Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шкт.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
296.45 Кб
Скачать

Гепатит

Гепатит - це ураження печінки, обумовлене впливом інфекційних і токсичних факторів. Є частим захворюванням - 50% всіх захворювань. Він був виділений з цирозів печінки, коли з'явився новий метод дослідження - лапароскопія і метод прижиттєвої прицільної біопсії. Це запально-дистрофічні захворювання. Перебіг більше 6 міс., Прогресування до різного ступеня. Критерієм діагнозу є непорушеною часточкової структура печінки. Лікування проводять диференціювання в залежності від етіології ураження. Призначають напівпостільний режим, дієту, що містить достатню кількість ви-f амінів, білка, рідини (вливання глюкози, ізотонічного розчину хлориду натрію). Розрізняють гострий і хронічний гепатит. Найбільш частою причиною гострого гепатиту є вірус, що викликає хворобу Боткіна. Крім того, гострі гепатити можуть бути обумовлені впливом токсичних агентів, а також зловживанням алкоголем. Для гострого гепатиту характерні збільшення печінки, поява жовтяниці, зниження апетиту, слабкість, зміна лабораторних показників (збільшення вмісту білірубіну). Ці прояви у разі інтоксикації поєднуються з іншими її симптомами, з ураженням кісткового мозку, нервової системи, нирок і т. д. Перебіг хвороби може бути різноманітним: від легкого, малосимптомного до важкого, швидко прогресуючого, аж до розвитку печінкової коми. Хронічний гепатит частіше розвивається як результат гострого вірусного гепатиту. На його прогресування впливає і порушення імунних процесів. Хвороба може тривало протікати приховано, виявляючи іноді лише при розвитку цирозу печінки.

Етіологія

I. У 50% - гострий вірусний гепатит. Переходу в хронічний сприяють: 1.несвоевременная діагностика 2.недостаточное лікування 3.Порушення харчування, дієти 4.При алкоголю 5.ранняя виписка 6.раннее початок фізичної діяльності після перенесеного захворювання 7. на тлі захворювань шлунково-кишкового тракту. Але навіть при виключенні всіх перерахованих вище факторів вірусний гепатит в 5% випадків переходить у хронічний. II. Токсичний вплив на печінку: 1.алкоголь (50-80% хворих - алкоголіки) 2.бензол, чотирьох хлористий вуглець, ДДТ 3.лекарственние гепатити (при прийомі протитуберкульозних, седативних, гіпотензивних (допегит), цитостатичних, наркотичних засобів, антибіотиків тетрациклінового ряду) 4.аніліновие барвники 5.солі важких металів 6.обменние гепатити, пов'язані з порушеннями обміну речовин, з тривалим неповноцінним харчуванням.

Патогенез

1. Тривалий персистирование вірусу в організмі. Кров з австралійським антигеном заразна. Можливо внутрішньоутробне зараження плоду через плаценту. Вірус гепатиту відноситься до групи повільних вірусів. 2. Включення в процес імунологічних реакцій. Особливо велике значення мають реакції за типом ГЗТ. Порушується цілісність мембрани гепатоцита, виходить мембранний ліпопротеїн, який стимулює Т-лімфоцити. Антигени можуть через ряд трабекул потрапляти в кров - починається вироблення антитіл. З'являється гісто-лімфоцитарна інфільтрація. 3. Можлива активація мезенхімальної тканини в процесі гострого гепатиту. Проліферація йде настільки швидко, що мезенхима починає обкрадати гепатоцити, забирати в них живильні речовини - так званий "феномен обкрадання". Гепатоцити починають відмирати цілими острівцями, виникає їх недостатність.