Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магистерская программа.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

3.2. Методичні рекомендації щодо підготовки та захисту

магістерської дипломної роботи

Головним завданням магістерської роботи є теоретичне обґрунтування напрямків удосконалення управління діяльності окремих суб'єктів господарювання і розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності їх функціонування.

Магістерська робота повинна містити глибоке теоретичне осмислення актуальної організаційно-управлінської або соціально-економічної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв'язання, виконаний на основі ретельного аналізу діяльності конкретного підприємства, установи, організації.

Тематика магістерських робіт визначається випусковою кафедрою і доводиться студентам магістратури на початку магістерської підготовки. Інформаційною базою написання магістерської роботи має бути місце проходження переддипломної практики.

При виборі теми магістерської роботи варто враховувати наступне: характер попередньої науково-дослідної роботи; теми доповідей на наукових конференціях і студентських олімпіадах; економічну політику підприємств, установ, організацій; інформаційну базу; наявність літератури; програмних продуктів; теоретичних і практичних розробок тощо. Правильний вибір теми визначає результати роботи магістранта.

Критеріями вибору теми магістерської роботи є:

- актуальність;

- новизна;

- перспективність;

- наявність теоретичної бази та фінансової звітності;

- можливість застосування багатомірних методів статистичного аналізу та економіко-математичних методів.

Для затвердження теми магістерської роботи магістрант звертається з особистою письмовою заявою на ім'я завідуючого кафедри, в якій вказує тему та керівника.

Кафедрою затверджується графік поетапного виконання роботи. Магістрант повинен надати готову магістерську роботу на кафедру відповідно до встановленого графіком терміну

Обсяг необхідної інформації для виконання магістерської роботи визначається характером обраної теми.

Період, за який проводиться дослідження, повинен становити не менше п’яти останніх років діяльності підприємства, установи, організації, десяти – регіону, країни.

Магістрант у випускній роботі показує своє вміння користуватися літературними джерелами та нормативними матеріалами (Законами України, постановами Уряду тощо) з досліджуваних питань і правильно використовувати теоретичні положення економічної науки для обґрунтування напрямів підвищення ефективності діяльності підприємств, установ, організацій.

Магістерська робота, яка тільки переказує підручники, навчальні посібники або інструкції, не допускається до захисту і повертається магістранту на доопрацювання.

Викладаючи матеріал, магістрант повинен у роботі показати:

- відповідальність її реальним фінансово-економічним умовам;

- логічність побудови та викладення матеріалу;

- лаконічність формулювань;

- переконливість аргументації та доказовість висновків;

- обґрунтованість прийнятих рекомендацій.

У своїй роботі магістрант має розкрити такі теоретичні поняття, як сутність і явище, зміст і форма, необхідність, закономірність, можливість і дійсність тих економічних категорій, що вибрані для наукового дослідження. Для досягнення цієї мети необхідно використовувати як загальнонаукові методи узагальнення (діалектичні ), так і спеціальні методи дослідження.

СТРУКТУРА МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

Магістерська робота повинна містити:

- титульний аркуш;

- зміст;

- перелік умовних позначень (за необхідності);

- вступ;

- основну частину;

- висновки;

- списик використаних джерел;

- додатки.