його частині на

території адміністративного району. Територія лісництва розділена на 2 майстерськІ дільниці і 12 обходів. Площа лісництва розділена на 7 планшетів. У якості картографічної основи для упорядкування лісовпорядних планшетів- використані матеріали лісовпорядження 1982 року і землевпорядження 1952 року.

Квартальна мережа і нумерація кварталів не змінювалася. Інвентаризація лісового фонду здійснювалася методом окомірне вимірювальної таксації, із застосуванням аерофотознімків масштабу 1: 12000. Для коректування запасів І інших таксаційних елементів використовувалися таблиці суми площ перетинів і запасів деревостанів основних лісоутворюючих порід

України, складені ПО "Укрдержліспроект" у І992 році.

По лісорослиному районуванню територія лісництва відноситься до

Волино-Подільської височини.

По характеру рослинності територія лісництва відноситься до зони західного

лісостепу. Клімат у районі розташування лісництва помірно-континентальний. Тривалість вегетаційного періоду 200 днів із 10 квітня по 30 жовтня. Середньорічна температура повітря +7,3 °С. Пізні весняні заморозки можливі до 30 квітня, а ранні осінні з 15 вересня. Максимальна температура повітря - 34 °С, мінімальна - 32 °С. Середньорічна кількість опадів 680 мм. Протягом вегетаційного періоду випадає 40 % опадів. Середня глибина промерзання грунту 30 см. Максимальна 50 см. Постійний сніжний покрив встановлюється з 15 листопада. Схід сніжного покриву відбувається в період із 15 березня по 20 квітня. Вітри переважають північно-західних і західних напрямків. Кліматичні чинники негативно не впливають на ріст і розвиток деревної

рослинності.

У цілому ж клімат району розташування лісництва сприятливий для успішного зростання таких деревних і чагарникових порід:дуба, сосни, ялини, модрини.

Переважними типами грунтів є: опідзолені супіски і суглинки, а також опідзолені чорноземи. Вузькими смугами і невеличкими плямами зустрічаються дерново-підзолисті грунти.

Таблиця 1.Розподіл лісництва на дільниці і обходи.

Тех. Ділянка.

Площа лісництва,га

Обходи

Квартали

Кількість

Середня площа,га

Кількість

Середня площа,га

1

3657

6

609,5

68

53,0

Таблиця 2.Штати лісництва їх укомплектованість та назва посад.

Категорія штатів

Назва посад

Всього по стану

1.

Керівники

Лісничий

Помічник лісничого

Старший майстер лісу

Майстер лісозаготівлі

Майстер лісу

1

1

1

1

6

2.

Спеціалісти

Бухгалтер

1

3.

Робітники

Лісоруб

Тракторист

8

1

4.

Інші робітники

Водій лісовозного автомобіля

1

Всього 21

2 РУБКИ ГОЛОВНОГО КОРИСТУВАННЯ І ЛІСОВІДНОВЛЮВАЛЬНІ

РУБКИ

Рубки - головного користування проводяться в стиглих і перестиглих насадженнях. В лісництві рубки головного користування проводять в залежності від піку породи.

В даних умовах місцезнаходження лісництва використовують як суцільно-лісосічний спосіб рубки, так і поступовий. Поступовий спосіб використовують в гороистій місцевості. Основним документом для початку розробки лісосіки являється лісорубочний квиток, який видається держлісгоспом. Після його видачі і всіх остальних документів приступають до розробки лісосіки. Валку дерев, обрубку сучків, трелювання, навантаження, розкряжовку проводить комплексна бригада. За порядком виконання робіт слідкує майстер лісозаготівлі. Ширина лісосіки становить 50 м, строк примикання 3-4 роки, спосіб примикання безпосередній. Напрям рубки проти переважаючих вітрів. Для збереження підросту лісосіки розбивають на пасіки. ТрелівочниЙ трактор рухається по трелівочному волоку в залежності від способу рубки, розробки лісосіки, трелівка проводиться за комель або за вершину.

.

Очистка лісосіки проводиться шляхом збирання порубочних рештків, які використовуються в якості палива для населення..

Щоб забезпечити природне поновлення лісосіки потрібно правильно вести технологічну розробку і відновлення лісосіки. При літній рубці необхідно зберегти 40 - 50% підросту, а при зимовій рубці - 60% від загальної кількості на 1 га. Для

обліку природнього поновлення під пологом лісу закладають пробну площадку розміром 0,1- 0,5га в залежності від загальної площі ділянки, пробна площа може бути різної форми: кругла, прямокутна, стрічкова. Вона обмежується в натурі і иомерується. По діагоналі проби закладаються облікові ділянки. Їх розмір залежить

від віку самосіву, якщо до 5 років - 1.4 м , до 10 років - 10м2 . Для обліку потрібно мати облікову карточку природнього поновлення. Проводять підрахунок поновлення по кожній ділянці, знаходять загальну суму і по даних дають оцінку природньому поновленню.

Взагалі рубки головного користування проводяться кожний рік, проте на не великих площах. Основними є лісовідяовлювальні рубки. Їх проводять з метою покращення лісового середовища, стану деревостану. Для проведення -лісовідновлювальних рубок в лісах І групи спочатку роблять відвод площ під рубки . догляду. Дерева клеймують, розподіляють по категоріях технічної пригідності, :

визначають запас деревини, складається відомість переліку дерев, технологічна карта, оформляється лісорубочний квиток, відомість матеріально-грошової оцінку лісосіки.

Рубка лісу - це активна форма впливу на ліс, яка повинна не тільки

задовільняти народне господарство постачанням деревини, але ене змінювати умов навколишнього середовища.

Рубка головного користування - це заготівля стиглого лісу для забезпечення народного господарства деревиною, для покращення природнього складу і

продуктивності насаджень.

Річний план економічного та соціального розвитку лісового господарства Білокриницького лісництва на 2007 рік і його виконання.

Назва міроприємства

Одиниця виміру

Річний обєм роботи,га

Річний обєм роботи,м

1.Посадка лісових культур в ДЛГ.

2.Посадка на землях сільської ради.

3.Догляд за лісовими культурами.

4.Рубки догляду в молодняках.

5.Проріджування.

6.Прохідна рубка.

7.Вибірково санітарна рубка.

8.Суцільна санітарна рубка.

9.Головне користування.

10.Всього заготовлено деревини.

11.Вирощено посадкового матеріалу.

Га

Га

Га

Га/м

Га/м

Га/м

Га/м

Га/м

Га/м

М

Тис.шт.

19,2

3,6

110,5

33,5

34,8

12,0

44,6

4,8

15,6

134

415

334

898

425

4025

6821

2570

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]